Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rész

Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tünetei? Cikkünkből kiderül.

Érdemes előre leszegezni, hogy a betegségek kezelése állatorvost igényel. A tünetek gyors felismerése révén viszont időt nyerünk, hogy előbb megkezdődhessen a kezelés.

Egyéb tyúkbetegségek

Ritkán fordul elő a „puha begy”, amit a már erjedésnek indult takarmány okoz. Étvágytalanság és légszomj jellemzi a betegséget. „Kemény begy” akkor keletkezi, ha a takarmány nehezen emészthető vagy idegen testet tartalmaz, ami elzárja a begy kijáratát. Ha óvatos kimasszírozással nem tudjuk mi magunk eltávolítani a begy káros tartalmát, mindkét esetben műtétre lesz szükség.

Kiscsibék és felnőtt állatok szenvedhetnek főként vitaminhiány okozta angolkórtól. Tünetei: lábgyengeség, ízületek megvastagodása, deformálódása, lábujjak görbesége. D3 vitaminkúra ajánlott.

Fontos a tisztán tartott kifutó is!
Fontos a tisztán tartott kifutó is!

 

Nyirkos hidegben elfordulhat fagyás. Elsősorban a taréj, a toroklebenyek, a füllebenyek, a lábujjak és a lábak vannak veszélyben. Ezek a testrészek először vértelenek és hidegek lesznek, majd kékes-pirossá válnak, forrók lesznek, és megduzzadnak. Hirtelen ne vigyük az állatokat meleg helyre, mert felszakadhatnak a fagyott részek.

Köszvény általában az idősebb állatoknál, A-vitamin hiánya miatt alakulhat ki. A lábujjakon és a lábízületeken duzzanatok jönnek létre, amelyek sárgás-fehéres anyaggal vannak tele. Zsigeri köszvény esetén a belső szerveket finomszemű, fehér lepedék borítja.

A tyúkok felsértett lába begyulladhat, elgennyesedhet, azaz fekélyes lesz. A kezelést (a fekély felvágását) bízzuk állatorvosra.

Ételmérgezést okoz a konkoly, az anyarozs, a magas sótartalmú, a romlott takarmány, a fakátrány, a műtrágyák és a gabona csávázására használt szerek is. Ezeket sose hagyjuk a tyúkok számára elérhető helyen! Tünetek: öklendezés, hányás, hasmenés, görcs, támolygás, bizonytalan mozgás, álmosság, kábultság.

A fészek tisztántartása is fontos!
A fészek tisztántartása is fontos!

 

Ha a tojásrakás fokozatosan alábbhagy, és hirtelen leáll, petefészek-gyulladásra gyanakodhatunk. Sajnos gyógyíthatatlan, ezért az állatokat le szokták vágni.

Ha valamely tyúkunk vérezni kezd egy sérülés következtében, azonnal el kell távolítani a többitől. A sebet jól ki kell tisztítani. Míg meg nem gyógyul teljesen, a többiektől külön, de lehetőleg látótávolságon belül kell elhelyezni.

Megfázás vagy huzat következtében könnyen begyulladhat a tyúkok szeme. Ilyenkor könnyeznek, nyálkát választanak ki, a szemhéjuk vörös és duzzadt. Bórvízzel (2%-os) vagy meleg kamillateával lehet óvatosan megmosni a szemeket, akár több alkalommal. Ha nincs javulás, állatorvost kell hívni

Csonttörést csak akkor lehet gyógyítani, ha nem a húsban, hanem a csüdben történt a törés. Fapálcikák és ragasztószalag segítségével óvatosan sínbe lehet tenni a lábat. 2-3 hétig, míg meg nem gyógyul, elkülönítve helyezzük el a falkától, de a szemkontaktust igyekezzünk köztük biztosítani. Fő oka a mész- és D-vitamin-hiány.

Következő, utolsó részünkben a házi praktikákról ejtünk néhány szót.

Forrás: Beata & Leopold Peitz – Tyúktartás

Ha lemaradt az előző részekről, itt elolvashatja:

I. rész,

II. rész,

III. rész

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Hogyan védjük meg állatainkat télen? Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási visz...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész... Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen ...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...