EU-s pénz, precíziós pályázat, agrártámogatás – itt a júliusi hírösszefoglaló

Júniusban is számos nagyon fontos agrártámogatás témájú hírt hoztunk az Agrárhírek rovatunkba: rengeteg pénz érkezik a magyar mezőgazdaságba. Érdemes figyelmesen átolvasni a hírösszefoglalónkat, mert többféle pályázatra jelentkezhetnek a gazdák, készülőben a precíziós fejlesztésekre kiírt program, továbbá egyéb programokra is komoly pénzeket hívhatnak le a fejlesztéseikre. Itt a júliusi agrártámogatás összefoglaló!

Az ültetvénytelepítési támogatás feltétele a megfelelő minősítésű terület a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben

A „Kertészet, -ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” (VP2 – 4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) című pályázati kiírás 2021. április 20-án jelent meg. A támogatási lehetőség iránt érdeklődők számára fontos információ, hogy ebből a forrásból csak olyan földterületen támogatható az ültetvény telepítése, amely a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben a telepítendő gyümölcsfaj vonatkozásában legalább „termesztésre alkalmas” minősítést kapott. A támogatási kérelemhez mellékelni kell a gyümölcs termőhelyi kataszter bejegyzéséről kiadott határozat másolatát, vagy a termőhelyi katasztert vezető szerv igazolását arról, hogy a terület az adott gyümölcsfaj vonatkozásában szerepel a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben.

Az ültetvénytelepítési támogatás feltétele a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben a legalább „termesztésre alkalmas” minősítést kapott terület
Az ültetvénytelepítési támogatás feltétele a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben a legalább „termesztésre alkalmas” minősítést kapott terület

Zöld megállapodás: újra kell gondolni a prioritásokat

Míg a francia termelők gyújtogattak és ezrével vonultak utcára a traktoraikkal, nálunk viszonylag keveset hallani a Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadás előtt álló reformjáról. Jogosan haragszanak-e a francia gazdák, és mi a tétje a KAP-reformnak? A reform nem most kezdődött, 2016-tól folyik az előkészítése, aminek része volt egy hosszú intézményesített konzultáció is. Ennek a keretében magyar termelők és érdekszervezetek is kifejthették véleményüket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közvetítésével. Hosszú viták után a támogatás első pillére kisebb mértékben csökken, mint a második, ami azért érdekes helyzet, mert éppen ez utóbbi számos, jövőbe mutató programot támaszt alá, mint például a vidéki közösségek megerősítése, az agrárdigitalizáció vagy a Leader-program.

Komoly EU-s támogatás: 17,5 milliárd eurós program segíti az átállást a zöld gazdaságra

A Méltányos Átállást Támogató Alap a tagállamokat segíti a klímasemlegességet célzó lépések társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésében. Az alap 7,5 milliárd eurót a 2021–2027-es többéves pénzügyi keretből, további 10 milliárd eurót pedig az Európai Helyreállítási Eszköz költségvetéséből kap majd. Olyan projektek juthatnak innen forrásokhoz, amelyek a zöld munkahelyteremtést, a gazdaság átalakulását szolgálják, vagy azt a fenntarthatóság, a klímasemlegesség és a körforgásos működés irányába mozdítják el. Az Európai Unió sajtóközleményben számolt be róla, hogy a tervek szerint milyen feltételekkel és célokra használható majd fel a Méltányos Átállást Támogató Alap 17,5 milliárd eurós összege.

