1500 hordónyi eladhatatlan sört hasznosított újra az állattartásban egy bristoli főzde. A megmaradt sörből félfolyékony takarmányt állítottak elő a közeli sertéstelepek számára. Az Anglia délnyugati részén, Londontól 185 kilométerre nyugatra található bristoli Butcombe Brewing Co. azoktól az ügyfeleitől kapta meg a sört, akiknek a COVID-19 koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások miatt kellett bezárniuk márciusban.
A főzde ahelyett, hogy a szemétbe vitte volna az eladhatatlanná vált alkoholt, összekeverte a sörfőzés folyamán létrejött egyéb melléktermékekkel, mint például élesztővel és használt komlóval. Az eljárás során a főzde a fogyaszthatatlanná vált sörből félfolyékony állati takarmányt készített – írta meg a Farming UK anyagára hivatkozva az Agrárszektor.
Sörből takarmány, alacsonyabb környezetterheléssel
A főzde így 108 ezer pint (körülbelül 54 ezer liter) sör kiöntését akadályozta meg. A szabályozás szerint egyébként a lezárások miatt eladhatatlanná vált söröktől meg kell(ene) szabadulni. Azonban a Butcombe Brewing Co. marketingigazgatója, Marc McGuigan úgy gondolta, hogy a kiöntés nem szolgálná a cég fenntarthatósági és környezetvédelmi célkitűzéseit. Már így is odaadjuk a sörfőzés során felhasznált gabonánkat egy helyi gazdának, így ez a lépés teljesen természetes volt számunkra. Nem tűnt helyesnek, hogy csak úgy kiöntsünk ennyi sört, arról nem is szólva, hogy a csatornarendszernek se tett volna jót – mondta a cég munkatársa.
További tervek a takarmánygyártásra
McGuigan azt is elmondta, hogy a cég emberei már elkezdték begyűjteni a környező kocsmákból a sört, hogy azokból további állati takarmányt készítsenek. A sörfőzde azt kérte a kocsmárosoktól, hogy gondolkodjanak el az eladhatatlanná vált sörök állati takarmánnyá történő átalakításáról – írták.