Csak ábránd a vegyszermentes zöldség, gyümölcs

A fogyasztók olcsón, jó minőségű és lehetőleg vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt szeretnének vásárolni. Ezeket az elvárásokat azonban nem egyszerű összeegyeztetni. Olyan ez, mint amikor az egyszeri szakiparos azt mondja, megcsinálja a konyhabútort: olcsón, jól, gyorsan. De ezekből egyszerre csak kettőt lehet választani…

Nem „vegyszerezett”!

Számos kertészeti rendezvényen elhangzott már, hogy a fogyasztóknál szemléletváltást kellene elérni, és ki kellene koptatni a köztudatból, hogy a kertészetek „vegyszerezik” a növényeket. Ezeket ne nevezzük vegyszereknek, ezek növényvédőszerek, a növények orvosságai, pont olyan, mint amikor egy ember megbetegszik és gyógyszert vesz be, amire szüksége van a gyógyuláshoz, és arra sem mondja azt, hogy vegyszerezi magát. 

Kellenek a növényvédőszerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórókozók és a kártevők „eszik meg” a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint a konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozícionálni. Ábránd tehát csupán a vegyszermentes zöldség, gyümölcs
Kellenek a növényvédőszerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórókozók és a kártevők „eszik meg” a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint a konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozícionálni. Ábránd tehát csupán a vegyszermentes zöldség, gyümölcs (Fotó: Pixabay)

A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők megpróbálnak minél hatékonyabban termelni, azaz egységnyi területről minél nagyobb mennyiséget betakarítani, így lehet csak alacsonyabban tartani az árat. Ehhez azonban kellenek a növényvédőszerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórókozók és a kártevők „eszik meg” a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint a konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozícionálni.

Van, amikor a kezelt termék az egészségesebb

Azonban arra is lehet példát találni, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb, mint a bio. Ez a helyzet akkor állhat elő – példának egy gabonát alapul véve –, ha a termelés során használt növényvédőszerek megfelelő időben és dózissal vannak kijuttatva, a szükséges legkisebb mennyiségben és kezelésszámban, a legjobb hatékonyságot elérve, és betartva a munka-, és élelmezés-egészségügyi várakozási időket. 

Akkor szermaradvány nem lesz a termésben és egészségesebbnek tekinthető az ilyen gabona, mint az, amelyiket nem kezeltek növényvédőszerekkel, de például pont emiatt egy gombabetegség terjedt el az állományon, és a termés is gombatoxinnal szennyeződött. Ilyen tételből teljes kiőrlésű lisztet készítve, az nem szolgálja a fogyasztó egészségét.

Nem minden fekete vagy fehér, vannak átmenetek, ettől függetlenül a szermaradvány-értékek és az, hogy egy adott zöldség vagy gyümölcs mennyire egészséges, mindig érdekli a fogyasztókat. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzési rutinjukról és tapasztalataikról kérdezte meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Szermaradék-vizsgálatokat végez a Nébih

Milyen gyakori az, hogy a hivatal zöldség-gyümölcs tételekből laboratóriumi módszerekkel szermaradvány-vizsgálatot végeztet (rendszeresen vagy szúrópróba szerű), és ezeknek általában mi szokott lenni az eredménye, hány százalékban találnak határérték feletti szermaradványt?

A Nébih rendszeresen, minden évben, előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat. Továbbá amennyiben más ellenőrzés során gyanú merül fel azt illetően, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintavételre és vizsgálatra kerül sor. Méréseink határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki.

Mi ellen ható szermaradványok szoktak szerepelni határérték felett a laboreredményekben?

Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakembereink EU-ban nem engedélyezett növényvédőszer-nyomokat a termékekben.

Határérték felett

A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeknek mi a sorsuk?

A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeket kivonják a forgalomból, és megsemmisítik.

Amikor egy ilyen laborvizsgálat elkészül, akkorra már forgalomban van a tétel, vagy addig nem is forgalmazható?

A laborvizsgálat elkészültéig forgalomban van a tétel. Ha bebizonyosodik, hogy határérték feletti növényvédőszer-maradék van benne, valamint nem engedélyezett növényvédőszert tartalmaz, abban az esetben azonnal elrendelik a tétel zárolását, forgalomból való kivonását és megsemmisítését. A kockázat mértékétől függően a fogyasztókat is értesítjük hivatalunk saját felületein és a médián keresztül.

Citrusfélék, saláta, uborka, szamóca, alma, körte, retek

Mely zöldség-, illetve gyümölcsfajok esetén van leggyakrabban probléma a szermaradvány mértékkel és mely fajok azok, amelyeknél soha sincs?

Leggyakrabban a citrusféléken azonosítottunk az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszert, valamint a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak szakembereink növényvédőszer-maradékot. Olyan faj nem nagyon létezik, amelyikben még soha nem fordult elő az évek során növényvédőszer-maradék.

A hazai termelésű vagy a külföldről behozott tételek között van arányaiban több problémás?

Ez évenként változó tendenciát mutat.

Mely országokból érkezik szermaradvány tekintetében a legtöbb problémás tétel?

Az EU-n kívüli országokból főleg amiatt érkeznek problémás tételek, mert több olyan növényvédőszert is használhatnak a harmadik országokban, amelyek az EU országaiban már nem engedélyezettek, kivonták azokat. Ezek a tételek Magyarországon nem kerülhetnek forgalomba.

Permetezési napló

A hazai termelőknél a permetezési naplók adminisztratív ellenőrzése mennyire célravezető, mennyire fedi az a valóságot, vagy inkább az elvárásokat tükrözi? Van arra példa, hogy a permetezési napló szerint minden rendben van, de a laboreredmény mégis mást mutat, azaz valamilyen kezelés nem szerepel a naplóban?

Előfordult, hogy a permetezési naplóban nem tüntettek fel egy olyan növényvédőszert, amelyet a laborvizsgálati eredmények szerint mégis felhasználtak. Ilyenkor a termelőnél teljes technológiai ellenőrzést végeznek hivatalunk szakemberei, és megteszik a szükséges intézkedéseket. Amennyiben felmerül a szomszédos területről való permetszer-elsodródás gyanúja, akkor az ilyen termelők technológiai ellenőrzését is elvégzik, hiszen a növényvédőszer-felhasználónak mindent meg kell tennie az elsodródás megelőzése érdekében.

Őstermelőknél, kis tételben termelőknél hogyan ellenőrzik a szermaradványt?

Az őstermelőknél és a kis tételben termelőknél piaci mintavétellel és termelői ellenőrzés során végzett mintavétellel ellenőrzik a szermaradványt.

(Forrás: agrarszektor.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...