10 növény, amelyet érdemes most elvetni

A tavaszi időszakban sokan adják a fejüket kertészkedésre, és virágok ültetésére, amely kifejezetten jó hatással van az emberi testre. És abban az esetben, ha az ember nem csak virágokkal szeretne foglalkozni, hanem zöldségek termesztésével is, szintén ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy néhány leveles zöldséggel gyarapítsuk kertünk kínálatát. Az alábbi hazai zöldségek tökéletesek erre a célra, így a megfelelő gondozás mellett idén nyáron biztos forrásból készíthetjük ételeinket, hiszen saját termesztésünk kerül az asztalra.

Karfiol, brokkoli

A karfiol és a brokkoli számára a jó vízellátású és tápanyagban gazdag, és jó szerkezetű talaj a legmegfelelőbb. Érdemes csak ilyen tulajdonságokkal rendelkező kertbe ültetni. Végleges helyre vetéssel és palántáról is termeszthető, április végi vagy május-júliusi palánták ültetése esetén 60-70×50-60 centiméteres tér szükséges. Az ültetést és a kelést követően is 10-12 nappal kezdődhet a kapálás és az öntözés, utóbbit a páratartalom növekedése esetén sűrűbben kell végezni, főleg nyáron. A termés betakarítási időszaka fajtától függően június elejétől november elejéig terjedhet. Mindkét növény esetében a kezdemény megjelenésétől számítva nyári időszakban maximum 6 nap, ősszel pedig két hét elteltével kifejlődik a növény.

A karfiol esetében különleges ápolásra van szükség, ugyanis a rózsát védeni kell a közvetlen erős napsugárzástól. Az új fajták már képesek önvédelemre, ugyanis olyan lombozatot fejlesztenek, amelyek képesek árnyékot adni a rózsának. A régebbi fajtákról ez nem mondható el, így megeshet, hogy a nagyobb leveleket le kell törni és a rózsára helyezni. Viszont fontos, hogy ezt ne tegyük túl korán: 5-6 centiméter átmérő alatt takarás esetén előfordulhat, hogy nem fejlődik ki rendesen a növény, és ritka lesz a karfiolrózsa.

Számos olyan zöldség van, amely kertünkben tavasszal könnyen termeszthető, csak egy kis odafigyelésre van szükség. (fotó: Pixabay, Silviarita)
Számos olyan zöldség van, amely kertünkben tavasszal könnyen termeszthető, csak egy kis odafigyelésre van szükség. (fotó: Pixabay, Silviarita)

Tépősaláta

A fodros levelű tépősaláta is (ahogy a fejes salátát is) helyrevetéssel és palántával is termeszthető egyaránt. Tavaszi termesztés esetén ajánlott a palántázás jobb terület kihasználás céljából. Március végétől már ültethetők, 25-30 centiméteres sor- és tőtávolságra kell ültetni a palántákat. Fontos, hogy nem szabad túl mélyre ültetni a palántákat, ugyanis a fejlődést követően a levelek így folyamatosan érintkeznek a nedves talajjal, amely elősegíti a gombás fertőzések terjedését. Ápolás szempontjából a kapálás és a gyomlálás a kézenfekvő, de ezek is csak addig, amíg a levelek össze nem érnek. Betakarítása akkor lehetséges, ha a fejek tapintása kemény, ez a palánták ültetésétől számítva 5-6 hét.

Spenót

Rövid tenyészidejének köszönhetően kiváló elővetemény, ugyanis betakarítását követően akár sárgarépát, káposztaféléket, retket, uborkát vagy babot is ültethetünk –persze amennyiben azok tenyészideje megfelelő. Főnövényként nem ajánlatos termeszteni. A korábban említett növényekkel ellentétben a spenót csak helyre vetéssel termeszthető, és három szaporítási időpont különböztethető meg (tavaszi, nyári, őszi). A kora tavaszi vetést amint a talaj művelhető, már kezdhető, és fajtától függően április közepéig vagy végéig szakaszosan vethető. A vetés mélysége 2-3 centiméter, a tőtávolság 3-5 centiméter, míg a sortávolság 25-30 centiméter kell legyen. A növény akkor betakarítható, ha legalább 5-6 lomblevele van.

Zeller

A zeller már évezredek óta termesztett növény, bár hazánkban nem tartozik a legfontosabb zöldségek közé, annak ellenére sem, hogy mindössze pár négyzetméteren is megtermelhető az a mennyiség, amely egy család igényeit kielégíti. Három fő típusát különböztetjük meg: gumós, halványító és metélőzeller. Palántáról szaporítható, ugyanis magjai a szabadföldön kis arányban csíráznak. A palánták nevelhetők otthon is, viszont nagyon sok odafigyelést és időt igényelnek (10-14 hét), ezért érdemes inkább megvásárolni a palántákat. Szükséges vásárláskor odafigyelni a palánta állapotára –egészséges lombozat, sérülésmentes, zöld, kiterjedt gyökérzettel-, amelyet bármely piacon tavasszal könnyen megvásárolhatunk.

