Milliós károk helyett százezres felújítás

„Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kezdjük az alapoknál, azaz a tetőtőnél és tegyük azt a viharokkal szemben ellenállóvá.

Az elmúlt évek viharos időjárása ráirányította a figyelmét a tetők vihar elleni védelmének fontosságára. Sajnos gyakran csak akkor kerül ez napirendre, amikor megtörtént a katasztrófa. Ha van is biztosítás – főleg ha nincs – akár milliós károk keletkezhetnek és az egész éves munka esetleg elmaradó hasznairól nem is beszéltünk. Pedig sok esetben egy néhány százezer forintos tetőfelújítással elkerülhető lenne mindez.

64794-stock-photo-rain-roof-climate-gale-thunder-lightning-storm    Magro.hu - tető

Kezdjük az alapoknál, azaz a tetőnél!

A tető ugyanis az épület külső hatásoknak leginkább kitett felülete: a nem ritka, szinte szélsőségesnek is nevezhető hőmérsékleti változások erodáló hatása, a csapadék különböző formája, a szél, a pára, a különböző terhelések, vegyi és biológiai hatások nap mint nap „támadják” a felületet.

Egy töredezett, itt-ott beázó tető és az azt tartó korhadó, hiányos tetőszerkezet akár egy kisebb vihar során sem nyújt már védelmet, akár több milliós kár is keletkezhet az épületben és a benne tárolt értékekben – gépekben, terményben, állatokban. Ezzel áll szemben egy néhány százezres tételű tetőfelújítás, amely után már „csak” az épületen kívüli vagyonunk miatt kell aggódunk – előrelátásunkkal egy gonddal kevesebb.

Vegyük számba együtt, milyen elvárásaink vannak tetőnkkel szemben?

1. Védjen a külső behatásoktól, esőtől, jégtől, széltől;

2. legyen tartós, ne szoruljon gyakran felújításra, toldozásra-foldozásra;

3. nyújtsa az elvárt „komfortot” (lehetnek ilyen igények még egy mezőgazdasági épület esetén is),

4. legyen igény szerint esztétikus és

5. persze nem utolsó sorban legyen gazdaságosan megvalósítható, elérhető árú, könnyen kivitelezhető.

Ezek jogos igények mezőgazdasági épület tetőfelújításához választott megoldás esetén, különösen, ha az épület funkciója ennél többet is igényel.

Ki ne szeretne viharálló tetőt?

Alapigazság, hogy minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén sokkal körültekintőbb kivitelezésre van szükség.

Tévhit, hogy az ácsszerkezet teherhordó képességének méretezését a fedőanyag súlya határozza meg. Ez a tévhit gyakran befolyásolja a tetőfelújítást latolgatók termékválasztását. Jóllehet a legkönnyebb és legnehezebb súlyú tetőfedő anyag között jelentős eltérés is lehet, de ez szinte elhanyagolható a tetőt érő szél- és hóteherhez képest.

A tető ugyanis szélben-hóban fog tönkremenni: a hó mintegy 2,5, a szél 3,5 szeres terhelést jelent  az átlagos fedési súlyhoz képest, így utóbbi nem befolyásolja jelentős mértékben a szerkezetet. Minél nagyobb felületű a fedéshez használt anyag, annál jobban terheli a szerkezetet a szél, mivel a légáramlat az elemek között nem tűnik el.

teto1   tető

Nézzük, melyek a ritkán megfogalmazódó, de a tető tartósságát nagyban befolyásoló tényezők:

  • tetőszerkezet megfelelő átszellőztetése, azaz pl. ne penészedjenek a gerendák,
  • a tető viharállósága, azaz ne legyen könnyű dolga a szélnek,
  • a tetőáttörések vízbiztos kialakítása (átvezető elemek, kémények körül), azaz a tető legérzékenyebb részénél, a tetőáttöréseknél se jusson be a víz és a szél,
  • tető biztonságossága (hófogás és tetőn járás balesetmentesen), azaz a biztonság sem mellékes,
  • kis hajlásszög esetén is víz- és párabiztos tető kialakítása (páraáteresztő tetőfóliákkal), azaz ilyen esetekben se ázzon be a tető,
  • minél kevesebb munka a tetőfedés során: vágás nélküli esztétikus tetőszélek, azaz nem hátrány, ha a tetőnk szép is lesz.

Ezen kérdések megoldásához és a hosszú távon tartós és valóban ellenálló tető megépítéséhez nyújtanak biztos műszaki megoldást a Creaton átgondoltan megtervezett geometriájú tetőcserepei és a cég által kifejlesztett és vizsgált különböző rögzítési technológiák alkalmazása.

A körültekintő kivitelezést a Creaton kerámia tetőcserép rendszerben megtalálható kiegészítő elemek is segítik.

vihar     teto2

Vihar legyen a talpán…

A tetőfedés nem csupán ízlésünk kérdése, sose felejtsük el, hogy a fedés anyagát az adott tető paramétereihez igazítva érdemes kiválasztani, mérlegelve a tetőfedő elemek alakját és méretét. Ezenkívül már a tervezés során gondoskodni kell a szakszerű vízelvezetésről, mert a víz hamar megtalálja a legrövidebb utat, hogy beáztassa tetőnket!

A viharálló tető építését elsődlegesen a kerámia tetőcserepek pontosan tervezett szerkezete, hornyai, eresztékei biztosítják, amelyek a tetőcserepek erős egymásba „kapaszkodását” segítik elő. Ezt a hatást fokozza az un. viharkapcsok alkalmazása, amely minimális plusz költséggel maximális biztonságot jelent az utóbbi évek szélsőséges időjárása ellen is.

A viharkapcsok megjelenését megelőzően alkalmazott viharálló technikákról számos esetben bebizonyosodott, hogy a cserép sérülését eredményezhetik, illetve kevés hőmozgást engednek az elemek között. A viharkapcsok alkalmazása különösen fontos az alacsony hajlásszögű kerámia tetőcseréppel fedett tetők esetén, hiszen itt a csavarozás vagy szögezés nem tartja a cserép alsó részét, ahol a szél alákaphat. A vihar elleni rögzítés mértéke az egyes tetőformáktól, illetve az épület magasságától is függ.

További információ: www.akcio.creaton.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszig... Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állatt...
Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – ... Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alak...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...
Ismét növekedtek a mezőgazdasági termelői árak... Tovább folytatódik a mezőgazdasági termelői árak növekedése hazánkban. Októberben 4,8 százalékos emelkedést mértek a szakértők az előző év azonos idős...