17,5 milliárd eurós EU-s támogatás segíti az átállást a zöld gazdaságra és a környezetvédelmi célok megvalósulását - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szarvaskő
17,5 milliárd eurós EU-s támogatás segíti az átállást a zöld gazdaságra és a környezetvédelmi célok megvalósulását – Fotó: Magro.hu, CSZS, Szarvaskő

Új támogatás: külterületi utak felújítására lehet pályázni

Május 28-án megjelent a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című felhívás, amelyben vidéki térségekben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthatnak be támogatási kérelmet. A felhívás keretösszege 50 milliárd forint. Az érintettek 95 százalékos támogatási intenzitás mellett, legfeljebb 300 millió forintra pályázhatnak. Támogathatók a közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztések, így forgalomtechnikai eszközök beszerzése és kerékpáros, illetve gyalogátkelőhelyek kialakítása is. A pályázattal kapcsolatban Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a konstrukció lehetőséget biztosít önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő külterületi, helyrajzi számmal ellátott, már meglévő földutak stabilizálására, szilárd burkolatának kialakítására, valamint a szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak felújítására és korszerűsítésére is. Támogathatók továbbá a közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztések, így forgalomtechnikai eszközök beszerzése és kerékpáros, illetve gyalogátkelőhelyek kialakítása is – tette hozzá a politikus.

Hova kerülnek az agrártámogatások?

A mezőgazdaság a nemzetgazdaság egyik alappillére. Az agrárium és azon belül is a magyar gazdák támogatása mindig a mindenkori kormány gazdasági stratégiájának szerves részét alkotta és alkotja. A támogatások túlnyomó részét azonban jelenleg mégis az EU biztosítja. Az évi 450 milliárd forint közvetlen támogatás, valamint az agrár- és vidékfejlesztési forrásokon keresztül adott évi átlagos 300 milliárd forint igen jelentős eszköz lehetne az agrárgazdaság modernizációjára, versenyképességének javítására. Jó helyre kerülnek az agrártámogatások pénzei?

Több oka is lehet, hogy alacsony szinten hasznosulnak az agrártámogatások - Fotó: Magro.hu, ER, Mezőfalva
Több oka is lehet, hogy alacsony szinten hasznosulnak az agrártámogatások – Fotó: Magro.hu, ER, Mezőfalva

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2020 között – a KSH adatai szerint – nominálisan kétszeresére (833 milliárd forintról 1,7 ezer milliárd forintra) növekedett. Ugyanakkor a mezőgazdaság GDP-je volumenben mindössze 23 százalékkal bővült (szemben a nemzetgazdaság 64 százalékos értékével). Ugyanezen időszak alatt – az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint – az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege 72 százalékkal (534 milliárd forintról 919 milliárd forintra) növekedett (ezen belül a közvetlenül a termelőkhöz került támogatások összege 68 százalékkal (297 milliárd forintról 500 milliárd forintra) gyarapodott. A mezőgazdaság hozzáadott értékén belül a közvetlen termelői támogatások súlya 29 százalék, a teljes támogatás aránya pedig 54 százalék volt 2020-ban (a 2010–2020 közötti éves átlag pedig rendre 28 százalék, illetve 51 százalék). Ez arra utal, hogy alacsony szinten hasznosulnak az EU mezőgazdasági támogatásai, aminek több oka is lehet.

50 milliárd a kicsiknek: megjelent a kertészeti üzemek megújítását támogató pályázati felhívás

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a kertészeti üzemek megújítását célzó pályázatát – közölte az agrárminiszter. Nagy István szerint a kevés adminisztrációs teherrel járó, egyszerű módon igényelhető támogatást biztosító felhívás a kisebb üzemmérettel rendelkező kertészetek technológiai megújulását segíti. Arról is beszélt, hogy egy történelmi mértékű fejlesztési programon keresztül erősödhet meg a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar, a vidéki térségek gazdasága és társadalma.

Az Agrárminisztérium írta meg, hogy ezekben a hetekben 600 milliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázatokat. A célzott támogatásoknak köszönhetően intenzív technológiai fejlődést és növekvő versenyképességet vár a teljes magyar agráriumban – mondta a politikus. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a kertészeti üzemek fejlesztését célzó pályázat keretében

a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 25 millió forint lehet.

