15 ezer hektáron tette tönkre a barackot és a cseresznyét a fagy

Az idei évben jelentős a fagykár mértéke Magyarországon, ugyanis a Nébih által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok alapján a tavaszi fagykár meghaladja a 15 ezer hektárt. A rendszerben a megyei kormányhivatalok ellenőrzései alapján biztosított adatok szerepelnek, amely az egész országra kiterjed, és elsősorban a gyümölcsösöket érintette, azon belül is a kajszibarack-állományt. A 2020. április 1-jét követően bekövetkezett káreseményeket még május 15-ig jelenthetik be a gazdák.

Március utolsó hetében, valamint április első napjaiban az egész országban éjszakai fagyok jelentek meg, amelyek súlyosan károsították a kertészeti kultúrák növényeit. Főképp a gyümölcstermesztésben okozott nagy károkat a tavaszi fagy, és a korai kultúrák az első fagy miatt nagyban károsultak. A gyümölcsösök közül is a kajszibarackosokban keletkezett a legnagyobb fagykár, amit bizonyít az is, hogy a helyszíni szemlék alapján is a 2.675 károsodott parcellának megközelítőleg fele –kb. 2.300 ha- kajszibarack-ültetvény volt. A fák esetében a virágkár 70 százalékos volt, ami még jónak számít, ugyanis sok helyen 100 százalékos fagykárt is tapasztaltak a szakemberek.

A fagy a korai fajtákat károsította leginkább, mint a kajszibarackot, az őszibarackot és a cseresznyét. (Fotó: Pixabay, Nikolai17)
A fagy a korai fajtákat károsította leginkább, mint a kajszibarackot, az őszibarackot és a cseresznyét. (Fotó: Pixabay, Nikolai17)

A Nébih által működtetett Kármegállapítási Munkafolyamatot Támogató Rendszer (KMTR) adatai szerint 2020. május 8-ig 15.426 hektárnyi területen tartottak szemlét a megyei kormányhivatalok ellenőrei, ahol tavaszi fagykár bejelentés érkezett. A már feldolgozott vizsgálati eredmények szerint 3.161 parcellából 2.675 parcella tényleges fagykárban érintett, és a bejelentett területek 15-20 százalékánál nem tapasztaltak károsodást az ellenőrök. Ezekben az esetekben vagy valóban nem történt károsodás, vagy pedig elgazosodott területekre vonatkozott a kárbejelentés.

A fagy országrészenként és fajtánként is eltérő volt, viszont sajnos ettől függetlenül az április elején bekövetkező fagyok már szinte minden gyümölcsfajtát érintettek. A szakemberek szemléi szerint pedig az ellenőrzött területek 15 százalékán a várható terméshozam károsultsága 90 és 100 százalék közötti mértéket mutat, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken idén nem várható termés.

A kajszibarackon kívül az őszibarack és a cseresznye is 50 százalék feletti virágveszteséget szenvedett, az alma-, körte- és meggyültetvények esetén pedig mérsékeltebb károk jelentkeztek. A felmérések alapján a szilvaültetvények károsultak legkevésbé, bár a korai fajtáknál ebben az esetben is terméskiesés várható. A birsalma és a bodza májusi virágzása lévén nem károsult a fagyoktól.

Fontos kiemelni, hogy jelenleg még csak virág- és rügykárokról lehet beszélni, a várható termésmennyiséget még nagyban befolyásolja a következő hetek időjárása. Ugyanis országos viszonylatban egyes fajok esetében előfordulhat, hogy a virágok negyed vagy harmada is elegendő egy normál vagy közepes termésmennyiség eléréséhez. Továbbá nem lehet tudni, hogy akár a károsodást nem mutató virágkezdemények és virágok mennyre károsodtak, és hogy sikeresen megtermékenyülnek-e. Mindezek figyelembevételével leghamarabb csak a virágzást követően 4-6 héttel, május végén lehet pontosabb előrejelzéseket mondani.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét arra, hogy ha a mezőgazdasági káresemény tárgyév április első napja után következett be, és a káreseményben nyitva álló határidő –ami a káresemény bekövetkezését követő 15 napon belül- az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitvaálló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés is az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig, azaz 2020. május 15-ig tehető meg.

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/-/meghaladja-a-15-ezer-hektart-a-tavaszi-fagykar-sujtotta-ultetvenyek-nagysaga

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Eljött a második nyári zöldmetszés ideje A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávol...
Tavaly a kertészet a mezőgazdasági kibocsátás 15,8... A kertészeti ágazat adta a magyar mezőgazdasági kibocsátás 15,8 százalékát a múlt évben, a növénytermesztésen belük pedig 26,9 százalékot tett ki - kö...
Kenni vagy nem kenni? – Mi legyen a fatörzzsel tél... Előttünk a tél és a fagyok elleni védelemre készülni kell. Bálint gazda elmondja, hogy vajon jó módszer-e a fagyok ellen bemeszelni a gyümölcsfák törz...