Újra feltűnik a Kulák a kukoricaföldeken

Az év eleje óta Mátrai Tibor az ügyvezetői feladatokat is ellátja az Agromag Kft.-nél. Ennek apropójából a Magro.hu munkatársa beszélgetett vele a váltás körülményeiről, a hazai vetőmagpiacon tapasztalható aktuális jelenségekről, valamint a vállalata által kínált termékválasztékról, benne egy figyelemfelkeltő nevű újdonsággal.

Úgy hallottuk az Agromag Kft. cégvezetésben történt némi változás 2019 elején.

Valóban. Édesapám, Mátrai Pál, 38 év cégvezetés után – melyből 28 évet az Agromag élén töltött – nyugdíjba vonult, és utána engem választott meg a taggyűlés ügyvezetőnek. Édesapámnak a cég életében való részvételére, tanácsaira azonban továbbra is számíthatunk. Én a fejlesztési, termeltetési és kereskedelmi feladataim mellett Tóth Dezsővel közösen látom el a továbbiakban az ügyvezetői posztot.

Milyen változást eredményezett ez a cég életében?

Irányváltás nem, csak generációváltás történt a felsővezetésben. Egyébként általánosan is jellemző a cégre, hogy az idősebb kollégák, tulajdonosok, korábbi vezetők fokozatosan átadják sok évtizedes tapasztalatukat a fiatalabbaknak.

Mátrai Tibor, az Agromag Kft. ügyvezetője

Mátrai Tibor Gödöllőn végzett agrármérnökként. A diplomavédés után a Hungrana-nál kezdett el alapanyagbeszerzőként dolgozni, amit egy USA-beli farmgyakorlat és angoltanulás követett. Egy családi kis vállalkozásnál történő kitérő után, ahol gazdaboltok részére értékesítettek, már az Agromag Kft. következett. Itt kezdetben adminisztrátor volt, majd marketingesként fajtabemutatókat szervezett és tartott, és ellátta a cég marketingtevékenységét, később termékfejlesztő lett és a kereskedelembe is belekóstolt. 22 év után fejlesztési és kereskedelmi igazgatóvá nevezték ki, idén február 1-től pedig ügyvezető. A Vetőmag Szövetség elnökségének tagja, az Európai Vetőmagszövetség (ESA) Olaj- és Rostnövény Szekció Bizottság tagja, és a Nemzetközi Napraforgó Szövetség (ISA) tagja.

Tevékenységeik közül a vetőmag üzletág a legfontosabb, térjünk ki most erre. Mi jellemzi a piacot?

Egyre tudatosabb a fajtaválasztás. A gazdáknak konkrét elképzelései vannak a fajtákkal, hibridekkel kapcsolatban, ami üdvözlendő. Régen kevesebb kalászos fajta volt, de most a sokkal több közül is tudni kell tájékozódni. És ők tájékozódnak is, például a fajtakísérletekből.

Kalászos vetőmagok esetén tapasztalható, hogy a megrendelés időszaka a korábban megszokottnál előbbre tolódott, ami talán a tavaly évben a fuvarozásban tapasztalt problémákra is visszavezethető. A fuvarozók ugyanis – az elégtelen kapacitás miatt – nagyon gyakran nem tudják időben kiszállítani a megrendelt vetőmagot. Hosszabb átfutási idővel kell tehát számolni, és időben kell megrendelni a vetőmagot. Nem fenntartható, hogy azt a vetőgéphez kérik. A raktározást mindenkinek meg kell tudni oldani. Amikor a vetőmagos cég vinné az árut és van szabad fuvarkapacitás, akkor a vetőmagot mindenkinek fogadni kellene.

A kukorica vetésterülete többé-kevésbé állandó. A vetőmagos cégek közötti óriási konkurenciaharc ellenére a pozíciók nem nagyon változnak. Bár a vetőmag ára az elmúlt években kis mértékben emelkedett a jövedelmezősége mégis csökkent, mert a bérek, a szállítások, a korrekt kísérletek költsége mind jelentősen megnőtt.

Járjuk egy kicsit körbe a cég portfólióját.

A legfontosabb növényünk a napraforgó, melynek vetőmag-előállításában Magyarországon, de Közép-Európában is piacvezetők vagyunk, és európai szinten is jelentősnek számítunk. Évente körülbelül 1 millió hektárra kerül ki napraforgó-vetőmag tőlünk. Örömünkre nagy megbecsültségnek örvend itthon, a környező országokban és Oroszországban is. A vetőmagot a világpiac meghatározó cégei rendelik meg tőlünk, és kiváló fajtáikat természetesen a saját márkanevükön forgalmazzák. Az egyetlen kivétel az Őszapó névre hallgató madáreleség típusú napraforgó, amit saját márkanevünk alatt értékesítünk. Az egyéb szántóföldi növényfajokban viszont széles saját fajtakínálattal rendelkezünk.

Mit tapasztaltak az őszi búza hazai vetőmagpiacán?

Az idei év sok nehézségez hozott. Általában jellemző, hogy kalászosok tekintetében a magyar piac sokkal gyengébb egy nemesítő cég számára, mint a környező országok bármelyike. Máshol magasabb a kalászos vetőmag ára, magasabb a licenszdíj, de ennek ellenére mindenhol magasabb a felújítási arány, azaz a minősített, fémzárolt vetőmag használata, mint nálunk. Igaz, az utóbbi években egy kis pozitív változás tapasztalható: a fémzárolt vetőmagok aránya növekszik.

