Hogyan védekezzen az almamoly ellen?

Az almamoly az almatermésű gyümölcsfák egyik legfontosabb ellensége. Magyarországon általában 2, extrém meleg, hosszú nyár esetén akár 3 nemzedékben is rajzik. Cikkünkben összefoglaljuk, mit és hogyan tegyen az almamoly ellen.

Az enyhébb tél és a szárazabb évjárat segíti a kártevő felszaporodását

A biológiai védekezés módszereit a Biokultúra.org oldal összefoglalója alapján ismertetjük. Az első nemzedék rajzása melegebb vidékeken április közepén, hűvösebb területeken május elején kezdődik. Az első almamoly nemzedék általában hűvös időben repül. A hímek és a nőstények párosodása az első melegebb estéken történik, amikor az este 9-kor mért hőmérséklet eléri a 15-16 fokot. Ebben az időszakban a nőstények még csak a levelekre és az ágakra tudják lerakni a petéiket, mert ilyenkor még nincs fejlődő alma.

Vegye fel a küzdelmet az almamoly ellen! - Fotó: Pixabay, Couleur
Vegye fel a küzdelmet az almamoly ellen! – Fotó: Pixabay, Couleur
Lárva ellen a legjobb védekezni

A tömeges kelés időszakában a lárvák ellen ható rovarölő szerek a leghatékonyabbak. A petéből kikelt kb. 1,5 mm-es almamoly lárváknak hosszú utat kell  bejárniuk, hogy rátaláljanak az apró almákra. Ahogy megtalálják, az alma felszínén hámozgatnak, majd berágnak a gyümölcsbe. Az első nemzedék korai kártételének következtében ezek a károsított kis almák lehullanak. Az almamoly lárvája többszöri vedlés után eléri a kb. 1,5 cm-es testméretet, majd elhagyja az almát és a fakéreg repedéseiben bebábozódik. Június elejétől szeptember közepéig tegyen hernyófogó övet  a fákra, mivel ezzel is gyéríthető az almamoly állomány.

Július elején kezdenek rajzani a második almamolynemzedék imágói. Ekkor az almamoly bevet egy különleges trükköt: nem mindegyik első nemzedékes báb kel ki júliusban. Egy részük áttelel, és csak jövőre alakul imágóvá. Júliusban és augusztusban a magas hőmérsékletnek köszönhetően minden gyorsabban történik. A megtermékenyített nőstények ekkor már közvetlenül a fejlődő almákra rakják petéiket. A petékből kikelő lárvák szinte azonnal berágnak a gyümölcsbe, ezért a rovarölő szerek számára nehezen elérhetőek.

Átmásznak az almákra

Egy lárva több almát is károsít. A csokrosan hagyott almák esetében az összeérő pontokon a hernyó átrág a szomszédos almákba is. Az almamoly rajzása átlagos években augusztus közepén-végén leáll, a kifejlett utolsó stádiumú lárvák telelőre mennek. Meleg években elegendő lehet a hőösszeg egy harmadik nemzedék kialakulására is. Ez pedig a legrosszabb időszakban, a szüret közben károsít augusztusban és szeptemberben. A kifejlett lárvák ősszel a fakéreg repedéseiben, sűrű szövedékben, úgynevezett kokonban telelnek át. Télen akár a -30 fokot is károsodás nélkül túlélik. Tavasszal a kifejlett lárva bebábozódik és április közepétől imágóként fejezi be életciklusát.

Új lehetőség az almamoly elleni védekezésben

Az egyik legeredményesebb védekezési módszer az almamoly granulovírus alapú rovarölő szer (Madex) alkalmazása.  

Európa-szerte a természetben is megtalálható az almamoly granulovírus. Csak az almamoly lárváit betegíti meg, más fajokra nincs hatása. Az almamollyal szemben viszont könyörtelen: már 2 vírusrészecske bekerülése a lárvába annak pusztulását okozza.

A granulovírus csak a lárvákat öli meg, úgy, ha a vírusrészecskék bejutnak a bélrendszerébe. A lárvának el kell fogyasztania a vírust. Az első nemzedék tömeges lárvakelése elején kipermetezett granulovírus hatalmas mennyiségű fertőző anyaggal teríti be az almafát. A kikelt lárvák a leveleken, ágakon sokat bóklásznak, mire rátalálnak a kicsi almakezdeményekre. Ez alatt a keresgélés alatt tapad a testükre a vírus. Amikor rátalálnak az almára, először a héját hámozgatják, majd elkezdenek berágni a gyümölcsbe. Ekkor a testükről a vírusok átkerülnek a gyümölcshúsra. Szerencsére a pár mm-es almamoly lárva elég bizonytalanul kezdi a berágást. Többször újrakezdi a rágcsálást, ki-be mozog az apró járatkezdeményben és ekkor követi el a számára végzetes hibát. A testéről a gyümölcshúsba került vírusokat elfogyasztja. A hernyó bélrendszerébe jutott vírusok aktiválódnak, szétterjednek a szervezetében, megbetegítik és elpusztítják azt. A pusztulás gyorsasága attól függ, mennyi vírus jutott a lárva szervezetébe. Ha sok, akkor néhány órán belül elpusztul, ha kevesebb, akkor lehet, hogy kifejlődik (és közben kárt okoz) de biztosan elpusztul bebábozódás előtt.

