Egyszerűbb az indulás az élelmiszer-vállalkozások számára, mint korábban

Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, a vendéglátás és az étkeztetés területén. Amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég.  Ráadásul az elektronikus ügyintézés választásával néhány percre rövidülhet az ügyintézés FELIR-t érintő része. A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére a FELIR azonosító kötelezettség pedig továbbra is megmaradt.

Az állati eredetű élelmiszerek kiemelt figyelmet igényelnek az élelmiszerláncban eltöltött életútjuk során – írta a Nébih. Előállításuk, forgalmazásuk, érintkezésük más termékekkel, feldolgozásuk készételekké higiéniai és élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű. Ezért indokolt a fokozott hatósági jelenlét ezen a területen. Korábban a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény és – ital kivételével – a vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához.

Egyszerűbb az indulás az élelmiszer-vállalkozások számára 2021. július 1-től, mint a korábban érvényes szabályozás szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Békésszentandrás
Egyszerűbb az indulás az élelmiszer-vállalkozások számára 2021. július 1-től, mint a korábban érvényes szabályozás szerint – Fotó: Magro.hu, CSZS, Békésszentandrás

A FELIR-azonosító és az újdonságok

Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR azonosítót, amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek. A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, ám a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére, továbbá a FELIR azonosító kötelezettség is megmaradt. Szintén nem változik a jegyzői (mint kereskedelmi hatósági) bejelentkezés kötelezettsége.

A valamennyi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő részére kötelező elektronikus FELIR-regisztráció és a jegyzőnél megtett bejelentés tehát mostantól a következőképpen egészítik ki egymást:

  • Az élelmiszer-vállalkozónak be kell jelentenie a kereskedelmi tevékenység indítási szándékát a területileg illetékes jegyzőnek.
  • Ha ezzel egyidejűleg az élelmiszer-vállalkozó elektronikusan regisztrálja a tevékenységet és a tevékenység végzésének helyét a FELIR-ben*, egy lépésben megvalósul a közhiteles élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági nyilvántartásba vétel és a FELIR azonosító megképzése, és ezzel máris indítható a bejelentett vállalkozás.
  • Ha az élelmiszer-vállalkozó nem az elektronikus ügyintézés mellett dönt, akkor keresse fel az illetékes járási hivatalt, ahol a FELIR- és tevékenység regisztrációt egyszerre el tudja intézni.

2021 nyarától így működik a rendszer az élelmiszer-vállalkozások számára

A Nébih elektronikus ügyintézési felületét használva nincs más tennivaló, 2021. július 1-től a FELIR azonosítóval és az adott tevékenységre vonatkozó tevékenység azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.**

Az élelmiszerbiztonság szemlélete a külön engedélyes eljárás eltörlésének ellenére sem változott. Továbbra is kiemelt felügyeleti szempont a kockázati kategóriák megkülönböztetése, hiszen ez befolyásolja a hatósági ellenőrzéseket. Abban, hogy az elektronikus bejelentés során a korábban külön engedélyhez kötött tevékenységeket mely ügytípusban kell regisztrálni, az ezen a hivatkozáson elérhető táblázat nyújt segítséget.

Az élelmiszer-vállalkozások indításához kapcsolódó jogszabályok

  • *Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 23. §, 38. §, 38/A. §
  • **Az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet 20. §-a alapján 2021. július 1-én hatályát veszti az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet
Share Button

Kapcsolódó cikkek

MVH közlemények agrárhitelekhez igényelhető támoga... Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által meghirdetett egyes Hitelprogramok keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitelhez, kamattámogatáshoz, va...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...