A Güttler SuperMaxx® kultivátorával időt és energiát spórol, ráadásul ingyenes mechanikus gyomirtást is végezhet

Hamarosan elérkezik a tarlóhántás szezonja, az aratás után kötelezően elvégzendő művelet. A gazdálkodók általában gyorsan, minél kisebb energiabefektetéssel és időráfordítással szeretnének túl lenni a dolgon, amihez a SuperMaxx® technológia ideális választás. Nagyon sekély, karcolásos tarlóhántást tesz lehetővé, amihez sokkal kisebb a vonóerőszükséglet, a gazdálkodó gyorsabban tud haladni. Mindezekről Vörös Endrével, a Güttler Kft. értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

Miért érdemes inkább a Güttler SuperMaxx® kultivátort választani a hagyományos tarlóhántó kultivátorokkal összehasonlítva?

Mert a SuperMaxx® kultivátorok erősebb felépítésűek, mint más gyártók kultivátorai, 5 cm-től akár a 20 cm mélységű talajmunkára is alkalmazhatóak. A karcolásos technológia konzerválja az értékes talajnedvességet, teljes lesz a szalmalebomlás, mivel nem ássa el a szalmát, gyors és hatékony lesz továbbá a munkavégzés, és egy olyan talajszerkezetet hozunk létre, ami ideális a vetéshez. Ennek záloga a Güttler henger, amelynek használata egy különleges Güttler magágyat eredményez, egyenletes vetésmélységgel, alul morzsás és felül enyhén rögös talajszerkezettel. Ezzel a magággyal egyenes az út a nedvességmegőrzéshez, a jobb magbeágyazódáshoz és az egyöntetű keléshez.

Vörös Endre a Güttler Kft. értékesítési vezetője

És a kultivátor használatához társul egy ingyenes mechanikus gyomirtás is. A GÜTTLER SuperMaxx® kapatagjai ugyanis a gyomokat meglazítják a földben. A borona megtisztítja a gyökereket a rátapadó földtől és a növényeket a talaj felszínén lerakja, ahol elszáradnak és elpusztulnak.

Bár a talajművelés további gyomok csírázását stimulálja, a SuperMaxx®-szal történő ismételt menet később ezeket a frissen kikelt gyomokat is eltávolítja és így valóságos „gyomtalanító kúraként“ hat, ami nagy területteljesítménnyel és csekély üzemanyag fogyasztással (5 l/ha) párosul.

A fogyasztásra visszatérve: az 5 méter munkaszélességű SuperMaxx®-hoz nincsen több vonóerőre szükség, mint egy hagyományos 3 méter munkaszélességű nehézkultivátorhoz. Körülményektől függően akár 110 LE teljesítményű traktor is elegendő. A nagyobb munkaszélesség és a 40%-kal kisebb fordulási manőver viszont a területteljesítmény megduplázásához vezet. Munkaszélességének és kis munkamélységének köszönhetően az eszköz üzemanyagigénye csak 5 l/ha, ami a nehézkultivátorok fogyasztásának a fele.

SuperMaxx® 60-7 BIO

Termékeik Bio és Culti változatban is kaphatók, mi alapján válasszanak közöttük a gazdálkodók?

A Bio változatot abban az esetben ajánljuk, ahol nagy mennyiségű szár marad a tarlón. Ez kétféle módon történhet. Ha a termesztett búza szára olyan kemény, amivel más tarlóhántó eszköznek meggyűlik a baja, illetve, ha nem bálázunk, a szalma a tarlón marad. Ilyen esetekben nagyobb mennyiségű tarlóval állunk szemben, aminek a kezelésére a hétgerendás Bio változatot szoktuk ajánlani. Ez ugyanazzal a kapamennyiséggel felszerelt, mint mondjuk egy ötgerendás változat, csak azok hét sorba rendezettek, és így sokkal könnyebben átömlik a felesleges szármennyiség, nem dugul be a gép.

Míg, ha valakinél viszonylag kevesebb a szármaradvány, és a talaj visszazárása a fontos, akkor mindenképpen a Culti változat az optimális, mert ennek a végén egy Güttler-henger található, így egymenetben vissza is tömöríti, lezárja a talajt és kevesebb nedvesség fog eltűnni a területről. Nyugat-Európába, ahol több a csapadék elsődlegesen a Bio gépeket keresik, míg Közép- és Kelet-Európában inkább a hengeres változatokat részesítik előnyben. Közép-Európában nyáron szinte sivatagi viszonyok uralkodnak. Mi segítünk abban, hogy mindenki a számára megfelelő gépet válassza.

