Jó szezon volt az idei, aki gondozta a gyümölcsfáit, sok termést szedhetett le róluk. Épp ezért, ami nem fogy el frissen, azt vagy befőzik lekvárnak, vagy pálinka készül belőle. De vigyázat! Aki többet főzet a törvényileg engedélyezett mennyiségnél, vagy nem tudja bizonyítani a házi pálinkafőzője eredetét, azt megbünteti az adóhatóság!
A pálinkafőzés kultusza Magyarországon nagyon fejlett. A gyümölcsszezon elmúltával beindulnak a főzdék kicsiben és nagyban, mindenki a saját nedűjére esküszik. A férfiak átlátogatnak a szomszédhoz, visznek maximálisan fél litert kóstolóba, s bizonygatják, ilyen jót évek óta nem sikerült készíteni.
Megváltoztak a pálinkafőzés szabályai
– Valóban így van – mondja egy Pest megyei településen élő kertész, G. András. – Az idén nagyon sok és jó minőségű gyümölcs termett. A piacon ennek egy részét sikerült értékesíteni, a másikat szétosztottuk a családban, ami megmaradt, az pedig ment a cefrébe. Olyan sok gyümölcs termett az idén, hogy eleve szóba sem jöhetett, hogy azt a saját számunkra főzzük ki. Arról nem is beszélve, hogy ennyi pálinkát meg sem tud inni a család. A fiatalok sokkal inkább előnyben részesítik a kólát. Lefőzettük hivatalosan a szeszfőzdében a cefrét, van számlánk, zárjegyünk, betároltuk a pálinkát a kevésbé kedvező időkre.
A helyzet közismert, az idei esztendőtől megváltoztak a házi pálinkafőzés szabályai. A pálinkaforradalom, mint ismeretes, elbukott, a korábbi kedvezmények mára meglehetősen átalakultak. A lényeg az, hogy magán célra sem lehet mindenfajta bejelentés nélkül kifőzni a gyümölcsöt.
Igazolni kel a pálinkafőzők származását
Ami a legfontosabb, be kell jelenteni a szándékot a pálinkafőzésre, aminek megvan az éves, egyébként nem jelentős költsége. Igazolni szükséges a pálinkafőző berendezés eredetét is. Ez már közel sem ilyen egyszerű dolog. A tapasztalat az, hogy előkerültek sokfelé a régi ,,barkácsfőzők”, tejeskanna, kukta és mások. Sokan azonban az elmúlt esztendők lazább szabályai közepette, vásároltak kis mennyiségre alkalmas, de egyébként jó minőségű főzőket. Viszont a pálinkafőzés szabályai annyira liberálisnak és egyszerűeknek tűntek, annyira elképzelhetetlennek gondolták a szigorítást az emberek, hogy még a számlákat sem őrizték meg. Ők most bajban vannak, ha nem tudják igazolni a főző származását, az bírsággal járhat.
Ami a bírságolást illeti, az adóhatóság hamar lendületbe jött. Jóllehet a jelenlegi politika egyik népszerű programja volt a házi pálinkafőzés engedélyezése, az adóhatóságnál mégsem tapasztalható, hogy toleráns lennének efféle politikai kérdésekben. Ez végtére érthető, hiszen az ő feladatuk a törvényesség fenntartása.
Mi lesz a drágán megvásárolt berendezésekkel?
Őket nem is érdekelheti, hogy az agrár orientált Magyarország lakosainak egy része elhitte, megnyerhető, akár az Unió tekintélyes szakembereivel szemben is, a pálinkaforradalom. Ők bevásárolták a – gyakran több százezer forintba kerülő – eszközöket, amit most esetleg kidobni kényszerülnek.
Ilyenkor, az ősz beálltával ezek is aktuális kérdések. Furcsa esztendő az idei. Sok helyütt még ott csüng a fákon a korai érésű körte, a jonatán alma egy része is még leszedésre vár sok kiskertben. Jönnek a hűvösebb napok. Időszerű a kérdés, mi lesz ezzel a sok gyümölccsel?
Forrás: tozsdeforum.hu