A bolygónak sem mindegy, hogy mit eszünk

Érdekes felfedezéssel álltak elő kutatók. Szerintük, nem elég, hogy a helytelen táplálkozással a saját szervezetünket károsítjuk, de még a környezetünk is megsínyli például a túlzott húsfogyasztásunkat. Persze azonnal ötleteket is adtak arra vonatkozóan, hogyan gátoljuk ezeket a káros folyamatokat.

Az már köztudott, hogy a rossz étkezési szokások negatívan befolyásolják az emberi egészséget. Gondoljunk csak a túlzott húsfogyasztásra, a magas zsír- és cukortartalmú ételek túlzásba vitt bevitelére, vagy éppen a gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrendre. Friss kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy ezzel nem csak saját szervezetünket sodorjuk nehéz helyzetbe, de a környezetet is veszélyeztetjük.

A FAO sajtóközleményéből kiderül, hogy a teljes értékű gabonákon, a zöldségeken és a gyümölcsökön alapuló étrend sokkal kisebb terhelést jelent a környezetre. Ennek hatására a fenntartható fejlődés témakörébe beépítették az egészséges táplálkozás és a mezőgazdaság kapcsolatát is és ezzel a jövőben sokkal kiemeltebben fognak foglalkozni a szakértők, mint eddig bármikor.

Sőt, már most is több mint 80 országban (köztük hazánkban is) elérhetőek olyan táplálkozással kapcsolatos ajánlások, amelyek tudományosan megalapozottan gyakorlatiasan, az egyes országok szokásaihoz igazodva segítik a helyes táplálkozás elsajátítását az embereknek.

A FAO szerint ez lehet a jövő: sok zöldség, kevés hús az étlapon
A FAO szerint ez lehet a jövő: sok zöldség, kevés hús az étlapon

 

Sajnálatos módon pont a leginkább érintett, alacsony jövedelmű afrikai országokban foglalkoznak legkevésbé ezzel a témával. Mindösszesen 5 afrikai ország adott ki táplálkozással kapcsolatos ajánlásokat lakosai számára.

Svédországban például a gyökérzöldségek fogyasztására próbálják ösztönözni az embereket a leveles zöldségekkel szemben, de elsősorban a növényi alapú étrend előnyeivel foglalkoznak az ajánlásokban. Brazíliában pedig a fenntarthatóság társadalmi és gazdasági hatásaival is kibővítették az eddigi tanácsokat. valamint a feldolgozott élelmiszerekről próbálják lebeszélni az embereket.

A szakértők viszont kihangsúlyozták: az ajánlások csak abban az esetben érhetnek el pozitív hatást, ha azok beépülnek a szabályozási rendszerbe és a gyakorlatban is használják őket, például a közétkeztetésben.

Íme, néhány alapszabály, ami országtól függetlenül minden embernek megfontolandó lehet:

  • legyen változatos az étrend, kerüljük az egyoldalúságot,
  • próbáljuk meg visszafogni a húsfogyasztást, valamint a tej- és tejtermékeket is csak módjával vegyük magunkhoz,
  • építsük be étrendünkbe a halat és a tengeri eredetű élelmiszereket,
  • kerüljük a magas zsír-, cukor- és koleszterin tartalmú ételeket.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...
Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Hivatalos: a marhahústermelés nem fenntartható Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az ...
Alternatív tüzelőanyag: a brikett Bár még tavaszt idéző időjárás uralkodik hazánkban, lassan közeledik a tél és vele együtt a fűtési szezon. Sokak számára természetes, hogy gázzal fűte...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...