A legfontosabb kerti munkák októberben

Bár a kertünkben élő növények ősszel lelassulnak, a gazdálkodók számára viszont még rengeteg tennivalót tartogat az október. Ez az időszak azért fontos, mert most készítjük fel kertünket az télre, de most van lehetőségünk arra is, hogy tápláljuk a földet, hogy tavasszal gazdag hajtást és termést hozzanak a benne élő növények. Hogy melyek a legfontosabb kerti munkák ebben a hónapban?

Az ügyes kertészek októberre már betakarították a terményük javát, és sokakra mosolyog befőttből a leszüretelt gyümölcs vagy dézsából az elkészített savanyúság. Ezzel persze nem ért véget a kerti teendők sora, a hónapban még számos munka vár a gazdákra. Az idő változékony ugyan – néhol borús és szeles, máskor napos és meleg –, érdemes megragadni a napsütéses órákat és tevékenykedni kicsit a kertben. Melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképp el kell végeznünk? A hellovidek.hu a következő listát állította össze.

Ha házilag készítünk komposztot, ne feledkezzünk meg a folyamatos mozgatásról sem. Viszont érdemes bevetni az őszi, lehullott leveleket, ágakat, kigyomlált növényeket, levágott füvet is
Ha házilag készítünk komposztot, ne feledkezzünk meg a folyamatos mozgatásról sem. Viszont érdemes bevetni az őszi, lehullott leveleket, ágakat, kigyomlált növényeket, levágott füvet is (Fotó: Pixabay)

Komposztot a talajnak!

Eljött az idő, hogy szemügyre vegyük kertünk talaját. Ha azt vesszük észre, hogy megviselte a nyár, száraznak és terméketlennek tűnik, akkor nyugodtan felturbózhatjuk egy kis komposzttal. De a fák alatt használhatunk akár komposzt-teát is.

Ha házilag készítünk komposztot, ne feledkezzünk meg a folyamatos mozgatásról sem. Viszont érdemes bevetni az őszi, lehullott leveleket, ágakat, kigyomlált növényeket, levágott füvet is. Ezeket tegyük bele a komposzttárolóba, hiszen így még jobb minőségű trágyát készíthetünk.

A növényeknek télen is szükségük van vízpótlásra

Ha most ültetjük el a fiatal fákat és cserjéket, érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szükségük van vízpótlásra.

Érdemes betakarítani és megszárítani a jövő évre szánt vetőmagokat és dugványokat venni az évelő növényekből. A gyógynövényeket is ilyenkor kell leszüretelni, megszárítani és elraktározni.

Ne feledkezzünk meg a most beérő zöldségeinkről sem, a répa, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a kelkáposzta, a fokhagyma és a póréhagyma ilyenkor még hoz termést!

Itt az ideje megtisztítani és megélesíteni a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség. Érdemes összeszedni és elmosni minden olyan kaspót, cserepet, növénytároló ládát, ami éppen üres, és a nyárról megmaradt.

Ez azért fontos lépés, mert így megszabadulhatunk azoktól a kártevőktől, amelyek esetleg ezekben az edényekben vertek volna tanyát, vagy rejtették volna el petéiket, lárváikat. Nem utolsósorban, sokkal kevesebb az esélye annak, hogy betegek lesznek a növényeink, ha jövő nyáron már ebbe ültetjük bele őket.

Lyukakat törve a jégen jut levegő a vízbe

Ha rendelkezünk kerti tóval, akkor ügyeljünk arra, hogy tiszta és szennyeződésektől mentes legyen a víz benne. A belehullott faleveleket, ágakat ki kell belőle halászni, és arról is gondoskodni kell, hogy a fagyok eljövetele után mindig legyenek olyan lyukak törve a jégen, amelyeken át levegő jut a vízbe.

Madarak, sünök, mókusok

Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is. Az etetőket már meg lehet tölteni, hogy megszokják, hol találnak élelmet a hűvösebb napokon. A madáretető kihelyezése, vagy készítése jó program a madárbarátoknak és a gyerekeknek is egyaránt, azonban néhány fontos dologra mindenképp oda kell figyelnünk. Erről írt a HelloVidék már korábban itt.

Ebben az időszakban kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény – és állat – készül a téli hideg hónapokra. Ahhoz, hogy az udvar állatbarát legyen, és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot meg tudsz tenni. Itt olvasható, hogy mire kell figyelni, ha őszi otthont akar nyújtani valaki egy-két süni, madár vagy mókus számára.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Özönvíz és szélvihar – ciklon riogat Országos szinten eshet az eső, 3 mm körüli csapadék várható. Ez alól kivétel lehet a Dunántúl, itt szűrt napsütésre van kilátás. A hajnali 5-6 fok nap...
Melegszik az idő, az eső marad Hajnalban már melegebb idő volt, mint az elmúlt napokban, 8-9 Celsius fokra "emelkedett" a hőmérséklet. Napközben 14-8 fokig melegedhet a levegő hőmér...
Igazi tavaszi idő, néhol nagy mennyiségű esővel... Szombatra nem egészen érnek véget a nagy esőzések. Úgy tűnik, a pénteki nap csak helyenként hozott felüdülést. A Balaton térségében és ettől délre jel...
Csökkenő esők, növekvő hőmérséklet Vasárnap már csak kisebb esőzések fordulhatnak elő, 1-3 mm csapadék várható. A hőmérsékletek kezdenek kiegyenlítődni az egész országban, nem lesznek n...
Nyárias idő, elvétve záporokkal Vajon ez lesz a nyár első napja? Hétfőn hajnalban már az ország nagy részén hajnalban sem süllyed 10 Celsius fok alá a hőmérséklet, 10-11 fokokat mérh...