Agroleaf Power és PeKacid használata a jelenlegi szántóföldi kultúrákban

Míg a tavasz első felében a csapadékhiány okozta stressz kezelése volt a gazdálkodók egyik fő feladata a gabonatáblákon, mostanra a sok csapadék hatására beinduló gyomosodás és gombásodás igényel növényvédelmi kezeléseket. Rácz Gáborral, az ICL szaktanácsadójával arról beszélgettünk, hogy hogyan és miért érdemes ezt lombtrágyák kijuttatásával kombinálni.

A magyar gazdálkodók egyre nagyobb hányada gondolkodik lombtrágyázásban, de azért érdemes néhány dolgot tisztába tenni. Miért érdemes éppen most lombtrágyázni?

Azért javasolt a növényvédelmi kezeléseket egymenetben a lombtrágyák kijuttatásával összekapcsolni, mert fokozzák a növényvédő készítmények hatékonyságát, ráadásul a felvett extra tápanyagok a termés mennyiséget is megnövelhetik a növények életfolyamatainak aktiválásával.

Mit ajánlanak erre?

Az ICL-SF első javaslata erre az Agroleaf Power High N 31-11-11+TE és az Agroleaf Power total 20-20-20+TE használata hektáronként 5 kg-os dózisban, 250-300 liter vízmennyiséggel. Ez magas mennyiség, de ekkor várható tőle plusz eredmény.

Rácz Gábor az ICL szaktanácsadója

Miért van szükség ilyenkor a megemelt nitrogéntartalomra?

A gabonafélék termésmennyiségét elsődlegesen a nitrogén határozza meg. Jelenleg a legtöbb gabonatáblán a növények a kalászhányás-virágzás közeli fenofázisban vannak, amikor is hatékonyan veszik fel és tudják hasznosítani a nitrogént lombon keresztül. Ezért ha a növényvédelmet ebben a növekedési fázisban kell végezni, mindenképpen érdemes nitrogén tartalmú lombtrágyát is kijuttatni.

Miért éppen az Agroleaf Power a javaslat?

Az Agroleaf Power prémium kategóriás lombtrágya család a tiszta NPK hatóanyag és a kelatizált ME tartalom mellett – ami vállalti sztenderd – rendelkezik két speciális összetevővel. Az M77 formula hatékonyságot növelő ún. BOOSTER anyagokat tartalmaz, ami 100%-ban biztosítja rövid időn belül az NPK és mikroelemek felvételét. Ezen kívül aktiválja a növény életfolyamatait, tartalmaz kész tápanyagokat de többek közt a gyökérrendszer aktiválásával több gyökérsavat termel. Így több felvehető tápelem áll a növény rendelkezésére, amit a DPI-technológia a fotoszintézis 8-10 napon keresztüli fokozott aktiválásával gyakorlatilag felveteti a növénnyel. A felvett extra tápanyag a termésbe épülve növelhetik annak mennyiségét.

Mekkora költséget jelent mindez?

A hektárköltség beszerzési forrás függvényében nettó 3700-4200 Ft-ra jön ki.

Említette, hogy az Agroleaf Power az egyik javaslatuk, de mi a másik?

A hidrogén-karbonát bontása és az alacsony pH biztosítása miatt a PeKacid 0-60-20 összetételű monokristályos PK öntöző műtrágya. Ez két olyan fontos tulajdonság ami a növényvédelmi munkálatok során nagyon nagy segítséget biztosit a hatékonyság növelésében. Oldhatósága 60 kg 100 liter vízre számítva. Erősen savas kémhatású (pH = 2,2), hidrogénkarbonát-semlegesítő ereje 240, ami azt jelenti, hogy 1 kg PeKacid 240 g/l  HCO3-iont képes semlegesíteni az öntözővízből. Ráadásul megakadályozza az öntözőrendszer eltömődését, rendszeres használatával egyszerűen és biztonságosan megelőzhető a csepegtetőtestek és -csövek elzáródása. Segít az eltömődött öntözőrendszer tisztán tartásában, feloldja a meszes blokkokat.

Milyen dózisban ajánlott a kijuttatása?

A PeKacid dózisának meghatározása
HCO3 indikátorpapírral vagy vízanalízis útján kapott eredményekből könnyen meghatározható. Ennek ismeretében pedig egy okostelefonra letölthető PeKacid-applikációval pár pillanat alatt kiszámolható.

Ismerve a hazai vizek magas pH- és HCO3 szintjét általánosságban 1 gramm/liter PeKacid 250-300 liter vízben feloldva, majd ezután a növényvédelmi készítményeket hozzákeverve, gazdaságosan és hatékonyan segít. Ráadásul a szer kíméli a lombozat viaszrétegét.

Végül beszéljünk a költségekről…

A PeKacid másik vonzó oldala a meglepően alacsony, hozzávetőlegesen hektáronként nettó 140-150 Ft-nyi költsége, ami gyakorlatilag a legalacsonyabb a magyar piacon – más hasonló termékekhez viszonyítva.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...