30 éve áll a dél-alföldi régió gazdálkodóinak rendelkezésére a Hanki-Ker Kft.

2023. jubileumi év a dél-alföldi régió egyik vezető mezőgazdasági gép-forgalmazója számára, ugyanis fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a makói székhelyű Hanki-Ker Kft. Kisbodri Gábor tulajdonos-ügyvezető beszélt a kezdetekről és az azóta elért eredményeikről, valamint bemutatta cég portfólióját, de szóba kerültek a 2023-as év tervei is.

Kérem, először beszéljünk a kezdetekről! Hogyan indultak?

A rendszerváltáskor, a TSZ-ek megszűnése után, 1992-ben határoztunk el alapító- és tulajdonos társammal, Hangai Józseffel, hogy egy saját cégben gépkereskedelemmel, gépek üzemeltetésével és javításával foglalkozzunk. Akkoriban elég kevés magyar gyártó tevékenykedett a piacon és általában is nehéz volt a gyártókkal kapcsolatot kiépíteni. Először a Kühne-vel kötöttünk szerződést, 1994-ben az osztrák Vogel & Noot következett, majd a Massey Fergusonnal is sikerült kapcsolatba kerülnünk, akik akkor kezdtek Magyarországon traktorokat és egyéb eszközöket forgalmazni. Egy-két évente mindig újabb és újabb termékeket vetünk fel a palettánkra. 2002-re már igazán széles volt a termékkínálatunk. Akkor már a portfóliónk része volt számos magyar gyártó is, illetve a Kongskilde-től a Pöttingeren át további ismert külföldi gyártók is.

Akkortól jelentős fejlődésen ment keresztül a magyar mezőgazdaság, nagyobb gazdaságok alakultak, amelyek nagyobb gépeket igyekeztek vásárolni. Hogy a növekvő igényeknek megfeleljünk, újabb gyártókkal vettük fel a kapcsolatot. Ebben az időszakban már a Lemken-től, a Farmtech-en és a Güttler Kft-n át, a Farmgép Kertitox permetezőcsaládja is megjelent a kínálatunkban. Persze voltak olyan gyártók is, akik időközben megszűntek, mert például 20 év után, sajnos a Vogel & Noot megszűnt, de újabb forgalmazók léptek a helyükbe.

Nagy átalakulások zajlottak a kínálatunk struktúrájában is. A kezdeti időszakban jellemzően több traktort forgalmaztunk, Zetort, Same-et, de folyamatosak voltak cserék. Az alapgépek viszont megmaradtak.

Hogyan változott a cég munkatársainak létszáma az évek alatt?

Kezdetben ketten dolgoztunk, mert kis raktárkészlettel indultunk. Pár év után bővítettük a raktárkapacitásunkat, mert alkatrészekkel is foglalkozni kezdtünk. 6-8 év után műhelyt is építettünk, mert az értékesített gépeket szervizeltük is. A raktáros és szervizes kollégák belépésével nőtt a létszám. Mindez magával hozta az adminisztráció növekedését, amihez adminisztrátorokat is foglalkoztatnunk kellett. A kezdeti kettőről 5 év alatt 7-re nőtt a létszám, mostanra pedig 17 főből áll a teljes csapat.

Készülnek-e valamilyen eseménnyel a jubileumi év alkalmából?

Gyakorlati szántóföldi bemutató keretében jubileumi vevő- és partnertalálkozóval készülünk, ahol a forgalmazott gépeink nagy részét szeretnénk felvonultatni a telephelyünkön Makón, vagy egy közeli településen.

Milyen további terveik vannak 2023-ra?

Januárban 25-28. között pedig részt veszünk az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n, mert arra a rendezvényre, még a tavaszi munkák előtt a gazdák is ellátogatnak, ráadásul akkor elég sok döntés születik. Az „A” pavilonban, a 205A standon nagy területen mutatjuk be az érdeklődőknek a Farmtech pótkocsi családot és a Kongskilde magágykészítő, ill. sorközművelő gépeinket. Saját stanukon kívül érdeklődőink találkozhatnak velünk az általunk forgalmazott további kiemelt márkák gyártói, ill. importőri standjain: Austro Diesel – Massey Ferguson, Lemken Magyarország, és Güttler standok.

Mit érdemes ezekről tudni részletesebben?

A Farmtech pótkocsik teljes palettáját tudjuk biztosítani a gazdaságok részére, az egytengelyestől, a kettő-, illetve háromtengelyesig, a szerves trágyaszórókig, egészen a 30 tonnás kivitelig. Minden elérhető készletről, folyamatos az ellátás. A magyarországi kereskedői és szerviz hálózat képviseletében a Kelet-Magyarországi régió tartozik kereskedésünkhöz. (Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék.) A Farmtech pótkocsik kiváló minőséget képviselnek a piacon, kopásállóságuk és értékállóságuk kimagasló, ezért bevezetésük óta igen népszerűek a gazdák körében.

