A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését és versenyképességének növelését tűzte ki egyik céljának Magyarország legnagyobb agráregyeteme, a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt középpontjában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, a tárolhatóságuknak javítása, illetve a hozzáadott értéküknek növelése áll. Az élelmiszer-biztonsági kérdésekre különösen nagy figyelmet szentelnek a magyar zöldségek és gyümölcsök fejlesztésekor.
Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszik lehetővé. A kedvező tényezők ellenére az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő legyen. Pedig nemzetgazdasági szinten is jelentős lehetőségek vannak benne. Éppen ezért vált a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztése Így gondolják ezt a Szent István Egyetemen is. A témáról az Agro Napló cikke számolt be.
A most induló, a Szent István Egyetem által létrehozott fejlesztési projekt olyan feladatok megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A kutatások főként az egyetemen folynak majd. Többek között azokon a modern laboratóriumi eszközökön és berendezéseken, melyekhez az intézmény pályázati úton juthat majd hozzá.
A program első felében egy olyan adatbázist akarnak létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével beazonosíthatóvá válik a kertészeti termékek származási helye. Ezen kívül vizsgálni fogják a különböző termőterületeken a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések lesznek majd főszerepben. Ezen túl pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, illetve fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is végeznek.
Komoly adatbázist is kiépítenek a kutatás és fejlesztés végén
A két éves, pályázati finanszírozású projekt befejeztével egy olyan, térinformatikai alapokra épített adatbázist hoznak létre, amelyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel az összetett fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások. Továbbá javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányada, valamint növekedésnek indulhat az ágazat versenyképessége is – írja az Agro Napló.