A ciroknövény fajták felhasználása

A ciroknövény, más néven cil, csil vagy cirköles, Erdélyben tatárka (Sorghum) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 200 fajjal. Mivel ezek közül több keresztezhető, a nemzetség rendszertani felosztása messze nem egyértelmű. Amit egyes szerzők önálló fajnak tekintenek, az másoknál csak változat. Különböző célokra több faját termesztik. Minden piaci felhasználási területnek megvan a saját ciroknövénye. Ezekből írtunk össze néhány fontosabbat.

Szemescirok

Alacsony növésű, szemtermesztésre nemesített cirokfajta. Ezeknek a fajtáknak magas a hozampotenciálja, és kimagasló az ellenállóképességük a betegségekkel, valamint a dőléssel szemben. Legfőbb felhasználási területük a baromfi- és sertéstápban (egygyomrúak) való alkalmazásuk, valamint jelentős a másodlagos felhasználásuk a humán táplálkozásban is. Bioüzemanyag (etanol) is készül belőlük.

A ciroknövény fajták felhasználása sokrétű
A ciroknövény fajták felhasználása sokrétű

Cukorcirok

A gyakran angol nevén, ’sweet sorghum’-ként emlegetett ciroktípusnak az a jellemzője, hogy a szárában jelentős mennyiségű cukrot halmoz fel. A szárból kinyert cukorból étkezési cukorszirup, vagy erjesztést követően első generációs etanol készül. A termesztők szilázsként hasznosítják, de a belőle nyert biomasszát metanizálásra, vagy második generációs bioüzemanyag-előállításra is fel lehet használni.

Szilázs cirok

Magasra növő, egyszeri betakarítású silócirok, a termesztési folyamat végén a teljes növény hasznosul. A termelők szemében a legfőbb előnye, hogy jelentős mennyiségű biomassza nyerhető ki belőle. Szilázsként való alkalmazása mellett ígéretes a metanizálásra való felhasználása is.

Biomassza cirok

Magasra növő, rostban gazdag, nagy mennyiségű biomasszát kínáló ciroktípus. Ipari felhasználása sokrétű: a metanizáláson túl számos bioanyag jó minőségű alapanyagaként hasznosítható.

Többször is kaszálható takarmánycirok

A többször kaszálható takarmánycirok kategóriáján belül két típust különböztetnek meg: az egyik a Szudánifű, a másik pedig a cirok (Sorghum bicolor) és a Szudánifű kereszteződéséből született hibrid. Mivel nem tartalmaz keményítőt, a többször is kaszálható takarmánycirkot kizárólag szálastakarmányozásra használják legeltetés, nyári kaszálást követő fóliás takarmánybála vagy szilázs formájában. Ez a fajta évente 2-4 alkalommal kaszálható.

Festő cirok

Ez a cirokváltozat a Sorghum bicolor. Afrikában, a cirok szülőhazájában ezt a fajtát már kezdetektől például bőr, szövet vagy kosár festésére, színezésére használják. A színezőanyag a növény levélhüvelyéből nyerhető ki, felhasználási köre pedig igen széleskörű, a kozmetikumok gyártásától a textiliparon keresztül az élelmiszeriparig terjed – írta a Sorghum ID.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...