A tavalyi áron vásárolhatunk fenyőt

Országszerte elkezdték árulni a fenyőfákat a kereskedők, de a legtöbb közterületen csak a jövő héten kezdődik a vásár. Az árak az előző évhez képest nem változtak, és a kínálat is hasonló maradt. Az árusok az idén is felhívják a figyelmet arra, hogy minél többen vásároljanak töves fenyőfát.

Változatlanok maradnak a termelői és a fogyasztói árak az előző évhez képest – mondta Váradi Éva, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) kereskedője. Emlékeztetett, hogy tavaly „lenyelték” a kereskedők az útdíj okozta többletköltséget, azonban az idén nem történt olyan intézkedés, amely indokolná az árak emelkedését. Az árusok többsége még nem kezdte meg a kereskedést, azonban a hét végén már egy-két helyen megjelentek a fenyőfák.

Az út menti árusokkal kiegészülve az országos fenyőfavásár várhatóan a jövő hét végén kezdődik, ekkorra már minden kereskedőnek megérkeznek a rendelései.

Nem változnak idén a fenyőárak
Nem változnak idén a fenyőárak

 

A legnépszerűbb fajta várhatóan az idén is a lucfenyő marad, amelynek ára a tavalyihoz hasonlóan kétezer forint lesz két méterig. Az ezüstfenyőt négyezer forintért kaphatjuk meg, az egyre népszerűbb normann fát pedig hatezerért. Az árak a kétméteres fákra vonatkoznak, ezek felett egyedi összeget határoznak meg a kereskedők.

Biza Klára, a Makert elnöke elmondta, hogy ebben az évben szeretnék erősíteni a gyökeres fenyőfák vásárlását. Ezeket a Makert faiskolákból szerzik be, ahol már tavasszal elültették a csemetéket. Mint mondta, megbízható helyről kell cserepes fenyőfát vásárolni, mivel a kiemeléséhez szakértelemre van szükség, sok út menti árus pedig nem figyel erre, ezért később nem biztos, hogy tovább él a kiültetett növény.

A karácsonyfának szánt fenyőket kimondottan erre a célra termesztik, az ünnepek után a fákat összegyűjtik, komposztálják, ezáltal visszakerülnek a természetbe, és nem okoznak természeti károkat. A faiskolákból származó növényeket az utolsó pillanatban vágják ki, ezért azok jó minőségűek. Fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk fát.

A legfrissebb fenyőárakról tájékozódjon ide kattintva >>!

Forrás: magyarhirlap.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A fenyőfa kereskedelem buktatói A vásárlók megnyugodhatnak, a karácsonyfának való fenyőfák ára nem növekedett nagymértékben az idén a tavalyi évhez viszonyítva. A kereskedők azonban ...
Karácsonyfát 1500-2000 hektáron termelnek Magyaror... A karácsonyfának szánt fenyőfákat elsősorban az ország dél-nyugati részén, Zala, Vas és Somogy megyében termesztenek. A tájékoztatás szerint néhány 2...
Drága és még drágább lesz a fenyő, egyre többen go... Idén újra drágábbak lesznek a fenyőfák, így várhatóan még többen gondolkoznak majd el műfenyő vásárlásán. Hiszen ezek közül a népszerűbb darabok nem ...