Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszigetelése könnyűszerkezetes elemekkel

Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állattartó-épületek, feldolgozó üzemek korszerűsítését, energetikai felújítását, tárolók, raktárak átalakítását tervezzük.

A mezőgazdasági termékek és termelők versenyében a gazdaság gépesítettsége, a termelés körülményei ma már komoly szerepet játszanak. Így nagyobb családi gazdaságok esetén sem ritka a legmodernebb megoldásokat alkalmazó, a termelés színvonalát, a termékek minőségét befolyásoló technológia és körülmények megléte.

Számos ilyen beruházásra, pl. komplett épület-felújításra, energetikai korszerűsítésre, pályázati lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ugyanakkor gyakori, hogy csupán egy-egy épületszerkezet felújításával, tető vagy homlokzati hőszigeteléssel, belső burkolat cseréjével már az előírásoknak és a tulajdonos igényeinek is megfelelő körülmények jöhetnek létre. Mindehhez, vagy akár az épület jobb térkihasználását eredményező belső átalakításhoz nyújtanak korszerű megoldást a Hoesch Építőelemek Kft. könnyűszerkezetes elemei, lemezei, hőszigetelt szendvicspaneljei.

Természetesen mindehhez feltétlenül szükséges szakember bevonása, mivel a tervezés során olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint a szükséges hőszigetelő képesség, a tűzállóság, valamint bizonyos esetekben a statikai kérdések.

A Hoesch könnyűszerkezetes építőelemeinek segítségével az alábbi korszerűsítések végezhetőek el.

Hoesch Építőelemek Kft.Tetőfelújítás: szigeteletlenül vagy szigetelve

Lapostetők, illetve egészen alacsony, 3-5° közötti hajlásszögű tetők felújítása esetén a leggyakoribb a kishullámú trapézlemezek alkalmazása. Megfelelő lemezvastagság esetén (javasolt a 0,75 mm) a lemezek fektetésénél, szakszerű kivitelezés mellett, a pallóterítés is elkerülhető, amely költségtakarékossá teszi ezt a megoldást. Bizonyos esetekben szükséges lehet, és különleges megjelenést biztosít az íves lemezek alkalmazása, amely azonban megfelelő statikai méretezést és tervezést igényel.

Amennyiben a funkció azt szükségessé teszi, rendelkezésre állnak un. PIR hab, valamint kőzetgyapot töltésű szendvicspanelek, amelyekkel hőszigetelt tető alá hozhatjuk az épületet. A Hoesch Thermodach, PIR töltésű és Isorock Integrál Dach, kőzetgyapot töltésű szendvicspanelek különböző hőszigetelési igényeknek megfelelően különböző vastagságú hőszigetelő maggal készülnek. A tetőn alkalmazott hőszigetelt szendvicspanelekben gyárilag beépített hőszigetelő anyag vastagsága igény és töltési anyag függvényében lehet 75, 95, 115, 135 és 155 mm.

Hoesch Építőelemek Kft.Térkihasználás, térátalakítás új szint kialakításával

Az épület belső elosztását, a tér jobb kihasználása vagy funkcióváltás miatti átalakítását is megoldhatjuk pl. új belső födém építésével a Hoesch alacsony- vagy magasbordás trapézlemezeinek segítségével. A statikai méretezés függvényében e belső födémek kialakítására alkalmas könnyű építőelemek akár un. bentmaradó zsaluzatként használva nyújtanak költségkímélő, gyors és egyben esztétikus megoldást.

Belső burkolatok felújítása

Számos esetben ugyanakkor elegendő az épület belső burkolatának felújítása. Az ilyen esetekben ajánlottak a Hoesch kishullámú trapéz- vagy hullámlemezei, amelyek az épülettel szemben támasztott, esetleges akusztikai, illetve beltéri klímával kapcsolatos igényeket is kielégítik.

Utóbbit a lemezek belső oldalára igény szerint felhordott, un. antikondenzációs filc bevonat biztosítja, amely magában tartja a nedvességet, megelőzve a keletkezett kondenzvíz lecsepegését mindaddig, amíg az természetes úton, átszellőzéssel eltávozik.

A belső térben alkalmazott hőszigetelő szendvicspanelek alkalmazásával a mezőgazdaságban is előforduló speciális beltéri igények, pl. hűtőkamrák, un. tiszta terek kiépítésére nyílik lehetőség.

Hoesch Építőelemek Kft.Külső hőszigetelés könnyűszerkezetes elemekkel

Különböző Hoesch trapézlemezekkel és a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolattal a hagyományos falazatú épületek homlokzata is szigetelhető, amely a könnyűszerkezetes elemeknek köszönhetően egyben esztétikus külső burkolatként is szolgál. Segítségével készülhet un. átszellőztetett homlokzat is, mely esetén az eredeti falazat és a lemez között akár 30 cm vastagságú szigetelés elhelyezése is biztosított. A háttérszerkezet és a multifunkcionális rendszersín segítségével a homlokzat feszültségmentesen szerelhető, elkerülve a lemezek hőmozgás okozta deformálódását. A rendszersín alkalmazásával a felújításra szoruló kazettás falszerkezetek is igény szerinti esztétikus, új burkolatot kaphatnak.

Hoesch Építőelemek Kft.Az épület funkciója szerinti tűzvédelmi előírásokat és határértékeket fontos messzemenőkig figyelembe venni. A Hoesch Építőelemek Kft. ehhez is minden szükséges információt a tervezők rendelkezésére bocsát, valamint szakmai támogatást nyújt az épület felújításához leginkább illeszkedő lemezek és panelek kiválasztásában.

További információ http://www.hoesch-bau.hu/, illetve szilvia.toltszeki@hoesch-bau.hu vagy a 06/30-337-2668 telefonszámon.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Milliós károk helyett százezres felújítás „Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kez...
Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – ... Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alak...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...
Fillérekből termelhet zöldséget a kertjében az új ... A szélsőséges időjárás jelentősen megnehezíti a növénytermesztők életét. A növényházakban ugyan kiválóan szabályozható minden paraméter – hőmérséklet,...