Mennyi lehet jelenleg a fémzárolt vetőmagok aránya a hazai kalászos felhasználásban?

Nehéz pontosan megítélni. Most olyan 35-37% lehet őszi búzában. Őszi árpa esetében évről évre jelentősen változik, 20 és 40% között ingadozik.

A Babona és a Princessz búzavetőmagok is elismerésben részesültek az OMÉK-on

Bár – mint említette – nehéz piacon kell helytállni, de vannak jó eredményeik: az OMÉK-on két búzafajtájuk is elismerésben részesült.

A NAK, a GOSZ és a Vetőmag Szövetség által közösen szervezett őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletében jól szerepelt a Babona és a Princessz.

A Babona ismét remekelt, de ez nem meglepetés, mert már évek óta jól szerepel, stabilan benne van az első ötben szinte minden évben, sokszor volt már dobogós. Idén a középérésű őszi búzák között a 3. helyet érte el és ismét hozta a megszokottnak mondható malmi minőségű beltartalmi értékeket.

A Princessznek ez volt az első ilyen megmérettetése, és rögtön dobogós helyezést ért el a korai éréscsoportban a termőképesség alapján. 8 tonna feletti átlagtermést produkált, így jó választás azoknak a gazdáknak, akik a termésmennyiség alapján keresnek új lehetőségeket.

Mit emelne még ki a portfólióból?

Most a Babona fogy a legnagyobb mennyiségben, de hasonló nagyságrendben aduk el az NS 40S-ből is. Ez utóbbi már 15 éve van jelen a magyar piacon. Minden körülmények között jól termő korai fajta, ezért szeretik a gazdák. A minősége változó, de mivel a piac az utóbbi időben a minőséget nem fizeti meg, így népszerű.

Új termékünk az NS Obala, amit nem titkoltan az NS 40S utódjának szánunk. Ebben az évben már nagyobb mennyiséget adtunk el belőle. A jövő eldönti a sorsát.

Térjünk rá a kukoricára.

Évekig a 300-350 közötti FAO-számú kukoricahibridek voltak a legkeresettebbek, így nagyon erős korai kínálatunk volt. A Shakira fogyott a legnagyobb mennyiségben. Érdekes módon azonban a piac egyik évről a másikra a későbbi hibridekre váltott. Szerencsénkre a portfólióban éppen akkor ezek is megjelentek, 420-430-as FAO-számmal. Úgy tűnik, hogy nagyon jól beváltak. Ennek alátámasztására elég, ha megemlítem az idei betakarítási eredményeket. Például a Tomasov (FAO 420) májusi morzsolt szemtömege 14 tonna feletti volt Békés megyében.

Figyelmet érdemel még az Isztria, amely kettős hasznosítású, tehát szemes- és silókukoricának is alkalmas.

A Kulák kukoricahibrid teszteredményei igen meggyőzőek (Fotó: Agromag Kft.)

Jövőre tervezünk bevezetni egy Kulák nevezetű hibridet. Reméljük, a neve mellett a jó teljesítménye miatt is könnyen megjegyezhető lesz. Néhány gazdálkodónál már teszteljük. Egyelőre csak termésbecslések állnak rendelkezésre, de ezek között vannak 16-17 tonnásak is Bács-Kiskun megyéből. Kíváncsiak vagyunk, hogy tábla szinten mit fognak majd hozni.

A Temes (FAO 370), nagyon jó vízleadással rendelkezik, így egy jobb évben nem kell szárítani és egy kicsit nagyobb terméspotenciállal rendelkezik, mint a nagyon korai hibridek, ezért ajánljuk.

Úgy tudjuk, van olyan növény is a kínálatukban, amivel egyfajta missziót töltenek be a piacon.

2006 óta foglalkozunk a kenderrel. Felvállaltuk a magyar kenderfajták fenntartását és nemesítésének folytatását. Nehéz időszakon vagyunk túl, mert a kender Magyarországon szinte eltűnt, és Európában is nagyon lecsökkent a termőterülete. Pár éve viszont elindult felfelé és látszik a fény az alagút végén. Van arra remény, hogy a kender Magyarországon és Európában egy fontos ipari haszonnövénnyé tudjon válni.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mákkal kapcsolatos érdekességek Volt, ahol jóslásra használták a mákot, máshol termékenységi varázslatokhoz volt elengedhetetlen kellék. Cikksorozatunk mai részében néhány érdekesség...
Már megint péntek 13! Jól indul ez az év is… mondhatják a babonás emberek, ugyanis február 13. után március 13-a is pénteki napra esik. De miért is félünk ettől a naptól an...
Hibridválasztásból a maximumot Tegye gazdaságosabbá a kukoricatermesztését! Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, íg...
Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!... Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból, adja hozzá szakértelme legjavát, és betakarításkor ne csodálkozzon az átlagon felüli eredményeken! Nézz...
Tippek a sikeres szójatermesztéshez A hosszú évek során különböző okokból átalakult vetésszerkezetnek köszönhetően, mostanra a gabonafélék jelentős mértékben dominálnak a termesztésben. ...
Duplán jó duó Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agrom...