A búza a drágulási csúcstartó, de bőven akad „trónkövetelő” is…

Márciusban nagy lendületet vett a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, az egy évvel korábbiakhoz képest 37,4 százalékkal álltak magasabban, ami 12,5 százalékkal több a februári 24,9 százaléknál. Az első negyedévben a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 33,9 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, pedig már akkor is 13,0 százalékos volt az éves drágulás.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 15,6 százalékkal szökött fel februárról márciusra és 41,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, az élőállatok és állati termékek áremelkedése 5,4 százalékkal 26,9 százalékosra nőtt, ezen belül az élő állatok éves áremelkedése 6,1 százalékkal, 27,9 százalékosra ugrott – olvasható a hellovidek.hu MTI-információkra támaszkodó írásában.

A gabonafélék árában egyik hónapról a másikra 19,9 százalékkal magasabbra, 58,2 százalékosra ugrott az emelkedés éves üteme
A gabonafélék árában egyik hónapról a másikra 19,9 százalékkal magasabbra, 58,2 százalékosra ugrott az emelkedés éves üteme (fotó: Pixabay)

Egyik hónapról a másikra 20 százalékkal drágább gabona

A növényi termékek drágulását a gabonafélék és az ipari növények húzták fel, de a gyümölcsök is kivették a részüket belőle. A gabonafélék árában egyik hónapról a másikra 19,9 százalékkal magasabbra, 58,2 százalékosra ugrott az emelkedés éves üteme.

A búza kerek 60,0 százalékkal drágább a tavaly márciusi áránál, míg februárban 41,7 százalékkal került többe, azaz 18,3 százalékkal ugrott meg az áremelkedés üteme, a kukoricáé 23,7 százalékos lendülettel 59,2 százalékosra szökött fel.

Az ipari növények felvásárlási árának átlagosan 55,2 százalékos emelkedéséből az olajos növények 57,1 százalékos drágulása emelkedik ki. Ezen belül a napraforgómag 54,9 százalékos drágulása 23,3 százalékkal magasabb a februárinál.

Zöldség, gyümölcs

Annak ellenére, hogy a gyümölcsök felvásárlási ára márciusban még 6,7 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, az átlagos áremelkedéshez 12,0 százaléknyi fellendüléssel hozzájárultak, mivel februárban 18,7 százalékkal voltak olcsóbbak éves összevetésben. A zöldségfélék felvásárlási ára 18,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, ez 4,3 százalékkal nagyobb a februárinál.

Az árak emelkedésében az előző hónaphoz képest a legnagyobb gyorsulást a fejes káposzta és a paradicsom mutatta 9,6, illetve 7,4 százalékkal, amivel 25,9, és 28,2 százalékkal lettek drágábbak, mint tavaly márciusban.

Az uborka felvásárlási ára 32,5 százalékot emelkedett, 4,5 százalékkal nagyobbat a februári éves áremelkedésnél. A vöröshagyma csak 2,0 százalékkal kerül többe, mint egy éve, de ezzel is az átlagos áremelkedést erősítette a februárihoz viszonyított 4,0 százalékkal nagyobb árváltozással. Egyedül a karfiol árának emelkedése fékeződött le, igaz jelentősen 12,1 százalékkal, így csak 1,6 százalékkal lett drágább a tavaly márciusi felvásárlási áránál.

Az élőállatok felvásárlási áremelkedését a sertések lódították meg a februárhoz képest 9,6 százalékkal nagyobb, 25,9 százalékos éves emelkedéssel
Az élőállatok felvásárlási áremelkedését a sertések lódították meg a februárhoz képest 9,6 százalékkal nagyobb, 25,9 százalékos éves emelkedéssel (Fotó: Pixabay)

A sertéshús sem kivétel

Az élőállatok felvásárlási áremelkedését a sertések lódították meg a februárhoz képest 9,6 százalékkal nagyobb, 25,9 százalékos éves emelkedéssel. A vágómarha ára is 24,1 százalékkal drágább, mint egy éve, de februárhoz képest ez csak 3,1 százalékkal több.

A baromfifélék felvásárlási ára 33,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami csak 0,6 százalékkal nagyobb a februári emelkedésnél. Ezen belül viszont a vágókacsák 38,7 százalékos és a libák 38,8 százalékos éves áremelkedése 7,8, illetve 7,4 százalékos havi gyorsulást mutatott, míg a pulyka 19,0 százalékos éves drágulása 5,6 százalékkal alacsonyabb a februárinál.

A tyúkféléknél a 37,6 százalékos éves emelkedés pedig szinte észrevehetetlen 0,2 száza szelídülést jelent a februári áremelkedéshez képest. A tej felvásárlási ára 24,5, a tojásé 13,8 százalékkal magasabb a tavaly márciusinál, ami 4,1, illetve 5,8 százalékkal nagyobb éves emelkedés a februárinál.

A fogyasztók is szívhatják a fogukat

A felvásárlási árak már meg is jelentek az áprilisi fogyasztói árakban: az élelmiszerek átlagosan 3,4 százalékkal kerültek többe, mint márciusban és 15,6 százalékkal, mint tavaly áprilisban. A sertéshús ára egy hónap alatt 9,8, a marhahús 9,0 és még a baromfihús is 8,3 százalékkal emelkedett, a tojás fogyasztói ára 14,7 százalékkal ugrott meg egyetlen hónap alatt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csökkent a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma... A KSH 3 éve elvégzett felmérése óta sokat változott a magyar mezőgazdaság összetétele, a 2013-as eredményeket összegezzük: Nőtt az egyéni gazdál...
Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása Összeírják decemberben az egyéni gazdaságok adatait. Az adatfelvétel kérdőíve főleg a növénytermesztéssel, agrotechnikával és állattenyésztéssel kapcs...
Magyar mezőgazdasági statisztikák: átfogó anyag jö... A Központi Statisztikai Hivatal az Agrárium2016 mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírásának adatait „A magyar mezőgazdaság regionális különbségei, ...
Nincs megállás, még legalább fél évig drágulnak az... Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az...
Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhe... Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelen...
Energiafelhasználás – pazarló-e vagy takarékos a m... A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján 2020.12.10.-én jelentek meg a hazai energiafelhasználás 2019. évi fontosabb adata...