A bevásárlóközpontok húsos pultjaiban az év vége közeledtével sokak örömére megjelennek az egész, süldő malacok. Sok családban hagyomány a sertéshús fogyasztás az óév végén és az újév elején, ugyanis a malac a szerencsét szimbolizálja. Jöjjön egy recept, amely bizonyosan ízleni fog az egész családnak.
Hozzávalók 4 személyre
- 3,5 kg süldő malac hús (a társaság méretétől függően akár egy kisebb, egész malacot is megsüthet!),
- 20 dkg disznózsír,
- só,
- bors,
- 30 gerezd fokhagyma,
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- majoranna ízlés szerint,
- 3 dl sör.
Elkészítés
Az étel elkészítése nagyon egyszerű, de annál finomabb lesz, ha elkészül! A megvásárolt malachúst, vagy éppen egész malacot megtisztítjuk, megmossuk. A malacot sok helyen bevagdossuk és a vágásokba fokhagymagerezdeket tűzdelünk, ez adja meg a malacsült jellegzetes ízét. Belsejét jól bedörzsöljük sóval, borssal és majorannával, majd bőrével felfelé tepsibe tesszük.
A disznózsírt felolvasztjuk, majd alaposan megkenjük a malac bőrös felét. A felkarikázott vöröshagymát és a maradék fokhagymát a malac köré, vagy éppen a malacra szórjuk. Amennyiben egész malacot vásároltunk, a füleit, a farkát és a lábait alufóliába tekerjük, mert ezek a részei már akkor megégnének, amikor a hús még nem készült el.
Az így előkészített malackát előmelegített sütőbe tesszük. Bő fél órás sütés után a malacot kivesszük a sütőből, alaposan meglocsoljuk a sörrel, illetve a saját levével. Ezt követően visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg nem lesz szép piros és ropogós.
Köretnek a krumpli bármilyen elkészítésű verziója megfelelő az ételhez, de legegyszerűbb, ha kisebb krumplikat megmosunk, négyfelé vágjuk, és a malac mellé a tepsibe tesszük. Alaposan megöntözzük a malacból kisült zsírral és így sütjük, amíg meg nem pirulnak.
Jó étvágyat!
Forrás: nosalty.hu