Izgalmas projektötletekkel és látványos döntővel zárult az Agrovirtus 2021-es versenysorozata, melyben idén a Széchenyi István Egyetem „Óvári Gazdászok” csapata nyerte meg a fődíjat. Az egyetemi ötletverseny online selejtezőjének több mint 110 csapata közül a 12 legjobb készülhetett a decemberben megtartott háromnapos döntőre, ahol a hallgatók a Zala megyei Baki Agrocentrum Kft. adatait felhasználva dolgoztak ki és mutattak be fejlesztési tervet vállalatvezetőkből, valamint agrár- és pénzügyi szakértőkből álló zsűri előtt.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Pest megyei, Gödöllői campusán rendezett döntőn a Széchenyi István Egyetem „Óvári Gazdászok” csapata szerezte meg az aranyérmet, akiknek a fejlesztési terve egymillió forintot ért. A második és a harmadik helyen a Debreceni Egyetem két csapata, a Tartamhatás illetve a Növénydokik formációja végzett, akik ugyancsak pénzjutalomban részesültek. A megnyert összegeken kívül mind az 5, a végső döntőbe jutott csapat különdíjat is kapott az Agrovirtus országos digitális agrármenedzsment-versenyen.
A főszervező szemével:
Maróti Miklós, a versenyt szervező AgroVIR Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a LeadersLab vezetőképző programmal kiegészült Agrovirtus verseny immár nem kizárólag egy egyetemistáknak szóló megmérettetés, hanem egy életpálya program, ahol az átadott ismeretanyagnak, a fejlesztett kompetenciáknak és a kialakított kapcsolati hálóknak köszönhetően egyre növekvő érdeklődés mutatkozik az itt szereplő hallgatók iránt. Az Agrovirtus Akadémián résztvevő csapatok részére a megszerzett ismeretanyag igazolására a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a főszervező AgroVIR Kft. közös oklevelet bocsátott ki, melyet a zsűrielnök, Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora adott át az Akadémiára bekerült hallgatóknak.
A győztes óvári csapat
A győztes óvári csapat tagjai a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán növényorvos mesterképzésen végzős győri Koncz Bátor Menyhért, a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszigetről érkező másodéves növényorvos mesterszakos Stencinger Dávid, a Veszprém megyei Zircről származó mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapszakos Torkos Marcell és a Komárom-Esztergom megyei Dadon élő Zsebő Sándor PhD-hallgató voltak – írta az SZE. A győzteseket dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja, valamint dr. Zsédely Eszter, dr. Kovács Attila és dr. Molnár Zoltán dékánhelyettesek köszöntötték.
„Olyan innovatív ötletet kerestünk, ami a mai piaci környezetben valós sikerrel kecsegtet, ezért választottuk az áfonyatermesztést. Tervünkben az öthektáros területről betakarított gyümölcsöt a cég maga dolgozza fel, méghozzá liofilizálással. Az eljárás lényege, hogy a liofilizáló gépben mínusz 40 fokra hűtik le az áfonyát, vákuumot képeznek, ennek hatására úgy távozik a nedvesség, hogy a beltartalmi érték nem sérül. Így hosszú ideig eltartható, egészséges élelmiszert állítunk elő” – ismertette a nyertes projektet Zsebő Sándor. Hozzátette, piackutatást is végeztek, és gyakorlatilag nincs az a mennyiség, amit ne venne fel a piac, olyan keresett termékről van szó.