Időben kezdje el a védekezést!

Az almamoly ellen a hatékony gyümölcsvédelemhez jól időzített, nagy dózisú granulovírus kijuttatásra van szükség. Az almamoly rajzását az április közepétől kihelyezett feromon csapdákkal kell figyelni, és amíg rajzik a moly, 7-10 naponta kell granulovírussal permetezni.

Célszerű minden 3. kezelést a vírus helyett Dipel-lel végezni. Ez egy Bacillus thuringiensis alapú bioszer, azért, hogy a szerrotációval elkerülje a granulovírus elleni rezisztencia kialakulását. Augusztusban, még a szüret előtt célszerű teljesen átállni a Dipel-re, mert ekkor már a granulovírus hatékonysága alacsonyabb. Az első nemzedéknél kifejtette hosszú távú hatását, ráadásul az almát időnként és helyenként károsító keleti gyümölcsmoly, galagonya bogyómoly és szilvamoly ellen is csak a Dipel hatásos. Sem a granulovírus, sem a Dipel nem keverhető lúgos kémhatású szerekkel, mert elvesztik a hatásosságukat. A vírus használata esetén a savas permetlével történő keverést is kerülni kell. Nem ajánlott egyik szert sem rézkészítménnyel keverni, mert csökkenti a biológiai rovarölő szerek hatékonyságát.

Az almamoly granulovírus a leghatékonyabban tehát az első molynemzedék ellen alkalmazható. A vírusfertőzött molypopuláció ezáltal folyamatosan pusztul és gyengül. A vírus hatása jól nyomon követhető hullámpapír öveknek a fatörzsekre történő kihelyezésével. Az ezek alá bábozódásra behúzódó almamolylárvák folyamatosan csökkenő mennyiségéből érzékelhető a granulovírus hatása. A víruskészítmény folyamatos alkalmazásával évről évre kevesebb lesz a molyos alma.

Vegyszeres védekezés az almamoly ellen

Az első nemzedék elleni védekezés sikere (vagy sikertelensége) az egész évre hatással lesz. A kémiai védekezés sikerét elősegítik a kártevő életmódjával kapcsolatos gyakorlati megfigyelések. Ilyen az a tapasztalat is, hogy a gyümölcsritkítás elmaradásakor a nagyszámú, duplaállású, egymással érintkező gyümölcs képződése miatt megnő a fertőzések száma. Ennek oka az lehet, hogy a két gyümölcs érintkezésénél a permetlé borítás nem mindig tökéletes, miközben a kártevő előszeretettel rág be pont ezen a helyen.

Itt írtunk korábban a növények kártevőiről.

A vegyszeres védekezést a szexferomon csapdás előrejelzés alapján a kártevő rajzáscsúcsa után 4-6 nappal végezze el, amikor már nagy számban megjelentek a fiatal lárvák.

Milyen szereket használhat almamoly ellen?

A permetezést a Calypso 0,3 l/ha-os dózisával a rajzás erősségétől és időtartamától függően, 7-14 naponta, 2-3 alkalommal javasolt ismételni. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a permetezés a fiatal tojások (“feketefej állapot” előtt) és a fiatal lárvák (L1) ellen irányul.

Itt foglaltuk össze a második nemzedék elleni védekezést korábban.

A kitinszintézis gátló Alsystin is jó megoldás. A védekezést 0,5 kg/ha dózisban közvetlenül a tojásrakás megkezdésekor kezdje el. A kezelést elhúzódó rajzás esetén 10-14 nap múlva ismételje meg.

Ha nagyon erős előző évi fertőzés után tavasszal az almamoly első nemzedékének rajzása már az elejétől nagyon erős, akkor indokolt a készítményt más rovarölő szerrel (pl. Thiodan) tankkombinációban kijuttatni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Támogatási program indul almatermelőknek! 3,16 milliárd forint értékben indul támogatási program az almatermelőknek. Ennek keretében támogatják az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, ...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...
Guinness-rekord almaevésből Budapesten A 2014-es év sem telhetett el magyar Guinness-rekord kísérlet nélkül. A Semmelweis Egyetemen több mint ezer ember evett egyszerre almát, ezzel megdönt...
Az európai almapiac helyzete 2014 végén egy a kizárólag almával foglalkozó Interpoma kiállításhoz kapcsolódó tanácskozáson a szakemberek áttekintették az európai almapiac jelenés ...
Almatelepítés: milyet, mikor, hogyan? Almaültetvény telepítése előtt sok mindent meg kell terveznie, meg kell vizsgálnia a gazdának. Hasraütés-szerűen nem lehet eldönteni, hogy milyen alma...
Ígéretes a tavasz a gyümölcsösökben Bőséges termést ígérnek ezekben a napokban Duna–Tisza közén az almások. Míg a múlt évben gyenge volt az almatermés az említett területen, idén ennek a...