Franciaország Európa vezető ciroktermesztője, ahol a cirok mindenféle formája megtalálható. Van szemes és takarmánycirok, egyszeri vagy többszöri betakarítású cirok is. A növényt elsősorban az állati takarmányozásban hasznosítják. A cirok termőterülete az elmúlt években jelentősen növekedett. A terület 60 százaléka azonban mintegy 10 megyére koncentrálódik, köztük a délnyugati régióra, amely a cirok történelmi termőterülete Franciaországban. Ez a földrajzi közelség az oka, hogy Franciaország a Spanyolországba irányuló exportőrként pozicionálja magát, amely a francia cirok fő felvevőpiaca.
A Sorghum ID írta meg, hogy a 2023-as szezon végén a francia ciroktermelés 49%-kal haladta meg az előző évit. Ez a megnövekedett termőterület (+7%) és a magasabb terméshozam (+39%) együttes hatásának köszönhető. A betakarított mennyiség várhatóan eléri a 318 000 tonnát.
Takarmány több állatfaj számára
A francia cirkot – akár a belföldi piacra, akár exportra kerül – elsősorban állati takarmány előállítására használják. A cirokmag kiválóan alkalmas sertések és baromfik takarmányozására – írták.
A francia cirok csaknem 65%-át más európai országokba exportálják. Csak a spanyol piac az exportmennyiség közel kétharmadát teszi ki. A többi exportpiac: Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia és Olaszország.
Történelmileg Dél-Nyugat-Franciaország a szemescirok hazája, a koraibb fajták piacra kerülésével azonban a termőterület északabbra tolódott, így napjainkban a szemescirok hódító útra indult Közép-Nyugat-Franciaországban is.
Gazdasági lehetőségek és genetika a ciroktermesztésben
A ciroktermesztés jó anyagi lehetőségeket is kínál a gazdálkodók számára, hiszen megoldást jelent az éghajlatváltozás kihívásaival szemben, a vetésforgóban új, diverzifikálási lehetőséget kínál, illetve a szélsőséges éghajlati események vagy a károkozók sújtotta hagyományos kultúrnövények kiváltására is alkalmas – írták egy másik Sorghum ID cikkben.
A szemes- és takarmánycirok vetőmagok genetikájával és minőségével kapcsolatos termelői elvárások elsősorban a rusztikusságra irányulnak, ugyanis a rusztikus fajtáknak stabil a hozama, a kelésnél a növény megfelelően életképes, azaz gyorsan befedi a sorközöket, amivel csökkenti a gyomirtás igényeit, ráadásul jó a szárazságtűrése is – közölték.