Szúrós és kockázatos kihívás a homoktövis termesztése, de az egészségért megéri

Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási intézetében ismerkedett meg közelebbről a növénytermesztéssel és egymással, majd Szegeden laktak, és onnan költöztek ki Kistelekre, egy tanyára. A családi léptékű gazdasághoz egy kis gyümölcsfás és egy zsebkendőnyi zöldséges terület tartozik, a tanyához tartozó 6 hektáros legelőn pedig egy kisebb birkanyáj is legelészik. Hobbiként pedig bort is készítenek a barátaiknak a 160 tőke cserszegi fűszeres szőlőjükből a Lelkes Ökotanyán.

Már több éve szerettünk volna gyerekeket, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan elterveztük, ezért az életmód váltás mellett döntöttünk, és tanyára költöztünk – meséli Szabó Máté. Először csak élettérként gondoltunk rá, még Szegedre jártunk dolgozni, aztán amikor befejeztük a kis parasztház felújítását, leültünk, fújtunk egy nagyot, és néhány napon belül két jó hírnek is örülhettünk: gyermeket várunk, és megnyertünk egy pályázatot homoktövis ültetvény telepítésére – mondta a feleség, Szabó-Madarasi Edó. A mai napig “csoda szeptemberként” emlegetjük ezt az időszakot. Azóta már a második gyermekünk is megszületett, így két kislány segít a betakarításban. Ám egyelőre csak a pocakjukba szüretelnek – meséli nevetve az anya.

Jól termő homoktövis Kistelek közelében - Fotó: Kordás Katalin
Jól termő homoktövis Kistelek közelében – Fotó: Kordás Katalin

A homoktövis termesztését azért választottuk, mert ez a növény felelt meg az elképzeléseinknek: mivel akkoriban még mindketten Szegeden dolgoztunk, olyan mezőgazdasági vállalkozást szerettünk volna indítani, amelyet munka mellett is fenn tudunk tartani. A homoktövisnél nem kell állandó alkalmazottat foglalkoztatni, továbbá mindenképpen ökológiai gazdálkodást szerettünk volna folytatni. Az állatok mindennapos ellátást igényelnek, a zöldségekkel nagyon sok a kézimunka, így maradt a gyümölcsös. A közeli barátainknak ekkor már volt egy homoktövis ültetvénye, amelynek fenntartásába mi is beleláttunk, ez is segített a döntésünkben.

A Szabó család bio homoktövis ültetvénye - Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó
A Szabó család bio homoktövis ültetvénye – Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó

Mekkora területen, hogyan, és milyen fajtákkal termesztenek?

A biogazdaságban kicsivel több, mint 2 hektáron termesztenek homoktövist, ascola és habego fajtákkal dolgoznak. A növény nem szereti a kötött talajt, de a száraz homokot sem. Legjobban vízzel és tápanyaggal jól ellátott homoktalajon érzi jól magát. Az öntözést nagyon meghálálja.

Termesztés, betakarítás, feldolgozás

A termés legnagyobb részét külföldre értékesítik bogyó formájában. Sajnos itthon még nem sikerült áttörni a falakat, hogy ezt az értékes növényt az élelmiszeripar felismerje és felhasználja – mondja Máté.

Így néz ki a bogyópor - Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó
Így néz ki a bogyópor – Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó

Bár a termesztése más gyümölcsfajokhoz képest nem igényel nagyobb ráfordítást, a szüret bőven ad feladatokat pénzügyi és a munkaszempontból is. A bogyós, szúrós ágakat 40 centiméteresre vágjuk össze, majd nagy, almás konténerekbe rakjuk. A konténereket a nap végén egy fagyasztóházba szállítjuk, ahol mínusz 20 °C-on sokkolva fagyasztják le. Mikor teljesen átfagyott a bogyós rőzse, egy gépsoron halad át, ami leveri a fagyott bogyókat a kocsányról. Ekkor még ki kell szelelni, rostálni belőle a leveleket és a kis ágakat. Mivel az utóbbi időben többen telepítettek homoktövist, a fagyasztóházak sajnos nem minden esetben tudják fogadni a gyümölcsöt. Vagy nem olyan feltételekkel, ahogyan az ideális lenne. Szerencsére eddig még mindig sikerült megnyugtató megoldást találni. Az egyik legnagyobb nehézség, hogy a tisztítást, ami a homoktövis termesztés legnagyobb költsége, úgy kell előre kifizetni, hogy még nem keresik a bogyót a piacon. Ezért a termelő nagyon nagy anyagi kockázatot vállal.