Mit jelentenek a SuperMaxx® név után szereplő számok az elnevezésekben?

A legelső, 30-as, 50-es, 60-as, 70-es vagy 90-es szám a függesztett gépek munkaszélességét jelöli, míg a félig függesztett változatoknál 900, 1000 és 1200 jelöléseket alkalmazunk. Majd a kötőjel után a kapák sorainak száma következik. A SuperMaxx® esetében öt-, illetve hétsoros eszközökről beszélünk, de a hétsoros változatok minden esetben Bio tipusúak.

A SuperMaxx® technológia nagyon sekély, karcolásos tarlóhántást tesz lehetővé, amihez sokkal kisebb a vonóerőszükséglet

A kínálatukban található olyan változat is, ami úgynevezett FlatSpringgel van felszerelve. Mi is ez pontosan?

Ez egy simítórendszer, amit elsősorban a környékünkön, itt Közép-Európában igénylik a gazdálkodók. Az igényt a használhatóság generálja. Ha valaki gépet vásárol, akkor szereti, ha univerzálisabb a gépe és többféle műveletre tudja azt használni. Például egy tavaszi szántáselmunkáláskor egymenetben a lesimítást is el tudja végezni.

Milyen egyéb kiegészítőket lehet még vásárolni a SuperMaxx®-hoz?

A FlatSpring mellett egy másik említésre méltó kiegészítő, ami a simítók között talán még inkább keresett nyugaton is, a RipperBoard simitó rendszer. Nem igényel plusz kiegészítést a gépen és a Culti változatra szerelhető fel.

A hátsó levelling boardot lecserélhetjük továbbá egy boronára vagy a henger mögé még egy sor boronát is beiktathatunk, illetve a Bio verziónál egy második sor boronát tudunk berakni a kapasor után.

Egy SuperMaxx® Cultira egy vetőgépet is adaptálhatunk és így egymenetben történhet a zöldítés célú növény elvetése.

Jelenleg teszteljük a hátsó boronaállítás és a mélységállítás hidraulikussá tételének lehetőségét, ami ha beválik, már a jövő szezonban elérhető lehet a gazdálkodók számára is. Ezek a kiegészítők utólag is felszerelhetők lesznek.

A Bio változatot ott ajánlott, ahol nagy mennyiségű szár marad a tarlón

Hogyan tudnak az érdeklődők a legkönnyebben és leggyorsabban hozzájutni a Güttler gépekhez és eszközökhöz?

Viszonteladói hálózattal dolgozunk, illetve 3 saját szaktanácsadónk is van. Velük érdemes kapcsolatba lépni. Illetve, aki bővebb információt szeretne, annak rengeteg honlap és videó áll rendelkezésére. A viszonteladóinknál a készleten lévő gépeket, berendezéseket meg is lehet tekinteni.

Tekintse meg a Güttler Kft. termékeit a honlapjukon ide kattintva, vagy kérdéseivel forduljon hozzájuk az alábbi elérhetőségeken:

guttler.hu/kapcsolat/

Vörös Endre, értékesítési vezető / sales manager
Email: endre.voros@guttler.hu

További információt a kultivátorokról ide kattintva talál.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Karcolásos talajművelést és a tarló mulcsozását aj... Soha nem látott nagy az érdeklődés a sekély talajművelés iránt a Güttlernél, ahol teljes az elköteleződés ezen technológia után és általában a modern...
Gépes interjúk Mezőfalváról, és Nádudvarról –... Júniusban is több cikkben számoltunk be a mezőgazdasági gépek világának érdekességeiről és újdonságairól. A gépgyártók és a kereskedők már gőzerővel ...
Ha Massey Ferguson vagy Güttler terméket vásárolna... A magyar Agro-Alfa Kft. közel 30 év alatt a Nyugat-Észak-Dunántúli régió egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépkereskedőjévé nőtte ki magát. Prémium ...
Aki tavasszal új géppel, eszközzel kíván dolgozni,... Az alapanyaghiány és a COVID-járvány okozta korlátozások nem kímélik a mezőgazdasági gépek piacát sem. Ezért a prémium és minőségi mezőgazdasági márk...
30 éve áll a dél-alföldi régió gazdálkodóinak rend... 2023. jubileumi év a dél-alföldi régió egyik vezető mezőgazdasági gép-forgalmazója számára, ugyanis fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a makói sz...