Az állattartásban hasznosul az angol főzde eladhatatlan söre

1500 hordónyi eladhatatlan sört hasznosított újra az állattartásban egy bristoli főzde. A megmaradt sörből félfolyékony takarmányt állítottak elő a közeli sertéstelepek számára. Az Anglia délnyugati részén, Londontól 185 kilométerre nyugatra található bristoli Butcombe Brewing Co. azoktól az ügyfeleitől kapta meg a sört, akiknek a COVID-19 koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások miatt kellett bezárniuk márciusban.

A főzde ahelyett, hogy a szemétbe vitte volna az eladhatatlanná vált alkoholt, összekeverte a sörfőzés folyamán létrejött egyéb melléktermékekkel, mint például élesztővel és használt komlóval. Az eljárás során a főzde a fogyaszthatatlanná vált sörből félfolyékony állati takarmányt készített – írta meg a Farming UK anyagára hivatkozva az Agrárszektor.

Sörből takarmány - az eladhatatlan sörök az állattartóknál hasznosultak (Fotó: Pixabay, chx69)
Sörből takarmány – az eladhatatlan sörök az állattartóknál hasznosultak (Fotó: Pixabay, chx69)

Sörből takarmány, alacsonyabb környezetterheléssel

A főzde így 108 ezer pint (körülbelül 54 ezer liter) sör kiöntését akadályozta meg. A szabályozás szerint egyébként a lezárások miatt eladhatatlanná vált söröktől meg kell(ene) szabadulni. Azonban a Butcombe Brewing Co. marketingigazgatója, Marc McGuigan úgy gondolta, hogy a kiöntés nem szolgálná a cég fenntarthatósági és környezetvédelmi célkitűzéseit. Már így is odaadjuk a sörfőzés során felhasznált gabonánkat egy helyi gazdának, így ez a lépés teljesen természetes volt számunkra. Nem tűnt helyesnek, hogy csak úgy kiöntsünk ennyi sört, arról nem is szólva, hogy a csatornarendszernek se tett volna jót – mondta a cég munkatársa.

További tervek a takarmánygyártásra

McGuigan azt is elmondta, hogy a cég emberei már elkezdték begyűjteni a környező kocsmákból a sört, hogy azokból további állati takarmányt készítsenek. A sörfőzde azt kérte a kocsmárosoktól, hogy gondolkodjanak el az eladhatatlanná vált sörök állati takarmánnyá történő átalakításáról – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Alkobeer projekt – Alakor biosör A nyáron adtunk hírt Facebook oldalunkon arról, hogy elkészült az első magyar biosör, ami az ősi eredetű alakor búzából készül, melynek kiemelkedő a b...
A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A pásztorélet múltját és jelenét mutatja be a Mező... Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos ...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Boldog malac és levendula Az Isztriai-félszigetről tudósít a Tudatos Vásárlók Egyesülete: hogyan születik meg a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma egy turistaparadicsomban. N...