A legjobb Isterra-fajták évek óta a GOSZ-VSZT kísérletek élmezőnyében

A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben.

A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza kísérletek eredményei. Mindkét éréscsoportban dobogós helyen végeztek az Isterra-fajták.

A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is. Azok a fajták maradnak hosszú évekig a köztermesztésben, amelyek eltérő évjáratokban is a legjobbak között végeznek. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre történő nemesítésre még nagyobb hangsúlyt fektet cégünk. Az Isterra fajtái ellenállóak, a jó víz- és tápanyag hasznosító képességük miatt alkalmasak arra, hogy korszerű technológiával sikeres és jövedelmező legyen a termesztésük.

Korai érésű, díjnyertes fajtánk a Basilio, mely Magyarország egyik feltörekvő őszi búzája. A Basilio a GOSZ-VSZT kísérleteiben a korai csoportban évek óta a legnagyobb termést adó fajtabúza, 2020-ban is dobogós helyen végzett. Alacsony, kiváló állóképességének köszönhetően a magasabb tápanyag dózisok ellenére sem dől meg, ezzel biztosítva a kiemelkedő termést.  A Basilio 9-10 t/ha termés mellett képes a malmi minőség elérésére.

Minden termelő ismeri a legsikeresebb és egyben a legnagyobb területen termesztett fajtánkat a Cellule-t. Az országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz- és tápanyagkészletét. Az aszályos években is kiválóan teljesít. Ez a búza jelenleg az egyik legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajta hazánkban. Hatodik éve szerepel a független országos kísérletben, az idén a 3. legjobb eredményt érte el 9,4 t/ha átlagterméssel. (Mindkét fajta a KITE forgalmazásában érhető el.)

A Complice még csak harmadik évben van a köztermesztésben, de forgalma dinamikusan növekszik. Ez a korai fajta kiváló tavalyi eredményeinek köszönheti a sikerét. Bokrosodása és télállósága is átlag feletti. Rezisztenciájának is köszönhetően évről évre kiszámíthatóan magas termést produkál. (Az IKR kínálatában keressék.)

Először került a kínálatunkba 2019 őszén a Concret középérésű búzánk, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes. Intenzív technológia mellett sem dől meg, egészséges levélzete révén a tápanyagok beépülése intenzív, amit magas ezerszemtömeggel és rekordterméssel hálál meg.

A Mutic középkései, kínálatunk egyetlen tar kalászú fajtája. Intenzív búza, a magasabb tápanyagszintet komoly terméssel hálálja meg. Ebben az évben a későn érkezett csapadék még jelentős termésnövekedést eredményezhet ennél a fajtánál.

Az Euclide a megbízhatóságát közel egy évtizede bizonyítja. Középérésű, kiválóan alkalmazkodik az eltérő körülményekhez. Másodvirágzását éli Németországban, de a Közép-Kelet Európai régióban is újra növekszik a forgalma.

Újdonságokban is bővelkedik az idei kínálatunk. 2020 őszén négy új őszi búza fajtát próbálhatnak ki partnereink. A NÉBIH friss elismerései közül kiemelkedett a Frenetic, ami a termés és minőség tökéletes kombinációja. Minősítésekor a szemtermése a standard fajták átlagát 11,3 %-kal múlta felül korai, átlag feletti bokrosodással. Az Idei év GOSZ-VSZT kísérletében a legnagyobb termést adó minőségi búza. Az újdonságok között további három, nagy termőképességű őszi búza fajta is szerepel. Az Ortolan kimagasló genetikai termőképességet produkál intenzív és extenzív viszonyok között egyaránt. A Winner középérésű fajta, a 2019. évi kísérletekben termése több helyen meghaladta a 11 t/ha-t, mindez kiváló állóképességgel és télállósággal párosult. Szintén új a Providence korai őszi búza, mellyel malmi minőség és 10 t/ha termés a kitűzendő cél.

Fajtáink részletes ismertetéséért és kísérleti eredményekért látogasson el a www.isterra-seeds.com weboldalra.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A legnagyobb hozamokért a KITE-technológiával Ha a naptárra pillantunk azonnal szembeötlik, hogy már júniust írunk, és annak ellenére, hogy még sokszor vesszük elő a pulóvert és az esernyőt, hiva...
A Dunamenti országokra céloz kiváló kalászos fajtá... Az Isterra az elmúlt években hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durum búza, takarmány árpa és...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Ismét jól teljesített a Cellule, de összességében ... Lassan vége az aratásnak és a kalászos terméseredmények a vártnál jobban alakulnak. Különösen igaz ez az Isterra Cellule nevű búzafajtájára. Erről, v...
Már tavasszal is Isterra – épülő, versenykép... A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021 tavaszától új portfólióval, szója- és cirokfajt...