A palántákat csak a talaj melegedése után ültethetjük ki, tehát május közepétől érdemes ezt megtenni. Amennyiben lehetséges, az ültetőágy sima felszínű kell, hogy legyen és gyommentes, ugyanis a fiatal növény nagyon érzékeny. Ültetés után fontos a locsolás, legalább fél liter víz szükséges palántánként. A gyökeresedés elősegítése érdekében az öntözővízhez adagolható foszfortúlsúlyos műtrágya. A vízellátás az ültetést követő hetekben is fontos, nem száradhat ki a talaj.

A gumóján kívül a levele is hasznosítható, pár nappal a gumó felszedése előtt a levelek betakaríthatók, és kiszárítva fűszerként alkalmazható. A gumók betakarításának ideje szeptember-november közé tehető, viszont ez függ a fajtától, és az időjárástól is. Az egészséges zellergumó akár hónapokon át is eltartható.

A főzőtökfajták vetése is ilyenkor esedékes. (Fotó: Pixabay, Efraimstochter)
A főzőtökfajták vetése is ilyenkor esedékes. (Fotó: Pixabay, Efraimstochter)

Főzőtök: cukkini, sárgatök, patisszon

A főzőtökfajták termesztéséhez fontos a tápanyagban gazdag talaj, ezért szükséges frissen szervestrágyázott területet választani. Palántázással és helyre vetéssel is szaporítható, utóbbit április 10-20. között érdemes. A palántákat május elején ültethetjük, viszont fóliás takarás esetében ez pár héttel korábban is megtehető.

Betakarításuk a gazdasági érettség elérésekor történik, a termések gyors fejlődése miatt a virágok megtermékenyítését követően 2-3 után már fogyaszthatóak.

A sárgatök és a cukkini esetében fűtés nélkül berendezésekben is hajtathatók a magok, a fejlett palántákat pedig március végétől április végéig ültethetjük ki. Ősz hajtatás esetén a júliusban elvetett magvakból október végéig takaríthatunk be zöldséget. Fólia alatt történő szaporításnál oda kell figyelni, hogy ha a rovarok által nem történik meg a beporzás, akkor azt mesterségesen nekünk kell végrehajtani. A megfelelő vetéstávolság 1 darab növény négyzetméterenként.

Sütőtök

Magyarországon április végétől május elejéig helyre vetéssel termeszthető, a sütőtök esetében a sortáv 1-1,5 méter, míg a tőtáv 50-100 centiméter a nagy tenyészterület miatt. A magok vethetőek sorban vagy fészkesen is, utóbbinál fészkenként 3-4 mag szükséges. Betakarítása késő őszre esik, miután már megcsípte a dér, ekkor a legízletesebb a húsa. Tehát csak az érett sütőtök szedhető le, akkor is kocsánnyal együtt, majd fagymentes, száraz helyen kell tárolni, így ugyanis pár hónapon át tarthatjuk még a termésünket.

Csemegekukorica

A csemegekukorica sokunk kedvence, hiszen főve nagyon közkedvelt zöldségünk. És emellett a kertben is hasznos, hiszen a sorai közé vethetünk babot, uborkát és akár tökféléket is, hiszen a mikroklíma a kukoricának köszönhetően jobb a növényeink számára. Április közepétől vethető szakaszosan egészen június végéig, így folyamatosan terem számunkra friss kukorica. Vetésnél a sor- és tőtávolság 50-60 centiméter, amennyiben több magot vetünk egy fészekbe fontos, hogy az első kapálásnál elvégezzük a ritkítást, és csak egy fejlett növényt hagyjunk. A betakarítása a szakaszos vetésnek köszönhetően július közepétől szeptember végéig tart.

Forrás: https://divany.hu/lajfhekk/2020/04/21/hazikert-zoldsegtermesztes/

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vetések, munkálatok – zalai körkép Zala megyében a  napraforgó- és a kukoricaföldek több mint 80 százalékán földbe került már a mag. Süle Katalin tájékoztatása szerint a napraforgót 498...
“Dolgozni csak pontosan, szépen… ...ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes." Az előző idézet, amely József Attilától származik, igaz a mezőgazdaságra is. Egy konyhakert is csak akk...
Végefelé közeledik a napraforgó betakarítása Zaláb... Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak. A nap...
A deflektor kötelező! Ez év elejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vet...
Később kezdődik a vetés a belvíz miatt Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra.  Amennyi...
Húsvétig marad a drága zöldség A friss zöldségeket télen is sokan keresik, így érdemes a termesztésével foglalkozni. A magyar termelők azonban ebben az időszakban nem tudják a hazai...