Sokak számára újdonság, pedig Magyarországon őshonos a húsos som

A húsos som a somfélék családjába tartozó, főképp Európa középső és déli részén, így a Kárpát-medencében is elterjedt vadgyümölcs. Magyarországon az erdők cserjeszintjében a szárazságot is elviseli, nagyon nagy a tűrőképessége, igen hosszú életű bokor vagy kis fa. Több országban is nemesítettek somfajtákat.

Ez a régen ismert és elterjedt növény a mai Magyarországon szinte ismeretlen gyümölcsnek számít, főképpen a városi, nem természetjáró embereknek. Túlzás nélkül állítható, hogy a banán, a narancs, a kivi ismertebb, mint az őshonos som! Pedig a húsos som (Cornus mas) a sokrétű „szupernövények” sorát gazdagítja.

Gyümölcséből mártásokat, lekvárt, gyümölcsbort, kompótot és díjnyertes pálinkát is készíthetünk
Gyümölcséből mártásokat, lekvárt, gyümölcsbort, kompótot és díjnyertes pálinkát is készíthetünk (Fotó: Pixabay)

Vadon termő bokor: húsos som

Egy Kecskemét melletti gyümölcstermesztő a gyümölcsöse szélére több száz somot ültetett ki, hogy nagyon korán odacsábítsa a méheket. Gyümölcséből mártásokat, lekvárt, gyümölcsbort, kompótot és díjnyertes pálinkát is készíthetünk, egyedi ízvilággal és illatanyagokkal – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Savanykás gyümölcse sok C-vitamint, cukrokat, almasavat és sajátos illat- és zamatanyagokat tartalmaz.

Magyarországon minden körülmény megfelelő a som termesztéséhez, mind a talaj, mind az éghajlati adottságok. Sőt, jelenleg a szaporítóanyag is beszerezhető. A húsos som elviseli a szárazságot, de öntözött körülmények között nagy mennyiséget is le tud adni, jó minőséggel párosítva. Fiatal növényként bojtos, sekélyen elhelyezkedő gyökérzete van, ezért fontos a kezdeti években is az öntözése. Termő korba lépve rengeteg virágot képes hozni, ezért a termőfelületet metszéssel szabályozni kell!

A növény maga inkább családi vagy kis gazdaságokba ajánlható, ugyanis 3-4 héten át érik, éretten lepotyog a bokorról, fáról, tehát 2-3 naponta össze kell szedni az érett gyümölcsöt.

A húsos somnak nincs még ismert veszélyes kórokozója és kártevője a ter­mesztésben. Persze, ha elterjed nagyobb mennyiségben, megjelenhetnek a jelentősebb károsítók. Jelenleg biotermesztésben is termeszthető. Lassan nő, de a 3-4. évben már termőre fordul. Ajánlott tenyészterülete 5 x 3 méter.

Termesztésben lévő fajták

Noha Magyarországon is itt van az Európában ismert fajták nagy része, termesztésben 6-7 fajta fut jelenleg. Hogy megismerjük a különböző ígéretes fajtákat, érdemes több évig vizsgálni, nézegetni azokat. Minden év más, ezért előjöhet egy-egy fajta pozitív tulajdonsága, ami érdemessé teszi a bevezetését a termesztésbe.

A jelenleg szaporított somok közül a legjobb, legismertebb a Kazanlak és a Jolico. A Kazanlak szinte minden paraméterében a legjobbak között van, a Jolico pedig a legismertebb fajta, alighanem a jó osztrák marketing miatt.

Több sárga gyümölcsű fajta ismert, de jelenleg a termesztésben a Lutea található meg.

Minden év más, ezért előjöhet egy-egy fajta pozitív tulajdonsága, ami érdemessé teszi a bevezetését a termesztésbe
Minden év más, ezért előjöhet egy-egy fajta pozitív tulajdonsága, ami érdemessé teszi a bevezetését a termesztésbe (Fotó: Pixabay)

A fajták között kitűnik a sárga színe mellett a koraiságával és a hihetetlenül jó ízével. Talán a legédesebb som a termesztésben lévő fajták közül!

Összefoglalva, választékbővítésre minden kertbe ajánlható ez a nemesített vadgyümölcs, mivel a beltartalma mellett nem utolsó a díszértéke sem.

Február végén, március elején rikító sárga virágaival díszít, majd ősszel, gyönyörűen színeződő leveleivel újra a kert dísze lesz. Vegyszerhasználat nélkül ter­meszthető.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Éledezik a somtermesztés Somogyban Új lendületet vinne a Húsos Som Társaság a Somogy megyében egykor sok helyen előforduló csonthéjas gyümölcs termesztésébe. A céljuk az, hogy újra meg...