A borászat hazánk egyik legfontosabb ágazata. A gazdák 70 ezer hektáron termelnek szőlőt és készítenek belőle bort. A számukra felkínált 20 milliárd forintos támogatást pedig most megduplázták, így még jobban fellendülhet az ágazat, ami szakértők szerint a turizmust is segítheti.
A Balatonfüredi Borhetek megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium sajtóközleménye szerint a jég- és fagykárt szenvedett szőlészekről is szó esett. A gazdákat biztosították, hogy számíthatnak az agrárkár-enyhítési rendszer által nyújtott kárenyhítő juttatásokra. Persze, ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelentette a termelő a káreseményt. Várhatóan a 2017. márciusi kifizetésekre rendelkezésre álló összeg (ami 24 milliárd forint) fedezni fogja a termelők kárenyhítési igényeit.
A Balatonfüredi Borhetek egyébként egy turisztikailag vonzó esemény. Szakértők szerint a többlettámogatás az ilyen rendezvényekre is hatással lehet és ez által a turizmus fellendülésére is.
Több fehér terem itthon, mint kék szőlő
A közel 70 ezer hektáros szőlőtermő terület 70 százalékán fehér, 30 százalékán kékszőlő termesztés folyik. Az előállított borok kétharmada oltalom alatt áll, azaz élelmiszerjogi szempontból igen magas minőségűnek mondhatók.
Magyarországon mintegy 8500 borászati vállalkozás működik, ebből a 300 legnagyobb adja a bortermés 75 %-át. A magyarok fejenként kb. 30-32 liter bort fogyasztanak évente, ami növekvő tendenciát mutat. Exportra évi 700 ezer hektoliter körüli mennyiség kerül, amelyből a döntő mennyiség az EU tagországaiba irányul.