Új búzahibrid a láthatáron, ami megoldhatja az éhezést

Ausztrál tudósok megtalálták azt a gént, amivel idegen beporzású búzahibrid állítható elő. Megoldás születhet a világ élelmiszer ellátására?

A DuPont Pioneer vállalattal dolgozó ausztrál kutatók tárták fel a nagy termőképességű búza hibridek létrehozásának kulcsát.

idegen beporzású búzahibrid Fotó: Pixabay, Hans Braxmeier
idegen beporzású búzahibrid Fotó: Pixabay, Hans Braxmeier

Azonosították azt a természetes búzagént, ami kikapcsolja az önbeporzást, és így megnyitja az utat az idegen beporzáshoz. Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói szerint ezzel közelebb kerültek a nagy termőképességű hibrid búzák előállításához.

A Sciencenewsline cikke írta meg a felfedezést, az ausztrál kutatók pedig a megfigyelésüket a Nature folyóiratban tették közre. Az izgalmas újdonság alaposan megváltoztathatja a világ gabonatermelését.

A tudósok szerint a felfedezés a kapcsolódó nemesítési technológiával együtt hatalmas változást hozhat a búzanemesítés területén.

A világ élelmiszer-ellátásában a búza adja a bevitt kalória és fehérje 20 százalékát. Ahogy most az emberiség lélekszáma növekszik 2050-re közel 60 százalékkal kellene növelni az éves búzatermés mennyiségét.

Termésnövelés hibrid segítségével

Erre a mai tudományos ismeretek szerint csak hibridek kifejlesztésével van lehetőség.  Ez a termést  a nem-hibrid fajtákhoz képest hektáronként legalább 10-15 százalékkal tudja növelni – mondta Dr.Ryan Whitford, az Adelaide Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Borászati iskolájában történő hibridbúza program vezetője.

A hibridbúza termésnövelő hatása még hatékonyabb lehet a csapadékosabb kelet-ausztráliai részeken, de a hibrid sokat segíthet a még fejlődő ausztrál régiók mezőgazdaságán is.

Az új búzahibrid a termés növelése mellett nagyobb termésállandóságot is hozhat.

Az idegen beporzású búzahibrid előállítása és kereskedelmi méretű szaporítása azonban technológiailag sokkal nehezebben megvalósítható, mint a kukoricánál.

A két tiszta vonalból előállítható beporzó gént a búzánál külön kell fenntartani. Nem lehet a végfelhasználóra bízni a szülőpárok előállítását, ahogy a kukorica esetében. Hasonló hibridbúza előállításával próbálkoztak más vállalatok is, így egyebek között az amerikai DuPont Pioneer cég is. Ők kukoricára fejlesztettek ki innovatív termesztéstechnológiát, Seed Production Technology (SPT) névvel. Ez nagy lökést ad a hatékony búzahibrid fajta létrehozásához – mondja  Dr. Marc Albertsen, a DuPont Pioneer kutatási igazgatója.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Kisebb földterületen kevesebb gabona termett A legfrissebb információk szerint 132 ezer hektárral csökkent a gabonafélék termőterülete 2015-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest, valamint 2,6...
Orosz búza teszi tönkre a világpiacot A világpiacot idáig az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió uralta, legalább is búzafronton. Az utóbbi években azonban az orosz rubel értéke j...
Így vessen őszi búzát, aki jót akar magának Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyi...
Nagy eredményekkel is kicsik vagyunk az unióban Rekordévet zárt idén több szempontból is a magyar agrárium. Napraforgóból például a legtöbbet termesztettük az unióban, de kukoricából és búzából is j...
Új-Zéland a búzatermesztés Eldorádója Új-Zélandról nem feltétlenül a búzatermesztés jut eszünkbe, inkább a hegyek és az óceánparton legelésző birkanyájak. Most azonban búzafronton mutatott...
Javítsunk a nitrogén hasznosításán pofonegyszerűen... A nitrogén hasznosítása már hosszú évek óta téma a növénytermesztők körében. Mindenki tisztában van vele, hogy a kijuttatott mennyiségnek csupán töred...