Ízletes halászlé pontyból és apróhalakból

Sok családban a karácsony elmaradhatatlan étele szenteste a halászlé. Vannak tradicionális halászlé receptek, mint például a Bajai halászlé, (amely idén került a hungarikumok közé), de vannak hagyományos receptek is, melyek általában apáról fiúra szállnak. A most következő recept is ilyen.

Hozzávalók

  • 2 kg pontyszelet,
  • 1,5 kg apróhal (keszeg, kárász)
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 2 db paprika,
  • 2 db paradicsom,
  • olaj vagy sertészsír,
  • só,
  • bors,
  • őrölt fűszerpaprika,
  • ízlés szerint erős paprika,
  • amennyiben szükséges, 2-3 db halászlékocka.

Első lépésként az apróhalakat megpucoljuk, megmossuk, majd bő vízben megfőzzük. Amíg a keszegek és a kárászok puhára főnek, addig a vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Így teszünk a paprikával és a paradicsommal is. Az így előkészített zöldségeket olajon, de inkább zsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát ízlés szerint, majd levesszük a tűzről.

Ha megfőttek a halak (ezt onnan tudjuk, hogy a húsuk elválik a szálkáktól), a lehető legtöbb szálkát eltávolítjuk belőlük. Ezt követően egy tiszta lábasra tesszük a passzírozót (a legalkalmasabb egy nagyon apró lyukakkal ellátott zöldségpasszírozó használata) és a lepirított zöldségeket, illetve a nagyjából szálkátlanított halakat átpasszírozzuk. Nem kell megijedni, ha kellően apró lyukú a passzírozó, a szálkák és a nem kívánatos részek nem fognak belekerülni a levesünkbe. A passzírozást könnyítendően a folyamat közben a főzővizet is hozzáadjuk az átpasszírozott halhoz, de ezt is a passzírozón keresztül, hogy az esetlegesen a vízben maradt szálkák is fennakadjanak rajta.

Az így kapott alaplevet feltesszük főni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve ha nem elég ízes, adhatunk hozzá halászlékockát is. Amikor elkezd forrni az alaplé, a már megtisztított és megmosott pontyszeleteket beledobjuk a lébe és addig főzzük, amíg a szeletek meg nem puhulnak. Ha a szeletek már kellően puhák, el is készült az ízletes halászlé!

Tipp
Az ínyencek a halszeletek hozzáadásával egyidőben ikrát, valamint haltejet is beledobhatnak a halászlébe. Ízük rendkívül egyedi, nem is mindenki szereti, de különleges ízt képesek kölcsönözni a levesnek.

Jó étvágyat kívánunk!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Meleg étellel várja a rászorulókat a Bige Holding... Tíz napon át összesen 10.000 adag ételt oszt ki az ünnepek alatt a rászorulók számára a Bige Holding. A helyi szokások szerint jellemző karácsonyi éte...
Indul a halászlé szezon! Rohamtempóban közeledik a karácsony és ezzel egyidőben a magyar családok többsége megkezdi a halászlé és a rántott hal alapanyagait megvásárolni. A ka...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Van honnan fejlődni: az állattenyésztés pár százal... A haltenyésztő ágazat mindig egy furcsa pontja volt hazánk mezőgazdaságának. A hal ugyanis szinte kizárólag karácsonykor fogy a boltokban, így igencsa...
Rettegnek a pontyok, idén elmarad a tilalom A tavalyi gyakorlat szerint idén sem lesz horgászati tilalom a Balatonon, így retteghetnek a pontyok. Ellenben a Kis-Balatonon és a két nagy balatoni ...
Idén is jó választás a turista horgászjegy Június elsejével több halfaj fogási tilalma lejárt, így már többek között pontyra és márnára is lehet horgászni a hazai vizeken. A nyárias időjárás so...