Az ember számára legfontosabb ásványok – ezek fogyasztását javasolják az orvosok

Ha valaki szeretne egészségesebb lenni, vagy le akar fogyni, hasznos, ha elkezd olyan ételeket fogyasztani, amelyekben több ásványi anyag van. Az ásványi anyagok szükségesek a tápláló, étrendhez: az ételeket energiává alakítják. Az ásványi anyagok – szemben a vitaminokkal – szervetlen elemek, amelyek a talajból és a vízből származnak, és amelyeket a növények vesznek fel, vagy az állatok fogyasztanak el.

A szervezetnek ásványi anyagokra van szüksége a növekedéshez és az egészség megőrzéséhez. Az orvosok és a dietetikusok egyetértenek abban, hogy négy ásványi anyag elengedhetetlen az energia, a fogyás és az emésztés fokozásához: a magnézium, a cink, a kalcium és a kálium.

A legegyszerűbb módja annak, hogy ezeket az ásványi anyagokat beépítsük a mindennapjainkba, ha egészséges, kiegyensúlyozott, különböző színes gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrendet követünk (Fotó: Pixabay)

Dr. Michael Njunge, MD, gyakorló orvossal, aki sportorvoslásra szakosodott és a nagyteljesítményű egészségről ír az interneten, valamint Jesse Feder, RDN, CPT, okleveles személyi edzővel, regisztrált dietetikussal és a My Crohn’s and Colitis Team munkatársával beszélgetett a magnéziumról, cinkről, kalciumról és káliumról a shefinds.com munkatársa.

Magnézium

A magnézium olyan ásványi anyag, amely bőségesen megtalálható a szervezetben. Természetes módon jelen van számos élelmiszerben, élelmiszerekhez adják hozzá, étrend-kiegészítőként kapható, és jelen van egyes gyógyszerekben (például hashajtókban). Alapvető fontosságú az érzés fokozásához, az energia növeléséhez. Ha az emberek magnéziumhiányban szenvednek, gyakran érzik magukat gyengének és letargikusnak. Feder egyetért ezzel: „A magnézium és a vas a legjobb ásványi anyagok közé tartozik az energia fokozására”.

A magnézium a második leggyakoribb ásványi anyag az emberi szervezetben, és valószínűleg a legfontosabb. A legtöbb ásványi anyag bélből történő felszívódásában vesz részt. Ha tehát valakinek alacsony a magnéziumszintje, az azt jelenti, hogy sok más ásványi anyagot nem tud felszívni.

Nemcsak az energia fokozására jó, hanem a fogyás szempontjából is kritikus fontosságú. “A magnézium az egyetlen ásványi anyag, amit a fogyáshoz ajánlok. Segít szabályozni a glükózszintet, ami nemcsak az anyagcserét segítheti, de egész nap energikusan is tart” – teszi hozzá Feder.

Cink

Bár tényleg csak kis mennyiségben van rá szükség, a cink mégis alapvető tápanyag minden korosztály számára. Felelős a DNS létrehozásáért, a sejtek növekedéséért, a fehérjék felépítéséért, a sérült szövetek gyógyulásáért és az egészséges immunrendszer támogatásáért.

„A cink olyan ásványi anyag, amelyről sokan megfeledkeznek, pedig valójában kiválóan támogatja a sejtnövekedést, az izomépítést és az immunrendszer támogatását” – mondja Dr. Michael Njunge.

Ez az ásványi anyag különösen kulcsfontosságú az emésztés szempontjából, mivel rengeteg enzimet termel. Ezek az emésztőenzimek olyan fehérjék, amelyek lebontják az ételeinket, hogy azok könnyen átkerülhessenek a véráramba energiaként. Cink nélkül nem lennénk képesek megfelelően lebontani az ételt.

Kálium

Hasonlóképpen, a kálium segít az agyunkból érkező jelek továbbításában az emésztőrendszerben található izmokhoz, az úgynevezett simaizmokhoz. Ezek a jelek összehúzódásokat serkentenek, amelyek segítenek az emésztőrendszerednek lebontani az ételt, hogy az könnyen megemészthető legyen. Feder szerint: „A kálium, a nátrium és a kalcium elengedhetetlen a jó emésztéshez. Ezek az ásványi anyagok segítenek az emésztőrendszer izmainak az ételek mozgatásában”. Tehát, ha valakinek valaha is problémái vannak az emésztéssel, nyúljon káliumban gazdag ételekhez vagy italokhoz, például narancsléhez!

Kalcium

A kalcium olyan ásványi anyag, amelyet leggyakrabban az erős csontokkal és fogakkal hoznak összefüggésbe, de ennél sokkal többre képes. Fontos szerepet játszik a véralvadásban, az izmok összehúzódásának segítésében, valamint a normális szívritmus és az idegi funkciók szabályozásában.

A legfontosabb, hogy a kalciumnak jelentős befolyása van a fogyásra. „Mindenki tudja, hogy a kalcium és a D-vitamin elengedhetetlenül fontos a csontok jó egészségéhez. De együttműködnek az energia- és a lipid (zsír) anyagcsere szabályozásában is” – mondja Dr. Michael Njunge. „Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony kalciumtartalmú étrend stimulálja azokat a géneket, amelyek a zsírraktározás bekapcsolásáért felelősek. Emellett más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a magas kalciumtartalmú étrend növeli a zsírvesztést az egyszerű diétához képest”.

Ha valakinek valaha is problémái vannak az emésztéssel, nyúljon káliumban gazdag ételekhez vagy italokhoz, például narancsléhez! (Fotó: Pixabay)

A kalciumban gazdag ételek fogyasztásával felpörgető az anyagcsere, ami viszont segít a fogyásban. A szakértők szerint pedig csak segíthet az emésztésben. Ilyen egyszerű!

De hogyan tudjuk biztosítani, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be belőlük az étrendünkbe? Feder a sovány húsok, zöldségek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását ajánlja a napi magnézium- és cinkbevitelhez. Ami a kalciumot és a káliumot illeti, a tejtermékek, a szója vagy tofu és a banán fogyasztását javasolja.

„A legegyszerűbb módja annak, hogy ezeket az ásványi anyagokat beépítsük a mindennapjainkba, ha egészséges, kiegyensúlyozott, különböző színes gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrendet követünk. Mindig azt mondom a pácienseimnek, hogy a tányérjuk legyen színes. Ez jó jele annak, hogy sok különböző tápanyagot fogyasztanak” – mondja Feder.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...