A takarmánygyártóknak adná a lejárt szavatosságú termékeket a legnagyobb orosz élelmiszer-kiskereskedő

A Magnit, a legnagyobb orosz élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat tervbe vette, hogy a lejárt és sérült élelmiszereket a hulladéklerakókban történő ártalmatlanítás helyett a takarmány- és műtrágyagyártóknak értékesíti – áll a vállalat közleményében.

„A projekt részeként kidolgoztunk egy rendszert a lejárt termékek leírására, amelyek továbbra is rendelkeznek [tápértékkel]” – fogalmaz a közlemény.

A lejárt szavatosságú élelmiszerek takarmány- és műtrágyagyártásban való felhasználását Oroszországban 2020-ban törvényileg engedélyezték
A lejárt szavatosságú élelmiszerek takarmány- és műtrágyagyártásban való felhasználását Oroszországban 2020-ban törvényileg engedélyezték (Fotó: Pixabay)

Moszkvában már elindult az a kísérleti projekt, amelynek keretében az élelmiszerhulladékot állati takarmánynak adják át. Ha sikeresnek bizonyul, a vállalat kiterjeszti a projektet. A Magnit azt állította, hogy a projektet az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium támogatta.

A lejárt szavatosságú élelmiszerek takarmány- és műtrágyagyártásban való felhasználását Oroszországban 2020-ban törvényileg engedélyezték. Egyetlen takarmányipari vállalat sem számolt azonban még be arról, hogy tömegesen beépítené az élelmiszerhulladékot a termelési láncába.

A lábnyom csökkentése

A lejárt szavatosságú termékek eladása a vásárlóknak akár nagy kedvezménnyel vagy jótékonysági célokra történő adományozása szigorúan tilos Oroszországban, de a visszatérítéses újrahasznosítás a helyes racionális lépés az élelmiszerhulladék környezeti hatásának csökkentésére – mondta Igor Karavaev, a kiskereskedelmi vállalatok szövetségének (AKORT) elnöke az Izvesztyija című orosz lapnak.

Az AKORT becslése szerint a kiskereskedelmi forgalomban az élelmiszerek közel 7%-a vész el, hozzátéve, hogy csak a tagoknál évente 700 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ebből 25% esik a süteményekre, a tejgasztronómiára, a csemegehúsokra, kolbászokra és az élelmiszerekre, további 30% a húsra, halra és baromfira, 45% pedig a gyümölcsökre és zöldségekre.

Áthárított felelősség

Szergej Mihnyuk, a Nemzeti Takarmányipari Szövetség ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy nem minden, Oroszországban a kiskereskedelmi láncokban gyártott és értékesített termék használható másodlagos nyersanyagként a takarmánygyártásban.

„A haszonállatok abból nyernek izomtömeget, amit elfogyasztanak, és ha a boltban van lejárt kocsonya vagy sütemény, mit kezdjünk vele? A lejárt zöldségeknél elkezdődik a rothadási folyamat, miközben steril termelésünk van” – mondta Mikhnyuk, hozzátéve, hogy a takarmánygyártók számára ezek miatt a kihívások miatt talán egyszerűbb lenne egyáltalán nem foglalkozni az élelmiszerhulladékkal.

Mikhnyuk azt is hozzátette, hogy a lejárt termékek értékesítésére irányuló kezdeményezés úgy tűnik, mintha az élelmiszerhulladék ártalmatlanításának felelősségét – annak minden logisztikai vagy jogi hiányosságával együtt – a takarmányiparra próbálnák áthárítani.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...