Ha Massey Ferguson vagy Güttler terméket vásárolna, akkor Agro-Alfa Kft.

A magyar Agro-Alfa Kft. közel 30 év alatt a Nyugat-Észak-Dunántúli régió egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépkereskedőjévé nőtte ki magát. Prémium kínálatukban – többek között – megtalálhatók a Massey Ferguson, a Farmtech, a Lemken, a McHale és a Güttler termékei is. Virágh Csabával, a cég gépkereskedelmi üzletágának vezetőjével az elmúlt évekről és a jelen gazdasági helyzetről beszélgettünk.

Kérem, mutassa be pár mondatban a cégüket!

Az Agro-Alfa Kft.-t 1992-ben magyar magánszemélyek alapították. A vállalat a mai napig megőrizte induláskori tulajdonosi összetételét. Kezdetben csak mezőgazdasági gépalkatrész kereskedelemmel foglalkoztunk, de az évek során folyamatosan bővítettük a tevékenységi körünket, amibe mára a mezőgazdasági gépek értékesítése, a műszaki áruk kereskedelme és a mezőgazdasági gépszerviz is beletartozik. Szombathelyi székhellyel, jellemzően a Nyugat-Dunántúlt fedjük le. Telephellyel rendelkezünk még Győrben, Nagykanizsán, Répcelakon, Pápán és Sümegen, illetve van még egy alkatrészekkel foglalkozó telepünk is a szlovákiai Bátorkesziben.

A fő márkáink közé a Massey Ferguson, a Farmtech, a Lemken, a McHale és a Güttler tartozik. A Massey Ferguson kínálatából traktorokat, kombájnokat és most már zöldsori gépeket, tehát kaszákat, rendterítőket, rendképzőket, illetve rakodógépeket ajánlunk partnereinknek. Szintén gyári forgalmazói vagyunk a Farmtech pótkocsiknak, a Lemken talajművelő gépeknek, a McHale bálázóknak és bálacsomagolóknak, valamint a Güttler hengereknek, a gyepápoló kombinációknak, a kultivátoroknak és a magágykészítőknek is.

Güttler-nap az Agro-Alfa telephelyén 2021. május 14-én

Mi volt az alapításkor megfogalmazott víziójuk?

A cég alapítóinak a szándéka a kezdetektől az volt, hogy teljes kínálatot nyújtsunk a környékbeli, dunántúli gazdálkodóknak olyan minőségi, a prémium kategóriába tartozó mezőgazdasági gépekből és eszközökből, amikkel kapcsolatosan a háttérszolgáltatást, a vevőszolgálati hátteret és szervizszolgáltatást is maximálisan el tudjuk látni. Ezek nélkül- szerintünk – nem lehet gépeket forgalmazni.

Mi jellemzi most a mezőgazdasági gép és eszközpiacot?

A gazdaság minden szereplője érintett a COVID-járvány negatív hatásaival. Sok probléma gyűrűzött be hozzánk is, amik alól nem tudjuk kihúzni magunkat. Ilyen az alapanyagok, például az acél áremelkedése, továbbá meghosszabbodtak a szállítási határidők, bár előrendelésekkel ezeket próbáljuk tompítani és olyan készletet kialakítani, ami biztosítja a folyamatos ellátást.

Több pályázat is megnyílt, ami felpezsdítette a keresletet, és aminek keretében várhatóan rövid időn belül eredményt is hirdetnek majd, amire szintén fel kell készülni.

Az Agro-Alfa Kft. egyik fő márkája a Massey Ferguson

Mely pályázatokba tudnak a leginkább bekapcsolódni?

Elsősorban az állattartó telepek korszerűsítésébe (ÁTK), de elérhetők kertészeti pályázatok és a mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó, precíziós pályázatok is.

Beszéljünk most a két fő márkájukról részletesebben!

A Güttler termékeit már több évtizede forgalmazzuk, és az utóbbi 5-10 évben vált az egyik kiemelt márkánkká. A névről a gazdálkodóknak először általában a henger jut eszébe, de a márka mostanra egyre több formában, magágykészítőben, gyepápolóban vagy a szőlőültetvényeken használható kombinációban is megjelenik a piacon. Minőségi termékek, egy német márkáról van szó, de az egyik fő gyáregység, ahol ezeket készítik, Magyarországon, Hódmezővásárhelyen található. Tehát német minőség, de könnyen elérhető, hiszen Magyarországon gyártják. Így az alkatrészellátásában vagy a szállítási határidőkben tudunk rugalmasak lenni. Kiemelném a Güttler Master hengereket, amik széles technológiai körben használhatók, akár az őszi vetések utólagos hengerezésére, akár felszíni simítóval, akár a magágkészítésben. Meg kell említenem még az ültetvényekben használható GreenManager sorközművelő kombinációkat is, illetve a GreenMaster gyepápoló kombinációt is, illetve egyre többet értékesítünk a Földmesterekből is, ami egy magágykészítő kombináció.

