Hogyan termesszünk homoktövist?

A homoktövis hazánkban alapvetően egy vadonélő faj és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A bogyótermés fogyasztása betegségek megelőzésére és bizonyos betegségek gyógyítására is alkalmas. Mai cikkünkben ennek a növénynek a termesztését járjuk körül.

Nagyüzemi körülmények közötti telepítés

Talajigény

Az egyik legfontosabb feltétel a homoktövis termesztésénél, hogy laza szerkezetű, homokos talajon érzi jól magát. Telepítés előtt érdemes mélyen megforgatni a talajt és érett szerves trágyát beledolgozni némi kálium és foszfortartalmú műtrágyával kiegészítve, ugyanis ezt meg fogja hálálni a növény. Az így előkészített talajt néhány hétig hagyjuk ülepedni, mielőtt kijuttatnánk a talajba a szaporítóanyagot.

Telepítés, öntözés

Fontos tudni dugványvásárlás előtt, hogy milyen arányban kell elültetni hím, illetve nőivarú egyedeket. A szakkönyvek szerint nagyüzemi telepítésnél 8 nőivarú egyedhez kell számolni 1 hímivarú növényt. A sortávolság 4 méter, míg a tőtávolság 2 méter legyen az ideális fejlődés elérése érdekében.

Megtévesztő tény, hogy a homoktövis a homokos, laza szerkezetű talajokat preferálja, ugyanis könnyen gondolhatjuk azt, hogy ezzel együtt a szárazságot is jól tűri, pedig ez nem így van. Különösen a telepítés utáni két évben rendkívül vízigényes, amíg gyökérzete nem kapaszkodik meg kellőképpen a talajban, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem! A pangó vizes, belvizes területeken a dugványok elpusztulnak. Homoktövist ezért csak olyan területen lehet sikeresen termeszteni, ahol megoldott az öntözés, ugyanis a nyári szárazságokat csak megfelelő vízutánpótlással képes átvészelni a növény.

Vegyszerezés, gyomirtás

A homoktövist a belőle készült gyógyhatású készítmények miatt termesztik, amiből egyértelműen adódik, hogy vegyszerezni szigorúan tilos a növényeket. Műtrágya helyett szerves trágyát, molykártétel ellen vegyszerek helyett baktériumalapú szereket (Bacillus Thüringiensis), gombás betegségekre pedig hagyományos kén- és réztartalmú szereket használjunk. Tenyészidőben nem alkalmazunk vegyszeres védekezést, kártevők ellen a tél végi réz és kén alapú lemosó permetezés javasolt.

Gyomirtó szereket sem használunk, a sorközöket sekély mélységű kultivátorral ápoljuk, míg a tövek között sekély kapálással távolítjuk el a gyomokat.

Betakarítás

Kézzel is szedhetjük, de gépi betakarítás is létezik, mindkét módszernek van pozitív és negatív oldala is. Betakarítás során a fő cél, hogy a bogyók ne sérüljenek és minél kevesebb léveszteséggel szedjük le a termést. A kézi szedés, amikor közvetlenül a fáról/bokorról szedjük a bogyókat egyrészt igen kényelmetlen (a sok tüske miatt, melyek az ágakat és a termővesszőket borítják), valamint ugyanezen okból rendkívül lassú folyamat.

Egy másik módszer, amikor a termővesszőket – rajtuk az érett bogyókkal – levágjuk, majd ezt követően a fürtökben álló bogyókat leszedjük.

Nagyobb területen történő betakarítás esetén a terméssel megrakott gallyakat levágják, fóliára gyűjtik, hűtőházba szállítják, majd fagyasztás után egyszerűen lerázzák a bogyókat. Ez a módszer Szibériából származik, ott az első fagyok után rázógéppel rázzák le a fagyott gyümölcsöket a fákról.

Gyengén tüskés, vagy tüskementes fákról meggyrázó-géppel is betakarítható a termés komolyabb veszteség nélkül.

A homoktövis termeszthető nagyüzemi körülmények között, de kertek díszének is ideális
A homoktövis termeszthető nagyüzemi körülmények között, de kertek díszének is ideális

 

Termesztés hobbicélból

Amennyiben csak kertünkben kívánunk néhány példányt nevelni, a termesztés metódusa nagymértékben hasonlít a szántóföldi termesztéshez. Szintén homokos, laza talajon, a kert legnaposabb részébe ültessük a kiválasztott növényeket. Itt is fontos, hogy a porzós és termős virágok külön-külön növényen vannak, így minimum egy hím és egy nőivarú dugványt kell beszereznünk, de a szakkönyvek szerint zártkerti termesztés esetén 4 nőivarú növény mellé 1 hímivarút kell telepíteni.

Az ültető gödör mérete 40*40*40 cm legyen, melyet 3-4 kg érett szarvasmarhatrágyával, talajfertőtlenítővel, szuperfoszfáttal és káliumszulfáttal töltsük fel, majd takarjuk 10 cm földdel és öntözzük be 8-10 liter vízzel. Pár napig hagyjuk ülepedni, majd 20-25 cm mélyre helyezzük le a dugványokat.

A bogyókból házilag leggyakrabban teát, szörpöt, lekvárt, kompótot és aszalványt készítenek. A mézágyban, mélyhűtőben eltartott bogyó finom csemege és gazdag vitaminforrás télen.

Élettani szerepe

A bogyós gyümölcsök között kiemelkedően magas a tápértéke és a vitamintartalma. Pozitív hatással van az immunrendszerre, növeli a szervezet védekezőképességét. Megfázásos megbetegedések esetén magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően praktikus természetes gyógyszer lehet. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu, kerteszetesszoleszet.hu

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A homoktövis is lehet beteg Ezt a növényt úgy ismerjük, hogy nagy tűrőképességű, ellenálló képességű és nincs kártevője, betegsége. Nagyobb részt igaz is ez a megállapítás, azonb...
Ökotermés: néhány ötletes növény Februárban a kertészkedő ember valamelyik hosszú estén leül az asztala mellé és összeírja, hogy milyen anyagokra, eszközökre lesz szüksége, ha az időj...
2,5 millió forintos haszon hektáronként – fe... Kétszer annyi hasznot hoz, mint egy szántóföldi zöldség, igaz, az első szüretre 4 évet kell várni. Utána azonban 20-25 éven át számíthatunk homoktövis...