Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – Könnyűszerkezetes épületmegoldások (x)

Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alakított, az ausztriai Stockerau-ban található 32 lakásos St. Koloman épület lakói. A beruházás utáni energiatakarékos működtetés azonban nem csupán lakóházak, hanem más funkciójú, így mezőgazdasági épületek esetén is a célok között szerepelhet. Nézzünk erre egy megoldást!

homlokzati falkazetta kasírozott hőszigeteléssel
Homlokzati falkazetta

Gyakori, ám manapság már nem elkerülhetetlen, hogy az épületek üzemeltetésből eredő energiaveszteségének mértéke az épület nagyságával egyenes arányban növekedjen. A nem energiatakarékos kategóriába tartoznak a kevésbé modern technológiával épült, vagy felújításra szoruló mezőgazdasági tároló, állattartó, esetleg kiszolgáló épületek is. A nagy fesztávval, esetleg nagy belmagassággal rendelkező mezőgazdasági-, logisztikai csarnokok építése, és felújítása alkalmával is nagy hangsúlyt kap a környezetet kímélő, energia- és klímatudatos gondolkodásmód. A fűtési, hűtési és szellőztető rendszer gazdaságossá tételén túl, a nyílászárók vagy a tetőfelújítás mellett az épület energiaveszteségének minimalizálásának alapvető feltétele a hőszigetelt falszerkezet. Az úgynevezett hagyományos falszerkezettel (pl. téglával, vagy betonból) készült épületeknél szokásos eljárás az utólagos hőszigetelés. A könnyűszerkezetes fém építőelemek esetében a külső lemezhéjalásoknál az utólag háttérszerkezetbe kasírozott hőszigetelés, a szendvicspaneleknél pedig a lemezek közé gyárilag beépített ún. hőszigetelő mag gondoskodik az energia megtakarításról.

Hoesch Planeel RSiding sávos burkolat
Hoesch Planeel RSiding sávos burkolat

A Hoesch legújabb fejlesztése, a maximum 8 méter hosszúságban, 200-400 mm fedési szélességben gyártott Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatrendszerrel homlokzatburkolatként, vagy mennyezetként egyaránt, az energiatakarékosság elveit kielégítő szerkezetek építhetők. Az akár 30 cm vastagságú hőszigetelés elhelyezésére is lehetőséget adó, speciális háttérszerkezet alkalmazásával az ún. hőhídas kapcsolatok megszüntethetők. Megfelelő rétegrendi kialakítással az épület lég- és párazárása is biztosítható. Mindez fűtési energia megtakarítást tesz lehetővé, így az alacsony energiájú- vagy akár a passzívház paraméterei is elérhetőek.

Azoknál a mezőgazdasági beruházásoknál, ahol a gazdaságosság mellett az esztétika is fontos, megoldásként a Hoesch számos terméke között kiemelkedik az új fejlesztésű Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszer. Az esztétikus megjelenésről a 9 alapszínnel rendelkező „matt-de-luxe” színes bevonatok gondoskodnak, melyek ehhez a homlokzati burkolati rendszerhez kerültek kifejlesztésre.

Passzív háztól a takarékos irodaházig

Álljon itt két tanulságos eset, amely ugyan nem mezőgazdasági beruházásokat mutat be, de hasonló eredményeket érhetünk el az említett megoldásokkal más funkciójú épületeknél is.

St. Koloman Lakóház
St. Koloman Lakóház

A közel negyven éve épült magas házban működő idősek otthonából a Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszerrel 32 lakásos, csaknem passzív társasházzá alakított St. Koloman épület energiaköltségei jelentős csökkenést mutatnak. Lakóházról lévén szó a korrekt attika megoldások, sarokcsatlakozások, a rendszerbe illő élhajlított takaróelemek, valamint a színek kombinációja emellett igényes megjelenést is kölcsönöz az épületnek.

A wühlfarti Respecta irodaépületének felújítása során a látványos, a cég komolyságát és eredményeit tükröző megjelenés a Hoesch Planeel® Siding elemek melletti döntés során legalább olyan mértékben esett latba, mint a tervezett energia megtakarítás.

wühlfarti Respecta irodaépület
wühlfarti Respecta irodaépület

A gépészeti berendezéseiről ismertté vált német céget az 1971-ben megvásárolt irodaépület felújítása és átalakítása során azon cél vezérelte, hogy a cég profiljába illő, exkluzív, a külföldi partnerek fogadására alkalmas irodaházat hozzon létre.

A 12 cm vastagságú hőszigeteléssel rendelkező homlokzatburkolati rendszer beépítését követően 30 %-os fűtési megtakarítást értek el. Walter Schmidt építész a megvalósításhoz a „matt-de-luxe” bevonatú, tükröződésmentes, egyenletes fényvisszaverő hatással rendelkező, sávos megjelenésű Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszert választotta. A Hoesch acél elemek magas korrózióvédelme mellett fontos érv volt, hogy a rendszer háttérszerkezete a fix és csúszó rögzítési pontokkal kezelni tudja a régi épület homlokzatának egyenetlenségeit, alkalmazkodva a nyílászáró kiosztáshoz, biztosítva az exkluzív megjelenést. A felület egyenletes, sík lett, és a feszültségmentes szerelési móddal a homlokzat deformációja is elkerülhetővé vált.

További információ www.hoesch-bau.hu, illetve szilvia.toltszeki@hoesch-bau.com, vagy a 06/30-337-2668 telefonszámon.

 (Hirdetés)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Milliós károk helyett százezres felújítás „Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kez...
Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszig... Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állatt...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...
Fillérekből termelhet zöldséget a kertjében az új ... A szélsőséges időjárás jelentősen megnehezíti a növénytermesztők életét. A növényházakban ugyan kiválóan szabályozható minden paraméter – hőmérséklet,...