Az élő- vagy a műfenyő tesz jobbat a környezetnek?

Az angliai Portsmouth Városi Tanácsa szembemegy Londonnal: a kormány élő fenyői helyett a műfenyő használatára biztatják a lakosokat. De melyik okoz a teljes termékciklus alatt kisebb gondot a környezetnek?

Műfenyő lepheti el Portsmouth-t?

Mialatt az Egyesült Királyság kormányának székhelyén, a Downing Street 10. előtt valódi fenyőfát állítottak idén karácsonyra is, addig a dél-angliai Portsmouth Városi Tanácsa a környezetbarátnak nem nevezhető műfenyő állítását szorgalmazza. Ráadásul az újrahasznosítás jegyében. Pedig a szakértők szerint az élő karácsonyfa teljes életciklusa alatt ugyanannyi szén-dioxidot használ föl, mint amennyit megtermel. A hírt a Magyar mezőgazdaság oldala írta meg. 

Jobb-e a műfenyő az igazinál a környezetvédelem szempontjából? Fotó: Pixabay, Laurențiu Mihai Badea
Jobb-e a műfenyő az igazinál a környezetvédelem szempontjából? Fotó: Pixabay, Laurențiu Mihai Badea

Portsmouth Városi Tanácsa plakátokon arra ösztönzi a lakosságot, hogy válasszanak inkább műfenyőt, amit minden évben újra fel tudnak állítani.

Továbbá kérik, hogy aki mégis élő karácsonyfát állít, az az ünnepek után a saját kertjében hasznosítsa, vagy szállítsa el a városi hulladékudvarba. Céljuk, hogy a műfenyő használatával csökkentsék a kidobott fenyőfák begyűjtési költségét, és változtassanak az adófizető polgárok vásárlási szokásain.

Kevesebb kidobott fenyőt szeretnének

Az önkormányzati megszorítások miatt egyre több angliai városban igyekeznek csökkenteni az utcára kidobott fenyők számát. Portsmouth-ban továbbra is elszállítják és hőerőművekben elégetik őket. Ám a hulladékcsökkentési és újrahasznosítási kampányukban a környezetbarát megoldások között a műfenyő állításának reklámozása is szerepel, amit többen erősen vitatnak.

Összességében melyik okoz kisebb bajt?

Megdöbbent az akción Harry Brightwell, a Brit Karácsonyfa Termesztők Szövetségének titkára is. A vállalatok és az intézmények kibocsátás-csökkentését segítő független tanácsadó szervezet, a Carbon Trust vizsgálatai szerint ugyanis az élő fenyő életciklusa alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár, mint a műfenyő esetében.

Amennyiben a fenyőhulladékot megfelelő helyen és módon hasznosítják újra, közel karbonsemlegesnek mondható. Egy műfenyő pedig tíz év alatt hozza be az élő fenyőnek ezt az előnyét – mondta a titkár.

Elmondása szerint egyre nagyobb a kereslet az élő karácsonyfák iránt, mivel az emberek, Portsmouth önkormányzatával ellentétben, tisztában vannak a karácsonyfa-ültetvények kedvező környezeti hatásával.

A Carbon Trust szerint a károsanyag-kibocsátás szempontjából sokkal lényegesebb az a szempont, hogy hogyan hasznosítják újra az élő fenyőt, mint az, hogy honnan származik, és mennyi üzemanyagot használnak föl a szállításához.

Egy két méter magas vágott fenyő karbon-lábnyoma, azaz szén-dioxid kibocsátása 16 kilogramm, ha karácsony után a szeméttelepen végzi. Ugyanis a lebomlása során metán képződik, amely 25-ször erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Azonban ha a karácsonyfát elégetik a kertben, vagy felaprítva szétterítik, komposztálják, 80 százalékra, 3,5 kilogrammra csökken a CO2-kibocsátása.

A karácsonyfa-hulladék elégetésével körülbelül ugyanannyi szén-dioxid jön létre, mint amennyit az élete során felhasznál.

A Carbon Trust szerint egy ugyanekkora műfenyő karbon-lábnyoma 40 kilogramm. Ez több, mint a kétszerese a szeméttelepre vitt, és a tízszerese az elégetett fenyőnek.

A The Gardens Group termelői szövetkezetnél a karácsonyfa-vásárlásnál kupont adnak, amivel januárban ingyenesen begyűjtik, aprítják és komposztálják a fákat. Amit az önkormányzatok megszüntetnek, ők elkezdik.

A Brit Karácsonyfa Termesztők Szövetsége tagjai közül évente kiválasztja a legjobb karácsonyfa-termelőt, akinek a karácsonyfáját a Downing Street 10. előtt állítják föl. Az idén ezt az elismerést egy dél-wales-i vállalkozás 6 méter magas fenyője nyerte, a fa ünnepi fényeit Theresa May miniszterelnök gyújtja majd meg.

Ez az esemény egyik legnagyobb reklám a brit karácsonyfa-termesztő ágazatnak, amelyben több ezer ember dolgozik és évente több mint 200 millió angol font (kb. 68 milliárd forint) nemzeti értéket termel.

A magyar helyzetről ebben az anyagunkban számoltunk be.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A karácsonyfaválasztás titka Vészesen közeleg a karácsony, ma már Ádvent első vasárnapja van. Ezzel együtt a karácsonyfaárusok is mozgolódni kezdenek, kezdetét veszi a karácsonyfa...
Drágább lehet idén a karácsonyfa és a minőséggel i... Somogyban már javában készülődnek a fenyőtermesztők és -forgalmazók a karácsonyi dömpingre. A helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint szokott. Az idő...
Rovarok ezrei jönnek a karácsonyfával a lakásba?... Egyre-másra jelentek meg a napokban olyan hírek, amik arról szóltak, hogy rovarok ezreit, tízezreit vihetjük be a lakásunkba az ünnepekre vásárolt fen...
A dán import idén lenyomja a karácsonyfa árát Karácsonyra 400-500 hektáron nevelt fenyőfát adnak el Magyarországon évente. A sorsuk, hogy karácsonyfa legyen belőlük a kereszténység egyik legnagyob...
Sokkal drágábban veheti meg a karácsonyfát az idén... A hazai termesztésű vágott lucfenyőnek, mint irányadó fenyőnek az elmúlt években nem változott az ára, a munkabérek viszont nagyjából 50 százalékkal n...
Most kiderül, rovarinváziót szabadítunk-e a karács... Az ünepek közeledtével újra felmerült a téma, hogy vajon a karácsonyfának szánt fenyőfával tényleg rovarok ezrei kerülhetnek-e a szobába. Az alábbi c...