A Kongskilde magágyelőkészítők 4-től egészen a 8,3 m munkaszélességig kaphatók, a könnyű sorozattól a nehéz sorozatig sokféle modellt meg lehet vásárolni kínálatunkban. Keresett termékeink még a Kongskilde sorközművelő kultivátorok, melyeket igény szerint műtrágyaszóró tartállyal és kijuttató adapterekkel is el tudunk látni. Úgy tűnik, zavartalan a gyártás annak ellenére, hogy nehéz az alapanyagokhoz hozzájutni. A Kongskilde termékek kedvező áron elérhető munkagépek, melyekből mindig tartunk készlet kínálatot.

Güttler termékportfóliónk újdonsága a nagygazdálkodóknak szóló hatméteres Földmester magágyelőkészítő, ami nehéz körülményekre és talajmunkákra alkalmas. Tavasszal a szántásból egy menetben készíthetünk vele magágyat, így rövidebb idő alatt, kevesebb üzemanyag felhasználással hozható a talaj a vetéshez megfelelő állapotba. Ezt szintén kiállítjuk majd az expon. Ha van olyan gazdálkodó, aki ebben gondolkodik, ott meg tudja majd nézni.

Melyik márka fogyott 2022-ben a legjobban?

Nehéz volt az idei év Csongrád és Békés megyében is az aszály miatt, de általában is az volt, a forintromlás következtében. Ennek ellenére az elmúlt 2 év átlagában a Massey Ferguson traktorokból és kombájnokból elég szép bevételünk volt, a Farmtech pótkocsikból szintén sokat értékesítettünk, míg a Güttlernél megnyertük a legtöbbet forgalmazó címet.

Sok gazdálkodó elhalasztotta a beruházásait a következő évre, még azok is, akik pályázatot nyertek, mert nem volt lehetőségük: a termény eladhatatlan, alacsonyak az árak, és volt aki nem is takarított be terményt. Bízunk benne, hogy az idei év kedvezőbben alakul.

Észlelhető-e most valamilyen trend az értékesítésben?

Az érdeklődés a Kongskilde márka esetében elmozdult a nagyobb termékek irányába. A könnyű magágyelőkészítőket eddig a kisebb földön gazdálkodók vásárolták, de ez a szegmens most visszaszorult. A nagyobb modellek jól felszereltek, hidraulikus simítóval, 5 sorba rendezett, erős kapákkal, dupla rögtörő hengerrel, illetve egyéb boronafogakkal is kiegészíthetők. A 3000-es sorozatot keresték most leginkább.

Végezetül, mit üzenne a Partnereiknek?

Szeretnénk megköszönni ezt a 30 évet a vásárlóinknak, hiszen nélkülük nem működhetnénk. Köszönjük a bizalmat azoknak, akik mellettünk döntöttek, és reméljük, hogy a következő időszakban is számíthatunk rájuk. Bízunk benne, hogy olyan gépeket vásároltak tőlünk, amelyekkel meg vannak elégedve, és a közeljövőben is hasonló módon ki tudjuk majd őket szolgálni jó minőségű gépekkel és információval, tanácsokkal. A 30 éves születésnapunk alkalmából mindenkit meghívunk a standunkra, ahol a megjelenteket meg is vendégeljük, illetve egy kis ajándékot is kapnak majd tőlünk. Szeretettel várunk mindenkit!

Hanki-Ker Kft.
6900 Makó, Aradi u. 135.
Tel: +36 (62) 211 718, +36 (30) 278 67 88
E-mail: info@hanki-ker.hu
Web: www.hanki-ker.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Traktorral ment a Déli-sarkra a bátor nő Nem másé, mint egy nőé a dicsőség, aki traktorral hódította meg az Antarktisz kíméletlen hegyeit. A 38 éves holland Manon Ossevoort egy orosz kutatóál...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
Kihirdették az Év traktora díj győztesét! A traktorok szerelmesei idén is nagyon várták a novembert. Ennek oka, hogy évről-évre ebben a hónapban hirdetik ki az Év traktora díj győztesét. Emell...
Nagy traktormárkák évfordulói 2015-ben Avagy, folytatjuk a szülinapos traktorok és cégek történelmének sorozatát. Több tíz éve bizonyítják rátermettségüket a földeken, sokakat még ma is akt...
A Massey Ferguson MF szériája a világ legnépszerűb... A mezőgazdasági gépek piacán a Massey Ferguson márkát senkinek sem kell bemutatni. Az ikonikus traktorokat és az ötletes mérnöki megoldásokat egyaránt...