Támogatásokon innen és túl

Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdaságba, a baromfiágazat sem esik a körön kívül; még több fiatal gazdát lehet támogatni; nem igénylik a magántárolási támogatást; ösztönzik a diótermesztést; hétvégi programajánló. Részletek heti agrárhír-összefoglalónkban!

Az őszi búza országos termésátlaga 4,7 tonna/hektár. 75%-a takarmány minőségű, a többi étkezési. Az évi 1,2 millió tonnás étkezési minőségű búzából készült hazai lisztigény is gond nélkül előállítható belőle. A kalászos gabona, a repcetermés az elmúlt évek átlagát felülmúlja, és fedezi a szükségleteinket, exportra is jut belőlük bőven. A napraforgó és a kukorica esetében bizakodóak lehetünk, bár utóbbi esetében a sok eső aggodalomra adhat okot. A napraforgónál a fokozott növényvédelemre kell odafigyelni a csapadékos időjárás miatt, de volt, ahol a talajmunkákat is le kellett állítani.

Élen járunk a hatékony, gazdaságos növénytermesztésben és a minőségi élelmiszerek előállításában.

„ A magyar vetőmag a világ élvonalába tartozik,
nincs olyan mennyiség, amely a piacon ne kelne el.”

Ami egyben azt jelenti, hogy a globális problémák kezelését megfelelően oldjuk meg. Mindezt a világszínvonalú magyar agrárkutatásnak köszönhetjük. Fontos, hogy továbbra is kimagasló minőségű vetőmagokkal dolgozzunk, és a gabonaágazat sikeres legyen. A globális felmelegedés és a túlnépesedés miatt még égetőbb kérdés a növénynemesítés, a genetikai sokféleség megőrzése és a termésátlag növelése.

A növényi- és kertészeti termékek ára csökkent, az állati termékeké nőtt Forrás: MTI
A növényi- és kertészeti termékek ára csökkent, az állati termékeké nőtt Forrás: MTI

 

Több oldalról támogatják a rekord mennyiségű almaterméssel küzdő termelőket. 40 millió Ft-os almafogyasztást ösztönző kampány indult a kártalanítás és a támogatási lehetőség (pl: almasűrítmény tárolás támogatása) mellett. A promóciós kampányban az agrárkamara és a gazdák is részt vesznek. Mindezek mellett ösztönözni kívánják a gazdaszervezeteket, terméktanácsokat, hogy kezdeményezzenek értékesítési akciókat, melynek célja, hogy növelje a hazai vásárlókedvet, és kiszorítsa az import déligyümölcs vásárlások egy részét.

Hírek a támogatások világából

1,9 milliárd euróval nagyobb támogatási összeg jut a gazdálkodóknak a Közös Agrárpolitikán (KAP) belül. Prioritást élvez az állattenyésztés, zöldség-gyümölcs ágazat, munkaintenzív ágazatok, az öntözés, a feldolgozóipar és az élelmiszeripar. Utóbbi számára kifejezetten jól jön majd a támogatás, az orosz embargó miatt ugyanis lánctartozások indulhatnak el.

Jövőre 3 milliárd forinttal jut több a baromfi állatjóléti támogatásokra, így 8-ról 11 milliárd Ft-ra növekszik az összeg. A KAP miatt kizárólag nemzeti forrásból támogatható az ágazat. Az állattartók munkahelyteremtésére és egyéb nemzeti támogatásokra (pl: állati hulla ártalmatlanítsa, egyes állatbetegségek kezelése) is több jut. Előbbire évi 33-35 milliárddal, utóbbira 1,6 milliárd Ft-tal bővebb keretből lehet gazdálkodni. A forrásbővüléssel tovább nőhetnek az állományok. Júliusban a hazai tyúkállomány 36,5 millió egyedet számlált, ami 8%-kal volt több mint a tavalyi. Majd harmaduk tojótyúk, ami 96 ezerrel haladta meg a tavalyi értékeket. Népszerűsítik a tojás- és baromfifogyasztást is 45 milliárd Ft-ból.

Idén 36,5 milliós a tyúkállomány, harmada tojótyúk
Idén 36,5 milliós a tyúkállomány, harmada tojótyúk

 

Több mint háromszorosára emelkedett a fiatal gazdák vállalkozásának indítását szolgáló keretösszeg: 4,5 milliárd Ft-ről 15 milliárd Ft-ra. Ezzel 1270 18—40 év közötti gazda részesülhet a támogatásból, ráadásul a korábbiakhoz képest könnyebben teljesíthető feltételeket támasztanak feléjük.

Múlt héten adtunk hírt arról, hogy többek között a sovány tejpor, a vaj és a sajt magántárolásához is igényelhető támogatás. Eddig azonban még csak érdeklődéssel keresték meg az MVH-t, kérelmet még senki sem adott be. A segítség az orosz import tilalom miatt jött létre, a raktározás költségeinek egy részét 3-7 hónapra vállalják át a termelőktől. Így több idejük lesz új vevőt találni termékeikre.

Érkezik a diótermesztés támogatása is, egy tízéves program van kidolgozás alatt. Kormányzati programmal és normatív támogatással kívánják ösztönözni a termesztést. Az előző ciklus maradványpénzeiből új pályázati kiírásokra lehet számítani még októberben. Tavaly 850 Ft-ot ért egy kg, az idei árak még alakulóban vannak.

A diótermesztés előnye, hogy nemcsak a termés hasznosítható belőle
A diótermesztés előnye, hogy nemcsak a termés hasznosítható belőle

 

Mézvásár és kertészeti kiállítás a hétvégén

Két programot szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani. Ha szereti a mézet, Esztergomban van a helye, ha pedig a kertészetet kedveli, Szigetszentmiklósra utazzon.

A tavaly elmaradt Hortus Hungaricus szakkiállítás és vásár 19-én kezdődik, és 21-ig, vasárnapig tart. Így a régen várt programok közé tartozik. Pénteken szakmai programokkal, a hétvégén virágkötészettel, lakberendezéssel gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A helyszínre ingyenes virágjáratok is indulnak, a parkolás pedig ingyenes.

20-án, szombaton mézvásár, mézkóstolás, szakmai és népszerűsítő előadások és családi programok lesznek terítéken a VII. Esztergomi Méz Napon. A szakmai programokat a Prímás Pincében (Szent István tér 4.) rendezik meg, a többi program a Szentgyörgymezői Olvasókörnél, az Andrássy u. 23-ban lesz. A részvétel ingyenes.

Heti agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! 2013. november 30 -ig van lehetőség káre... A kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni. A...
MVH közlemények agrárhitelekhez igényelhető támoga... Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által meghirdetett egyes Hitelprogramok keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitelhez, kamattámogatáshoz, va...
MVH Közlemények – nov. 29 – dec. 2. Az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás igényléséről szóló 159/2013. (IX.25.) MVH Közlemény módosításáról itt olvashat: ...
Belehúzott a növénytermesztés – Az 50. hét egyben... Beerősített idén a növénytermesztés, jó üzletnek tűnik a mezőgazdaság, fáradhatatlanul építjük az agrárkapcsolatokat, támogatások özönlik el az agrárs...
Pályázat állattartó telepekhez szükséges eszközök ... Pályázat állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére! Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Al...
A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...