Új hullám érkezett a hazai állatorvosi képzésbe

Számos kihívásra kell megoldást találniuk hazánk állategészségügyi szakembereinek, a betegségek mellett pedig az állatjólét az állatvédelem is az állatorvosi hivatás fontos része. Többek között ezekről is beszélt dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem tanévmegnyitóján, Budapesten. Az állatorvosok nélkül nem lenne élelmiszerbiztonság sem.

Az államtitkár kiemelte, az egyetem a kiváló oktatásáról és az állatok iránti elkötelezettségéről híres és ennek is köszönhetően a világ legjobb egyetemei közé tartozik. Az intézmény több mint másfél évszázada segíti a hallgatókat abban, hogy a legjobb szakemberekké váljanak az állatorvosi tudomány területén. Mindehhez segítséget ad, hogy az egyetem nem csak tudományos ismereteket nyújt, hanem közösséget is épít – idézte a politikust az Agrárminisztérium híre.

Az Állatorvostudományi Egyetem tanévmegnyitója 2023. szeptemberében, Budapesten - Fotó: Pelsőczy Csaba
Az Állatorvostudományi Egyetem tanévmegnyitója 2023. szeptemberében, Budapesten – Fotó: Pelsőczy Csaba

Dr. Nobilis Márton megjegyezte, az állatorvosi foglalkozás nem csak munka, hanem hivatás. Az állatok egészségének és jólétének megőrzése és javítása iránti elkötelezettség olyan értékekkel jár, mint a szakmai hozzáértés és az állatok iránti tisztelet.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az állatorvosok nélkül nem lenne élelmiszerbiztonság sem. Fontos szerep jut ezért az állatorvosoknak napjaink nehéz időszakában is, több állatbetegséggel kell ugyanis nap, mint nap megküzdeni. Az állatok és a gazdáik számítanak rátok, hogy a legjobb szakemberek legyetek – üzente a hallgatóknak.

Így beszélt az egyetem rektora, Dr. Sótonyi Péter

236 éves Alma Materünk méltó ünnepe a mai nap, hiszen soha nem volt olyan magas az állatorvosképzésre felvettek száma, mint idén – kezdte tanévnyitó ünnepi beszédét Dr. Sótonyi Péter rektor. A magyar nyelvű állatorvosképzésre hatszoros túljelentkezés mellett 452 átlagpontszámmal 184 hallgató, az angol nyelvű kutató zoológusképzésre 29 hallgató jutott be és 260 újonnan felvett diák kezdi meg tanulmányait az angol, illetve német nyelvű képzéseken.

Az egyetem vezetője köszöntötte a rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomákat átvevő kollégákat. Hangsúlyozta, hogy a gyökerek meghatározó szerepet játszanak az állatorvosi közösség identitásának alakulásában – idézte őt az ÁOTE weboldala.

Beszédében Dr. Sótonyi Péter arra is kitért, hogy az oktatás és kutatás színvonalának emelése és a nemzetközi rangsorokban történő előbbre lépés érdekében számos nagyberuházás történt és történik az egyetemen, amely a kormányzat támogatásának köszönhetően a jövőben szinte teljesen megújul.

Változások és felújítások

Az építkezések első fázisában 145 éves épületek nyerik vissza teljes körű rekonstrukció révén eredeti fényüket, és 2024 tavaszán újra birtokba vehetjük a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt tanszékeinket. Bízunk benne, hogy a kész tervek alapján folytatódhatnak a további fejlesztések is – mondta Dr. Sótonyi Péter.

Soha el nem múló örömünk, hogy 2016. július 1-től visszanyertük önállóságunkat, amely lehetővé tette, hogy az elsők között a modellt váltó egyetemek közé kerüljünk és a Marek József Alapítvány fenntartásában működjünk tovább. Képzésünk, oktatási struktúránk változatlan maradt, a magyar hallgatói létszámot az elmúlt évekhez képest több, mint 50 százalékkal növeltük. Fenntartónk meghirdette a Marek József Ösztöndíjat, amelynek célja a haszonállat-gyógyászattal és élelmiszerlánc-biztonsággal foglalkozni kívánó állatorvosok számának jelentős bővítése – közölte.

Ezeket mondta az elsősöknek az Állatorvostudományi Egyetem rektora

Az elsőéves hallgatókhoz fordulva Dr. Sótonyi Péter elmondta, hogy az állatorvos és a zoológusképzésben is hármas célt követ az egyetem. Ezek a választott szakterület műveléséhez szükséges alapok biztosítása, az emberi méltóság megbecsülésére, az élet etikájának tiszteletére történő törekvés és nem utolsó sorban a tudomány művelésére való igény felkeltése. A tanítás lényege az, hogy a hallgatók tudományos szemlélettel, alapos ismeretekkel, széleskörű műveltséggel felvértezve olyan szakemberekké váljanak, akik az élet változatos körülményei között becsülettel úgy állják meg helyüket, hogy tisztességére váljanak önmaguknak, és az egyetemnek.

Külön is köszöntötte az egyetem rektora az idegen nyelvű hallgatókat:

Önök nem csak családjuktól távol, de egy idegen országban, hazájuktól eltérő kulturális közegben kezdik meg tanulmányaikat, a hivatásuk gyakorlásához szükséges ismeretek elsajátítását. Ezért külön elismeréssel vagyok Önök iránt. Egyben bíztatom is Önöket, hogy az állatorvos-tudomány mellett éljenek a világváros Budapest által nyújtott lehetőségekkel, ismerkedjenek meg hazánkkal. Budapest mellett ismerjék meg országunk történelmét, gyönyörű vidékeit, hagyományait, kultúráját és őrizzék meg legjobb emlékezetükben.

Dr. Sótonyi Péter végül Sütő András gondolatát idézte: 

„Az idő a legdrágább anyag, amiből az életünk készül.” Közös alkotásra hívva az elsősöket arra kérte őket, hogy jól bánjanak az idejükkel, de sose feledkezzenek el azokról, akikért, és amikért élni érdemes, és időnként álljanak meg egy pillanatra.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Legalább a lépfene terjedését sikerült megállítani... A hatóságok összehangolt, gyors fellépése megakadályozta a nyári lépfenejárvány elterjedését. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azon dolgozik, hogy...
Hogyan védjük meg állatainkat télen? Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási visz...
Madárinfluenza Békés megyében! Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. A vírus elterjedéséne...
Felszámolták egy baromfitelep kacsaállományát Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. ...
Élhetetlen körülmények egy Pest megyei vágóhídon... Elképesztő látvány fogadta a Nébih ellenőreit egy Pest megyei vágóhíd ellenőrzésekor. A vágást többek között nem működő késfertőtlenítő, eldugult kézm...
Újabb kéknyelv-megbetegedéseket regisztráltak Nem tágít a kéknyelv-betegség hazánkból! Újabb 3 állományban mutatták ki a szakértők a betegség jelenlétét. További friss hír, hogy már Ausztriában és...