Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség összhangja

A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása

A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is. Gyakran elhangzó cél, hogy csökkenteni kell a növényvédőszer- és akár a műtrágya-felhasználást is, ezzel elősegítve a kisebb környezetterhelést. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az Isterra fajtái ellenállóak, a jó víz- és tápanyag hasznosító képességük miatt alkalmasak arra, hogy korszerű technológiával sikeres és jövedelmező legyen a termesztésük.

A nagy termőképességet és a minőséget nagyon nehéz egy fajtában ötvözni. Az Isterra több olyan őszi búzát is regisztrált, melyek terméseredményükkel és minőségükkel méltán vívtak ki komoly népszerűséget. Korai érésű, díjnyertes fajtánk a Basilio, mely Magyarország egyik feltörekvő őszi búzája. A Basilio a GOSZ-VSZT kísérleteiben a korai csoportban évek óta a legnagyobb termést adó fajtabúza. Alacsony szárának, kiváló állóképességének köszönhetően a magasabb tápanyagdózisok ellenére sem dől meg, ezzel biztosítva a kiemelkedő termést.

Minden termelő ismeri legsikeresebb és egyben a legnagyobb területen termesztett fajtánkat a Cellule-t. Az országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz- és tápanyagkészletét. Az aszályos években is kiválóan teljesít. Ez a búza jelenleg a második legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajta hazánkban.

A Basilio virágzásban
A Basilio virágzásban

A Complice még csak harmadik évben van a köztermesztésben, de forgalma dinamikusan növekszik. Ez a korai fajta kiváló tavalyi eredményeinek köszönheti a sikerét. Bokrosodása és télállósága is átlag feletti. Rezisztenciájának is köszönhetően évről évre kiszámíthatóan magas termést produkál.

Először került a kínálatunkba 2019 őszén a Concret középérésű búzánk, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes. Intenzív technológia mellett sem dől meg, egészséges levélzete révén a tápanyagok beépülése intenzív, amit magas ezerszemtömeggel és rekordterméssel hálál meg.

A Basilio aratás előtt
A Basilio aratás előtt

A Mutic középkései, kínálatunk egyetlen tar kalászú fajtája. Intenzív búza, a magasabb tápanyagszintet komoly terméssel hálálja meg. Ebben az évben a későn érkezett csapadék még jelentős termésnövekedést eredményezhet ennél a fajtánál.

Az Euclide a megbízhatóságát közel egy évtizede bizonyítja. Középérésű, kiválóan alkalmazkodik az eltérő körülményekhez. Másodvirágzását éli Németországban, de a közép-kelet európai régióban is újra növekszik a forgalma.

Cellule (balra) és Basilio (jobbra) bűzatábla
Cellule (balra) és Basilio (jobbra) bűzatábla

Újdonságokban is bővelkedik az idei kínálatunk. 2020 őszén négy új őszi búza fajtát próbálhatnak ki partnereink. A Nébih friss elismerései közül kiemelkedett a Frenetic, ami a termés és minőség tökéletes kombinációja. Minősítésekor a szemtermése a standard fajták átlagát 11,3 %-kal múlta felül. Korai, átlag feletti bokrosodással.

A 2020. év újdonságai között szerepel három, nagy termőképességű búza is. Az Ortolan, mely kimagasló genetikai termőképességet produkál intenzív és extenzív viszonyok között egyaránt. A Winner középérésű fajta, a 2019. évi kísérletekben termése több helyen meghaladta a 11 t/ha-t, mindez kiváló állóképességgel és télállósággal párosult. Szintén új a Providence korai őszi búza, mellyel malmi minőség és 10 t/ha termés a kitűzendő cél.

Az új fajták sikerében nagy szerepe van a Füzesabonyban található nemesítő állomásnak. Fajtáink egyik legnagyobb előnye, hogy Magyarországon teszteljük, illetve nemesítjük azokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy a hazai környezeti és talaj adottságoknak, valamint termelői elvárásoknak leginkább megfelelő búzákat állítsunk elő. A fajtaválasztás és technológia egészséges kompromisszuma szükséges ahhoz, hogy az időjárási anomáliák ellenére, az időnként csökkenő termésátlagok mellett a termelésünk jövedelmezősége mégis megmaradjon.

További információ:
Weboldal: www.isterra-seeds.com
Facebook: Isterra Magyarország Kft.
Telefon: +36 70 513 7522

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A legnagyobb hozamokért a KITE-technológiával Ha a naptárra pillantunk azonnal szembeötlik, hogy már júniust írunk, és annak ellenére, hogy még sokszor vesszük elő a pulóvert és az esernyőt, hiva...
A Dunamenti országokra céloz kiváló kalászos fajtá... Az Isterra az elmúlt években hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durum búza, takarmány árpa és...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Ismét jól teljesített a Cellule, de összességében ... Lassan vége az aratásnak és a kalászos terméseredmények a vártnál jobban alakulnak. Különösen igaz ez az Isterra Cellule nevű búzafajtájára. Erről, v...
A legjobb Isterra-fajták évek óta a GOSZ-VSZT kísé... A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben. A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza...
Már tavasszal is Isterra – épülő, versenykép... A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021 tavaszától új portfólióval, szója- és cirokfajt...