Összefoglaltuk a precíziós pályázat részleteit

A Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című felhívás célja a szántóföldi növénytermesztés, illetve a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása, az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és precíziós termesztési módok elterjesztésének támogatása, a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételének ösztönzése. Megjelent a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása. A precíziós pályázat keretében akár 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a jelentkezők.

Nagy az érdeklődés a precíziós pályázat iránt a magyarországi gazdák között
Nagy az érdeklődés a precíziós pályázat iránt a magyarországi gazdák között

6 milliárdos fejlesztés valósult meg a katasztrófavédelemnél az erdőtüzek megfékezéséért

Az Európai Unió támogatásával fejlesztette mintegy 6,1 milliárd forint értékben az eszközparkját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – tájékoztatta a szervezet az MTI-t. Mint írták, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az OKF 59 új gépjárművel és számos technikai felszereléssel gyarapodott. A projekt célja a hazai tűzvédelem erősítésén túl a klímaváltozás káros hatásainak enyhítése. A 2013-ban megkezdett és most befejeződött program nyomán az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is gyarapodott és fejlődött a jármű- és eszközállomány. A többi között 16 szimplafülkés vízszállító járművet, 14 duplafülkés vízszállító járművet, 3 konténerszállító járművet, 3 nehézterepi erdőtűzoltó járművet, 21 erdőtüzes gyorsbeavatkozó járművet és 2 üzemanyagszállító-töltő gépjárművet állítottak szolgálatba.

Kimagasló pénztermést hoznak a 2022-es költségvetés változtatásai

Mintegy ezermilliárd forint áll rendelkezésre az agrárium részére a jövő évi költségvetésben. Nagy István azt ígéri, most megvalósíthatják álmaikat a gazdálkodók. Az agrárminiszter szerint a mezőgazdaságban is folytatódik a korábbi évek költségvetési politikája. A szaktárca nem megszorításokkal, hanem fejlesztésekkel kíván válaszolni az elmúlt két év járványhelyzet okozta gazdasági kihívásaira – mondta a politikus. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: mintegy ezermilliárd forint áll rendelkezésre az agrárium részére a jövő évi költségvetésben. A parlament előtt lévő költségvetési javaslat szerint 951 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Ez magában foglalja a 489 milliárd forintnyi közvetlen brüsszeli támogatásokat is. Az uniós vidékfejlesztési és halászati programokra 234 milliárd, a nemzeti földalap kiadásaira pedig 227,6 milliárd forint juthat. A jövő évi büdzsében az agrárium számára elkülönített forrás csaknem 40 milliárd forinttal nagyobb az idei évinél. 

Ivartalanítás, veszettség elleni oltás, chip – félmilliárdból gazdálkodhat a vidék

Július 18-ig nyújthatják be pályázataikat az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai a Magyar falu program keretében korábban meghirdetett felelős állattartás elősegítését célzó alprogramra – tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t. A rendelkezésre álló keretösszeg félmilliárd forint, amelyből az önkormányzatok támogatást igényelhetnek a település lakóinak tulajdonában lévő kutyák, macskák ivartalanítására, veszettség elleni oltásának beadására és kutyák azonosító chippel történő ellátására. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos közös közleménye szerint a pályázat keretében egy-egy önkormányzat maximálisan másfél millió forint támogatást igényelhet.

Drasztikusan visszaesett a kisebb farmok száma az Európai Unióban

Megdöbbentő adatot hozott nyilvánosságra az Európai Unió: a területén alig több mint tíz év alatt, 2005 és 2016 között 3,4 millióval – 5,6 millióra – csökkent a baromfitartó gazdaságok száma. Más állatfajoknál talán jobb a helyzet. Néhány hete a magyarországi kisgazdaságok számának radikális csökkenéséről szóltak a hírek, most az egész uniós térségről érkeztek hasonló számok – igaz, némileg korábbi időszakról van szó, mert a magyar adatok a 2010–2020-as dekádra vonatkoztak. A lényeg azonban, hogy az unióban is a kisebb farmok száma esett vissza drasztikusan.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...