Durván belerondít a lengyel alma a magyar piaci folyamatokba

Az étkezési és az ipari lengyel alma behozatala is növekedett az elmúlt évhez képest, a hazai ágazat pedig akciót folytat a magyar alma fogyasztásának növekedéséért.

Elkezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztérium közös almafogyasztás-ösztönző kampánya.

Legolcsóbb a lengyel alma, hirdetik a magyart Kép: Pixabay, Silvia & Frank
Legolcsóbb a lengyel alma, hirdetik a magyart Kép: Pixabay, Silvia & Frank
A lengyel alma a legolcsóbb

A közösség piacán az idei gazdasági évet magas árak és alacsony kínálat jellemzik. Az Európai Bizottság adatai szerint az alma nettó termelői ára a tagországok átlagát nézve 54,5 eurócent volt kilogrammonként 2017 szeptemberében. Ez 21 százalékkal magasabb az előző év szeptemberéhez képest. Az alma ára Lengyelországban volt a legalacsonyabb (39,1 eurócent/kilogramm), ahol a termelői ár 42 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A Magyarország számára meghatározó almabeszállító Olaszországban a termelői árak szeptemberben 15 százalékkal 64,9 eurócent/kilogrammra emelkedtek. A Budapesti Nagybani Piac árai alapján a hazai termelői árak fajtától függően 185 és 230 Ft/kg között mozognak.

Az almapiaci helyzet itthon és külföldön

Idén eddig emelkedett a lengyel étkezési és az ipari alma importja az előző évhez képest. Emiatt mindenképpen indokolt a hazai alma fogyasztását népszerűsítő ágazati akció – közölte a NAK oldala.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése szerint az átlagosnál is gyengébb minőség miatt 2017-re mintegy 150 ezer tonna étkezési almát és 350 ezer tonna ipari almát várnak a gazdák. A friss fogyasztásra szánt étkezési almából 24 százalékkal több, 10,8 ezer tonna érkezett az országba az első hét hónapban, mint egy éve.

Ugyanakkor az ipari alma behozatala 177,4 tonnáról 219 tonnára növekedett. Lengyelország pedig 96 százalékkal 5,20 ezer tonnára növelte az étkezési alma beszállítását ugyanebben a hét hónapban. Az étkezési alma behozatala Németországból 15 százalékkal 2,28 ezer tonnára, Ausztriából 28 százalékkal 931 tonnára csökkent.

A magyar étkezési alma kivitele 16 százalékkal 5,07 ezer tonnára csökkent 2017 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben az ipari alma kivitele 46,2 tonnáról 582,4 tonnára nőtt. Az export alma legnagyobb része Romániába és Szlovákiába ment ki.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország frissalma-külkereskedelmi egyenlege 2016-ban negatív volt: 16,5 ezer tonna almát vittünk külpiacokra, illetve 27,3 ezer tonnát hoztunk be. Az iparialma-külkereskedelmi egyenlege is negatív volt (4,2 ezer tonna export, 15,6 ezer tonna import), de az étkezési célú almáé pozitív lett (12,2 ezer tonna export, 11,6 ezer tonna import).

Az AKI jelentése szerint a tavaszi fagyok jelentős terméskiesést okoztak Európában. Ezért az EU almatermése várhatóan 21 százalékkal, 9,34 millió tonnára csökken 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest. Ez az elmúlt évtized legalacsonyabb termése lenne.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Belföldi gyümölcsárak a vidéki nagybani piacokról ... Hektikusan változott a vidéki nagybani piacokon a belföldi gyümölcsök termelői ára: jó néhány a felére csökkent, de volt, ami emelkedett. A részleteké...
A belföldi gyümölcs bruttó termelői ára a vidéki n... Megérkeztek a legfrissebb 26. heti adatok a vidéki nagybani piacokról. A barack ára jelentősen csökkent, a többi gyümölcsé érdemben nem változott a mú...