Drága és még drágább lesz a fenyő, egyre többen gondolkodnak az alternatívában

Idén újra drágábbak lesznek a fenyőfák, így várhatóan még többen gondolkoznak majd el műfenyő vásárlásán. Hiszen ezek közül a népszerűbb darabok nem sokkal kerülnek többe a vágott fenyőfánál, ám akár 10 évig is használhatók. Egy friss felmérésből most kiderült, hogy a legtöbben a 20 ezer forint körüli műfenyőmodelleket keresik, de népszerűek a színes, vagy a LED-es műfenyők is.

Bár csak kis mértékben emelkedhet idén a belföldön termesztett, karácsonyi fenyő ára, ám az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt 10-15 százalékkal is drágulhat. Éppen ezért számíthatunk arra, hogy sokan inkább a műfenyőt választják majd: hiszen ezeket akár 10 évig is lehet használni, ellenben a legnépszerűbb darabok nem sokkal kerülnek többe, mint a vágott fenyők, így pár karácsony alatt megtérülnek.

Újra drágulnak a fenyők, így egyre többen gondolkodnak a műfenyőben (Fotó: Pixabay, xsonicchaos)

A boltok fel is készültek a rohamra, az üzletekben bőségesen akadnak műfenyők. Az egyik webáruházon keresztül mintegy ötszáz féle műfenyő érhető el jelenleg. A legkülönlegesebbek a lehető legélethűbb darabok, valamint egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a merészebb, fehér és színes típusok. Emellett az idei évben egyre nagyobb kereslet mutatkozik az integrált LED világítással rendelkező típusokra – írta meg a penzcentrum.hu.

A hipermarketekben tucatnyi különböző féle műfenyővel várják a vásárlókat, választékukban a 120, 150, 180, 210 és 240 centiméteres fák is megtalálhatók. A hagyományos zöld fenyők mellett sokan keresik a havas, valamint a tobozzal dekorált változatokat is, de az égősorral díszített modellek is beszerezhetők.

A minőség szempontjából elsődleges jegyek az abszolút szemmel látható jellemzői egy terméknek, például az ágak száma, a tűlevelek sűrűsége, a tapintás illetve az anyag; a másodlagos pedig az egyéb tulajdonságok, mint a díszítettség vagy a fények.

Általánosságban a 180 centiméter magasságú karácsonyfák a legkeresettebbek, a 15 és 30 ezer forint közötti árkategóriában.

Míg tavaly elsősorban decemberben kezdték el keresni ezeket a termékeket vásárlóink, idén már október közepétől nagyon erős volt az érdeklődés irántuk, és a felfelé ívelő keresleti görbe kitart egészen december 20-22-ig. Az ünnepek alatt és után azonban nem szűnik meg a kereslet, hanem január végéig csökkenő tendenciát mutatva közelít a nullához. Bőven akad olyan vásárló, aki a karácsony előtti utolsó napokra halasztja a fenyőfavásárlást.

Érdekesség, hogy kapható több mint hét méter magas, óriás műfenyő is, ami csaknem másfélmillió forintba kerül. Ezt nem magánemberek, hanem cégek vásárolják. A normál méretű, 2-3 méteres típusokból 150 ezer forint körüli a legdrágább, ezek az élethűbb kivitelük miatt kerülnek annyiba.

Egy műfenyő árát a tűlevelek típusa és az ágak száma határozza meg. Éppen ezért a legdrágábbak a 3D tűvel ellátott, magas ágszámú és emiatt sűrű, dús hatású modellek, hiszen ezek teljesen valósághűek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A tavalyi áron vásárolhatunk fenyőt Országszerte elkezdték árulni a fenyőfákat a kereskedők, de a legtöbb közterületen csak a jövő héten kezdődik a vásár. Az árak az előző évhez képest n...
Karácsonyfát 1500-2000 hektáron termelnek Magyaror... A karácsonyfának szánt fenyőfákat elsősorban az ország dél-nyugati részén, Zala, Vas és Somogy megyében termesztenek. A tájékoztatás szerint néhány 2...
Támogatások hete! Több uniós forrás jut a halászati ágazat fejlesztésére; elindult a kedvezőtlen adottságú és a Natura 2000-es támogatások kifizetése; több pénz jut a j...
Drágább lehet idén a karácsonyfa és a minőséggel i... Somogyban már javában készülődnek a fenyőtermesztők és -forgalmazók a karácsonyi dömpingre. A helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint szokott. Az idő...
A dán import idén lenyomja a karácsonyfa árát Karácsonyra 400-500 hektáron nevelt fenyőfát adnak el Magyarországon évente. A sorsuk, hogy karácsonyfa legyen belőlük a kereszténység egyik legnagyob...
Az élő- vagy a műfenyő tesz jobbat a környezetnek?... Az angliai Portsmouth Városi Tanácsa szembemegy Londonnal: a kormány élő fenyői helyett a műfenyő használatára biztatják a lakosokat. De melyik okoz a...