Indul a halászlé szezon!

Rohamtempóban közeledik a karácsony és ezzel egyidőben a magyar családok többsége megkezdi a halászlé és a rántott hal alapanyagait megvásárolni. A karácsonyi menü alapját rendszerint a ponty alkotja, de ezen kívül az afrikai harcsát is egyre inkább keresik a vásárlók. 

Európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat, karácsonykor azonban a háztartások többségében halétel kerül az asztalra. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, jellemzően a karácsonyhoz. A halfogyasztás népszerűsítése érdekében kampány indul Kapj rá! címmel. A kampány a halételek sokféleségét is szeretné ismertebbé tenni a magyar lakosság körében.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatbázisa szerint a fogyasztók legtöbbször piacokon és áruházláncokban szerzik be az ételek elkészítéséhez szükséges halat. A fővárosi piacokon átlagosan 1700 forint körül kapható a pontyszelet kilója, ez lényegében megegyezik a tavaly év végi árakkal.

Az áruházak közül három nagy lánc árait összevetve minimális az emelkedés, a pontyszelet átlagos ára idén 1860 forint körül van, 10 százalékkal magasabb a tavaly év véginél.

Öt vidéki nagyváros árait összehasonlítva a pontyszelet ára 1850 forint körül alakul, a fővárosi piacokhoz hasonlóan itt is stagnálás tapasztalható.

A busa olcsóbb a pontynál, a budapesti piacokon és a szupermarketekben 1000 forint alatt, míg vidéken 1100 forint körül kapható. A hazai vevők azonban kevésbé kedvelik ezt a halfajtát, mert bonyolultabb konyhatechnikai eljárások szükségesek ahhoz, hogy ízletes ételt készítsenek belőle.

Továbbra is a ponty a sláger karácsonykor
Továbbra is a ponty a sláger karácsonykor

 

A másik közkedvelt hal az afrikai harcsafilé, amelynek ára novemberben a budapesti piacokon 2700-2800 forint körül alakult, az előző év végi árakkal összehasonlítva nem volt változás. A szuper- és hipermarketekben a tavalyi év végéhez hasonlóan nagyjából 2100 forint volt az ára, a vidéki nagyvárosokban pedig tavaly és az idén is mintegy 2580 forintért kapható.

Egyre szélesebb körben terjed a lazacfilé is, de a hazai halfajokkal összevetve ezt a halfajtát már kevesebben engedhetik meg maguknak.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sok volt a támogatás idén és még nincs vége! Már 150 milliárd forint ütötte a gazdák markát támogatások révén és további 200 milliárd még kifizetésre vár az év végéig. Módosult a zöldség-gyümölcs...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Ízletes halászlé pontyból és apróhalakból Sok családban a karácsony elmaradhatatlan étele szenteste a halászlé. Vannak tradicionális halászlé receptek, mint például a Bajai halászlé, (amely id...
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az aszt... Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a ponty...
Most érdemes halat venni: az utóbbi évek legfinoma... Hazánkban a hal nem tartozik a legkedveltebb húsok közé, mégis, 24-én este sokak asztalára fog kerülni belőle készült étel. A hazai halfogyasztásra je...
13,6 milliárd forintnál is többet hoz a magyar éde... Magyarország évente több mint 40 millió euró, nagyjából 13,6 milliárd forint értékben exportál édesvízi halat – írta a Magyar Hírlapra hivatkozva a M...