A francia cirok többsége külföldre megy

Franciaország Európa vezető ciroktermesztője, ahol a cirok mindenféle formája megtalálható. Van szemes és takarmánycirok, egyszeri vagy többszöri betakarítású cirok is. A növényt elsősorban az állati takarmányozásban hasznosítják. A cirok termőterülete az elmúlt években jelentősen növekedett. A terület 60 százaléka azonban mintegy 10 megyére koncentrálódik, köztük a délnyugati régióra, amely a cirok történelmi termőterülete Franciaországban. Ez a földrajzi közelség az oka, hogy Franciaország a Spanyolországba irányuló exportőrként pozicionálja magát, amely a francia cirok fő felvevőpiaca.

A Sorghum ID írta meg, hogy a 2023-as szezon végén a francia ciroktermelés 49%-kal haladta meg az előző évit. Ez a megnövekedett termőterület (+7%) és a magasabb terméshozam (+39%) együttes hatásának köszönhető. A betakarított mennyiség várhatóan eléri a 318 000 tonnát.

Franciaország Európa vezető ciroktermesztője, ahol a cirok mindenféle formája megtalálható - képünk illusztráció
Franciaország Európa vezető ciroktermesztője, ahol a cirok mindenféle formája megtalálható – képünk illusztráció

Takarmány több állatfaj számára

A francia cirkot – akár a belföldi piacra, akár exportra kerül – elsősorban állati takarmány előállítására használják. A cirokmag kiválóan alkalmas sertések és baromfik takarmányozására – írták.

A francia cirok csaknem 65%-át más európai országokba exportálják. Csak a spanyol piac az exportmennyiség közel kétharmadát teszi ki. A többi exportpiac: Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia és Olaszország.

Történelmileg Dél-Nyugat-Franciaország a szemescirok hazája, a koraibb fajták piacra kerülésével azonban a termőterület északabbra tolódott, így napjainkban a szemescirok hódító útra indult Közép-Nyugat-Franciaországban is.

Gazdasági lehetőségek és genetika a ciroktermesztésben

A ciroktermesztés jó anyagi lehetőségeket is kínál a gazdálkodók számára, hiszen megoldást jelent az éghajlatváltozás kihívásaival szemben, a vetésforgóban új, diverzifikálási lehetőséget kínál, illetve a szélsőséges éghajlati események vagy a károkozók sújtotta hagyományos kultúrnövények kiváltására is alkalmas – írták egy másik Sorghum ID cikkben.

A szemes- és takarmánycirok vetőmagok genetikájával és minőségével kapcsolatos termelői elvárások elsősorban a rusztikusságra irányulnak, ugyanis a rusztikus fajtáknak stabil a hozama, a kelésnél a növény megfelelően életképes, azaz gyorsan befedi a sorközöket, amivel csökkenti a gyomirtás igényeit, ráadásul jó a szárazságtűrése is – közölték.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...