Hibridválasztásból a maximumot

Tegye gazdaságosabbá a kukoricatermesztését! Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

Érdemes átgondolni, hogy a gazdaság területein melyik hibrid mit tud nyújtani. Nem biztos, hogy megéri a legnagyobb termésátlaggal kecsegtető fajtát megvásárolni ott, ahol szélsőséges időjárás várható vagy esetleg olyanok az ökonómiai adottságok, hogy a választott hibrid feltételezett jobb biológiai hátterét nem képes felszínre hozni. Sok esetben célravezetőbb és költséghatékonyabb a várható termésátlag mellett még néhány tényezőt figyelembe venni.

A termésátlag mellett lényeges szempont lehet a termésbiztonság növelése, amit a helyes agrotechnikán kívül jó fajtaválasztással is tudunk befolyásolni. A rövid tenyészidejű hibridek használatával, mint például az Eric, a Salonta vagy a Temes nagy valószínűséggel elérhetjük, hogy a virágzás ne az aszályos időszakra essen, ezáltal lényegesen csökkentve a stresszhatást, növelve a termésbiztonságot. Vannak hibridek, melyek jól tűrik a korai vetést, ilyen a Jennifer is, melyet időben elvetve szintén jó eséllyel elkerülhetjük az aszályos időszakra eső virágzást.

A Jennifer jól tűri a korai vetést. Időben elvetve ezzel hibriddel jó eséllyel elkerülhetjük az aszályos időszakra eső virágzást. (Fotó: Agromag)
A Jennifer jól tűri a korai vetést. Időben elvetve ezzel hibriddel jó eséllyel elkerülhetjük az aszályos időszakra eső virágzást.

A termelés sikeressége tovább növelhető olyan hibridek választásával, amelyek az átlagnál jobb víz- és tápanyag-hasznosító képességgel rendelkeznek, mint a Temes, a Tomasov és az Isztria. A mélyre hatoló és nagy gyökértömegüknek köszönhetően jobban átvészelik a kedvezőtlen körülményekből adódó megrázkódtatásokat. Számos stresszhatás elkerülhető jó kezdeti fejlődésű hibridek használatával, mint például a Salonta, a Temes vagy a Magdolna. Ezek az állományok gyorsan kinőnek a fiatalkori kártevők foga alól, valamint helyes tőszám megválasztása esetén az átlagnál kedvezőbb a gyomelnyomó képességük. Néhány hibridnek, mint például a Salontának a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál.

A Salontának a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál. (Fotó: Agromag)
A Salontának a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál.

A termésbiztonság mellett lényeges szempont a gazdaságosság. A fajtaválasztás oldaláról nézve ezt a zöld száron érő, remek vízleadású, kiváló ár-érték arányú hibridek választásával támogathatjuk leginkább, mint a Salonta, a Temes vagy az Isztria.

A Temes zöld száron érő, remek vízleadású, kiváló ár-érték arányú hibrid. (Fotó: Agromag)
A Temes zöld száron érő, remek vízleadású, kiváló ár-érték arányú hibrid.

A termőhelyi adottságoknak és a ráfordítás színvonalának megfelelő hibrid kiválasztása mellett a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen a helyes agrotechnika. A megfelelő vetésváltással, az okszerű tápanyag-utánpótlással, a lehetőségek szerint legjobban elvégzett talajművelésekkel, a helyesen megválasztott vetésidővel és a jól megválasztott tőszámmal nagymértékben hozzájárulunk a sikeres, stresszmentes termesztéshez.

Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű és ár-érték arányú hibridjei közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft!

Farkas-Csamangó Tamás
farkas-csamango.tamas@agromag.hu
+36 30/471-9874
http://www.agromag.hu/

(x)

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Lelepleződött a KWS új kukorica hibridje! Egy délutáni, 2 órás konferencia keretében mutatta be legújabb kukorica hibridjét a KWS Magyarország Kft. A 200 fős esemény az új hibrid bemutatását a...
Válasszon KWS kukoricát igényei szerint! Vásároljon KWS 2482, KASSIUS és KONSENS kukorica hibrideinkből, és 10 % kedvezményt kap! Építhet a KWS hibridek stabilitására. Valamint a 10% kedvezmé...
Végre tudjuk, melyek a legjobb kukorica hibridek i... Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által szervezett idei kukorica posz...
Sikerrel a szárazság ellen – megfelelő hibri... Több hazai gazda szerint bizonyos országrészekben hiába vetnek kukoricát, az nem hoz hasznot és megfelelő termésátlagot. Ezt cáfolták meg az RAGT Term...
Kiderültek, melyek a legjobb KWS kukorica hibridek... Átadták a díjakat a győzteseknek a KWS kukorica hibridek termelési versenyében. A KWS Magyarország Kft. 2015-ben hagyományteremtő céllal indította útj...
Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!... Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból, adja hozzá szakértelme legjavát, és betakarításkor ne csodálkozzon az átlagon felüli eredményeken! Nézz...