Belföldi gyümölcsárak a vidéki nagybani piacokról – 25. hét

Hektikusan változott a vidéki nagybani piacokon a belföldi gyümölcsök termelői ára: jó néhány a felére csökkent, de volt, ami emelkedett. A részletekért olvasson tovább.

Almából nagy volt a választék a vidéki nagybani piacokon a 25. héten, bár az árak hektikusan változnak. Az Idared alma ára 140 és 180 forint között szóródott, de Miskolcon volt a legolcsóbb. Mindenesetre az alma átlagosan 40 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. A Jonagold alma ára egységesebb, 175-180 forintba került, a Jonagored pedig hasonló árfekvésben, 170-175forintért kínálták. Mutsu alma a 25. héten nem volt kapható, a Golden alma ára pedig 150 és 210 forint között változott.

Körtéből csak az Alexander volt elérhető és az is csak Kecskeméten, 450 forintért.

A Germersdorfi cseresznye ára mintegy 10 százalékot csökkent a 24. hét óta, így 325-350 forint volt egy kilogramm. Szomolyai cseresznye ár csak a miskolci nagybani piacról érkezett, ott 300 forint volt.

Meggyből most az Érdi volt elérhető 250-280 forintért.

A kajszibarack ára igen nagy szórást mutatott: Debrecenben 550, míg Miskolcon 390 forint volt. A Ceglédi Óriás kajszibarackot Kecskeméten 400 forintért adták-vették.

Nem kezdődött még el az őszibarack igazi szezonja. A fehér húsú őszibarackra csak Miskolcról és Szegedről vannak áraink. Előbbi 420, utóbbi 300 forint volt. A sárga húsú őszibarack a Szegedi Nagybani piacon szintén 300 forint volt. A Springtime fajtájú őszibarack csak Kecskeméten volt kapható 400 forintért.

Mindenhol javában tart még a szamóca (eper) szezon és az árak sem egy irányban mozogtak. Kecskeméten és Miskolcon 20-25 százalékot csökkent, míg Szegeden 70 százalékot nőtt. Ezzel most Kecskeméten a legolcsóbb a szamóca (eper) – 450 forint és Szegeden a legdrágább 650 forint.

Vidéken is kapható már a pirosribiszke (ribizli), igaz igen változatos árakon: a Debreceni Nagybani Piacon 400, a Kecskeméti Nagybani Piacon 900 forint volt egy kiló.

A köszméte (egres) beszerzését is érdemes meggondolni, mert például Szegeden 250, míg Kecskeméten 450 forint.

A málna ára Miskolcon 920, Kecskeméten 1500 forint.

A tisztított dió, tisztított mandula és tisztított mogyoró árat is csak Debrecenből kaptunk: 2000, 2900 illetve 900 forint.

Földimogyoró Debrecenben és Kecskeméten is kapható volt, 1050 és 900 forintért.

A mák mindenhol elérhető és ára igen egységes, 1000 és 1200 forint között szóródik.

Az akácméz Kecskeméten és Szegen is 2000 forintba kerül kilónként, a sárgított tojás pedig 25-34 forintba kerül. A Szegedi Nagybani Piacon a legdrágább.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Rekordtermést szüretelhetnek idén az ország cseres... A kedvező időjárásnak köszönhetően minőségét és mennyiségét tekintve is átlagon felüli termésre számítanak idén az ország cseresznyéskertjeként is eml...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...