Az Agro-Alfa Kft. gyári forgalmazój a Güttler hengereknek, a gyepápoló kombinációknak, a kultivátoroknak és a magágykészítőknek is

Érdemes még beszélni a Massey Ferguson traktorokról, kombájnokról, rakodógépekről, Illetve az általuk gyártott minőségi zöldsorról, a kaszákról, rendterítőkről és rendképzőkről. Az erőgépek nemrég jelentős megújuláson mentek át. Tavaly lépett piacra a 8S sorozat, ami a 205-265 LE közötti teljesítménytartományt fedi le. Az MF 8S.265-ös modell egyébként az év traktora lett 2021-ben. Utána jelent meg az 5S széria, ami az ÁTK pályázatok kapcsán is sokszor szóba jön, mert egy univerzális traktornak számít 100 és 135 LE között. Egy nagyon jól opciózható kényelmes modellről van szó. Az utóbbi egy-két hónapban a megújulás folytatódott és kijött a 6S és 7S sorozat is, így 100 és 300 LE között megújult a Ferguson traktorok teljes palettája. Fontos kitérni a Ferguson betakarítógépekre is, amikről most már nagyon sok ügyfélnek az Ideal kombájn jut eszébe, ami egy rotoros, új fejlesztésű modell. A Fergusonnak van továbbá teleszkópos és rászerelt rakodója is, tehát nagyon komplett kínálatot tudunk nyújtani a teljes háttérszolgáltatás mellett. Mivel a központi alkatrészraktár is elérhető távolságban található, így az esetek nagy többségében 24 órán belül tudunk alkatrészt biztosítani minden Ferguson modellhez.

A Massey Ferguson 7615 munka közben

Milyen gyorsan tudnak a gazdálkodók a megrendelt Güttler hengerekhez vagy a Ferguson termékekhez hozzájutni?

Az említett alapanyag- és beszállítói problémákat a hazai Güttler-gyár többé-kevésbé ki tudja küszöbölni, különösen azon modellek esetében, amelyeket a magyar gazdák leggyakrabban keresnek, az előrendeléseink révén. Illetve már a jövő évre is próbálunk előkészülni olyan gépekkel és eszközökkel, amire szerintünk majd lesz kereslet. Idén még típustól függően 4-6, legrosszabb esetben 8 hét alatt biztosan tudjuk a megrendelt hengereket biztosítani, de vannak olyan termékek is, a Master henger, a Földmester magágykészítő kombináció, ami készletről is elérhető.

A traktoroknál sokkal jobban eltolódtak a szállítási határidők. Jelenleg egy prompt, újrendelésű traktor jövő év májusára készülhet el, de az előrendelési állományból már most is lehet „szemezgetni”.

Milyen terveik vannak a közeljövőben?

Nagyon sikeres bábolnai kiállításon vagyunk túl, az átmeneti időszak ellenére is. Láttuk az ügyfeleken az érdeklődést, és részben ezért már most várjuk és készülünk az AGROmashEXPO-ra a megújult Hungexpo területén, ahol a Ferguson és Farmtech termékeit hangsúlyozottan fogjuk kiállítani.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Traktorral ment a Déli-sarkra a bátor nő Nem másé, mint egy nőé a dicsőség, aki traktorral hódította meg az Antarktisz kíméletlen hegyeit. A 38 éves holland Manon Ossevoort egy orosz kutatóál...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
Kihirdették az Év traktora díj győztesét! A traktorok szerelmesei idén is nagyon várták a novembert. Ennek oka, hogy évről-évre ebben a hónapban hirdetik ki az Év traktora díj győztesét. Emell...
Nagy traktormárkák évfordulói 2015-ben Avagy, folytatjuk a szülinapos traktorok és cégek történelmének sorozatát. Több tíz éve bizonyítják rátermettségüket a földeken, sokakat még ma is akt...
A Massey Ferguson MF szériája a világ legnépszerűb... A mezőgazdasági gépek piacán a Massey Ferguson márkát senkinek sem kell bemutatni. Az ikonikus traktorokat és az ötletes mérnöki megoldásokat egyaránt...