Vértezze fel növényét még a stresszhatás előtt RhizoMagic™ növénykondicionálóval

Nem létezik olyan év, amikor a termesztett növényeink végig optimális körülmények között fejlődnének. Idén, bár a talajaink többségében jó állapotban vannak, néhány helyen már felütötte a fejét az aszály. Az enyhe tél miatt a kártevők is szaporodásnak indultak, és ki tudja, mi lesz még. Éppen ezért jó hozzáállás, ha már most, előre felkészítjük állományainkat a várható stresszekre. Rácz Tiborral, az FMC-Agro területi szakmérnökével beszélgettünk.

Milyen állapotban vannak most az őszi állományok?

Enyhe volt a tél és az országban jellemzően megfelelő a talajok nedvessége, az állományok jó állapotban vannak, bár az időjárás a műtrágyakiszórást néhol akadályozza. Kalászosokban belvizes táblákat is láttam, a gépek nem tudtak rámenni a földekre. Ám a helyzet nagyon változó, mert például Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében már újra olyan aszályos a helyzet, mint tavaly.

Jó lenne, ha a 2022-es év után elfogadható minőség és mennyiség jönne majd le a táblákról, hogy a gazdaságok pénzügyileg egy kicsit jobb helyzetbe kerüljenek. Oda kell figyelni a növényekre.

A repce sokkal kitettebb a kártevőkre ebben az időszakban. Az ormányosok legyengíthetik az állományokat, illetve a fóma már ősszel megjelent, így már vannak olyan táblák, amelyek igénylik a védekezést. A hőmérsékletváltozás miatt hullámzik a rovarkártevők megjelenése is.

Hogyan tud segíteni ebben a helyzetben a RhizoMagic™?

A RhizoMagic™ folyékony növény- és talajkondicionáló, stresszoldó készítményünk a növények védekezőmechanizmusait képes erősíteni, általa a kultúrák felkészülhetnek az esetleges, későbbi stresszekre, mert valamilyen mindig elő szokott fordulni. Alkalmazásával megőrizhetjük a növény kondícióját, akkor is, ha csak a probléma megjelenése után juttatjuk ki. Sikere, hatékonysága és népszerűsége az összetételéből adódik. A piacon elérhetőek olyan kondicionálók, levéltrágyák, amelyek szervesanyagokban gazdagok, mások algát vagy aminosavat tartalmaznak, a RhizoMagic™ viszont – ezek közül – mindet tartalmazza. Egy magas szervesanyag-tartalmú készítményről beszélünk, természetes tengerialga-kivonattal, növényazonos L-aminosavakkal, kiegyensúlyozott makro-, mezo- és mikroelem-összetétellel, valamint növényi hormonokkal, így teljes körű segítséget jelent.

A RhizoMagic™ hatékonysága összetevői széles körnek köszönhető

A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról.

Milyen esetekben érdemes gondolkodni benne?

Előnye, hogy nem kell azonosítanunk a probléma okát. Ha a növényállomány állapota, fejlettsége nem megfelelő, valamilyen károsodást szenvedett, juttassuk ki bátran. Belvíz okozta stressz vagy aszály bekövetkeztekor nagyon látványos javulást lehetett elérni vele. Kedvező a hatása a termésmennyiségre, a hektolitersúlyra, de akár a heterogén kelés kezelésére is. Vadkár utáni regenerálódásra is kiváló, sőt akár folyékony startertrágyaként vetéskor is használható.

A mennyiségre és a minőségre is pozitív hatással van a RhizoMagic™ alkalmazása

További példák a fenti termelői tapasztalatokról az alábbi videókban:

Mekkora terméstöbbletet lehet vele elérni?

A különböző kísérleteink szerint – FMC gyomirtóval és gombaölővel kombinálva – , mintegy 15 %-os pluszt eredményezett a kontrollhoz képest. Fontos tudni, hogy mivel jól keverhető, akkor is jól beilleszthető a technológiába, ha éppen nem éri stressz a növényt.

De az eredményeink azt mutatják, hogy nemcsak a kontrolhoz, hanem a piacon elérhető konkurens termékeknél is hatékonyabb. Egy jól ismert konkurens készítményhez képest 12 %-os, egy másik – aminosavat és kétféle mikroelemet is tartalmazó – szerhez képest pedig 9 %-os többletet tapasztaltunk a RhizoMagic™ javára.

RhizoMagic™ hatása az őszi búza termésére összevetve üzemi standard készítményekkel (2022)

Ön szerint miért lettek szignifikánsan jobbak az eredményeik?

A termék komplexitása rá a magyarázat. Olyan sokféle összetevőből áll, hogy bármilyen probléma lép fel, megoldást jelent. Nem kell gondolkodni, hogy mi okozza a bajt, biztosan van benne olyan összetevő, ami az adott problémát orvosolja. Még ha nincs stresszhatás, akkor is javasolt használni, mert a tápelemek hasznosulását is segíti. Én egyértelműen a biológiai többlethatásnak, a szinergizmusnak tudom be a jó eredményeket.

Hogyan kell adagolni?

A probléma észlelése után a lehető leghamarabb 1,5-2 litert kell kijuttatni szántóföldi alkalmazásban, illetve 2,5-3,5 litert gyümölcsösökben, amit a tapasztalatok szerint 7-10 nap múlva újra érdemes megismételni. Ha a stressz jelentős és elhúzódik, a két kezelés közti időt érdemes még ennél is rövidebbre venni, de akár még további 2 alkalommal is kijuttatható – ha szükséges – a tenyészidőszak végéig.

De, ahogy említettem, az ilyen jellegű szerekkel megelőzésként is érdemes lehet számolni, hogy a hatóanyagok rendelkezésre álljanak a növény számára, amikor szükség van rájuk, például, előre jelzett stressz esetén. Éppen ezért nagyon hatékony a fagykár negatív hatásainak csökkentésére is.

A benne lévő laminarin a sejfalvastagodásért felel, az aminosav a hőmérsékleti stresszért, az alginit a talajkondicionálásért, a mannit a csapadékkal kapcsolatos stresszért, a vízháztartás szabályozásáért, a fucoidan a védekezési mechanizmust erősíti, a tannin pedig az antioxidáns-hatásának köszönhetően fejti ki áldásos tevékenységét. Tehát én azt javaslom, vértezzük fel a növényt még a stressz előtt, ha tehetjük!

Idén először a 10 literes kiszerelés mellett 600 literes IBC-tartályban is forgalmazzuk az igényekre való tekintettel.

A hazai agrárium egyik forró témája most az Agrár-ökológiai Program és az ebbe bevonható készítmények köre. Hogyan illeszkedik ehhez a RhizoMagic™?

Az új programban használható szerek listája éppen a napokban lett végleges, talaj- és növénykondicionáló készítményként a RhizoMagic™ felhasználása +1 pontot ér a programban részt vevő gazdálkodók részére.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Talajlakó kártevők ellen Kentaur 5 G + Radistart A... A kukorica és napraforgó termesztését intenzíven végző termelők körében nem kérdés, hogy ezen két kapás kultúra erőteljes kezdeti fejlődésének kulcsa ...
Legális energiabomba a növényekre A növénykondícionáló termékek használatával lényegesen javul a növény vízfelvétele és vízhasznosítása. Egyrészt nagyobb lesz a gyökértömeg, másrészt k...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
Támogassa a növényei immunrendszerét Albittal Az Agromag Kft. forgalmaz egy olyan növénykondicionáló anyagot, amely támogatja a növényekben végbemenő pozitív hatású biológiai mechanizmusokat, ame...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...