Olaszország Emilia-Romagna régiójában, Riminiben zajlott le az olasz belföldi gyümölcsök legnagyobb éves rendezvényének számító Macfrut 2021 kiállítás és konferencia. Már a rendezvény első napján, a Coldiretti (az olasz agráregyesületek szövetsége) előadásán érdekes adatok hangzottak el. A „2021: a belföldön termelt gyümölcsök fekete éve” címmel megtartott prezentáció egyik pozitív statisztikai adata, hogy évi 1300 euróval, azaz átszámítva több mint évi 450 ezer forintos kiadással a zöldségek és gyümölcsök vezetik az olasz háztartások élelmiszeripari célú költéseit.
A bevezetőben írt adat azt mutatja, hogy az olaszok többet költenek gyümölcsfélékre, mint húsra, halra, tésztafélékre vagy sajtokra – számolt be róla a FruitVeB. Ez azért nem meglepő, mert a Coldiretti felmérése szerint 10-ből 8 olasz minden nap legalább egyszer fogyaszt valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, 40 százalékuk pedig többször is. A bolognai Nomisma piackutató cég adatai szerint az olaszok vezetik az uniós rangsort: a fejenkénti éves zöldség-gyümölcs fogyasztás 160 kilogramm, ami jóval több, mint a Németországban mért 109 vagy az Egyesült Királyságban regisztrált 101 kilogramm. (A burgonya nélkül számolt magyar fogyasztás kicsit több mint 106 kilogramm volt 2019-ben a KSH adatai szerint).
Egészséges élelmiszereket fogyasztanak: a zöldségek és a gyümölcsök népszerűek a fiatalok között
A Coldiretti mérései szerint az olaszok első helye jelentős mértékben köszönhető a fiataloknak, akik a menzákon és otthon is előszeretettel isznak cukros üdítők helyett smoothie-féléket. Csokoládé és cukorkák helyett pedig inkább gyümölcsszeleteket fogyasztanak. Ráadásul egy belső felmérés szerint az olaszok igen kényesek az élelmiszerbiztonságra, és részint ebből a megfontolásból, részint hazafiságból 88 százalékuk inkább nemet mond az import zöldségek és gyümölcsök vásárlására és előnyben részesítik a hazai termékeket.