A termés értékesítésének kisebb, de szívmelengetőbb része a Bogyólé eladása - Fotó: Kordás Katalin
A termés értékesítésének kisebb, de szívmelengetőbb része a Bogyólé eladása – Fotó: Kordás Katalin

A homoktövis termés kisebb részét feldolgozva értékesítjük. Ez a szakasz már sokkal szívmelengetőbb nekünk, ilyenkor személyesen találkozunk a vásárlókkal, akik megszerették a termékünket és nagyon jó érzéssel tölt el minket, hogy visszajárnak hozzánk, és beszámolnak a homoktövis jótékony hatásairól – mesél a tapasztalatokról Edó.

Tervek, elképzelések, fejlődési lehetőségek

Szabó Máténak a kislánya, Bíborka is segít a betakarításban - Fotó: Kordás Katalin
Szabó Máténak a kislánya, Bíborka is segít a betakarításban – Fotó: Kordás Katalin

A feldolgozott terméket szeretnénk minél több helyre eljuttatni, amihez valószínűleg meg kell változtatni a vállalkozás szerkezetét. Úgy gondolom, hogy a terület adottságainak megfelelő termést tudunk előállítani a Lelkes Ökotanyán. Abban látunk fejlődési lehetőséget, hogy a feldolgozott terméket minél több egészségtudatos vásárlóhoz eljuttassuk. Továbbá fontos lenne, ha minél több helyen megjelenne, hogy milyen jó hatásai vannak a homoktövisnek. Hiszen egy jó és egészséges árut állítunk elő, és a visszajelzések alapján azok, akik fogyasztják a belőle készült termékeket, sokkal jobban érzik magukat.

Egészségügyi előnyök és ajánlott fogyasztás

A Magyarországon megtermő növények közül a homoktövisben van a legtöbb C-vitamin, ezért kiválóan alkalmas az immunrendszer támogatására. Fajtától függően 1 kilogramm friss bogyóban 3000-4000 milligramm C-vitamin is lehet. Ám fontos megjegyezni, hogy vitamin mellett benne az antioxidánsok és ásványi anyagok segítik az immunrendszerünk védelmét, így sokkal többet nyújt, mintha bedobnánk egy C-vitamin tablettát – mondja Máté.

Homoktövisből készült termékek - Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó
Homoktövisből készült termékek – Fotó: Szabó Máté és Szabó-Madarasi Edó

Szuperélelmiszernek is hívják, hiszen egyetlen növényen belül közel 100 féle hatóanyag van, amely mind kedvezően hat az emberi szervezetre.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású
  • Allergiára, asztmára, allergiás bőrbetegségre(ekcéma) javasolt
  • Májvédő hatású
  • Roboráló hatású, gyorsítja a szervezet felépülését a betegségekből
  • Gyomorfekély és más gyomor- bélproblémákra is ajánlott
  • Megelőzheti a rákos sejtek kialakulását és növekedését,
  • fogyókúrához alkalmazható, továbbá
  • szív- és érrendszeri problémák, 2-es típusú diabétesz, cukorbetegség kezelésére is alkalmas.

Csurja Zsolt

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A homoktövis is lehet beteg Ezt a növényt úgy ismerjük, hogy nagy tűrőképességű, ellenálló képességű és nincs kártevője, betegsége. Nagyobb részt igaz is ez a megállapítás, azonb...
Hogyan termesszünk homoktövist? A homoktövis hazánkban alapvetően egy vadonélő faj és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A bogyótermés fogyasztása betegségek megelőzésére és bizony...
Ökotermés: néhány ötletes növény Februárban a kertészkedő ember valamelyik hosszú estén leül az asztala mellé és összeírja, hogy milyen anyagokra, eszközökre lesz szüksége, ha az időj...
Alma, az ősi gyógyszer Egyre többen döntenek életmódváltás mellett, melynek oka a sok betegség jelenléte, melyek lesben állva keresik áldozatukat. Az életmódváltás egyik fő ...
Asszonyélet: van, ahol már másodszor vetik Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező terül...
Magyar az a híres paprika? A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a szár...