Rekordévet zárt idén több szempontból is a magyar agrárium. Napraforgóból például a legtöbbet termesztettük az unióban, de kukoricából és búzából is jól teljesítettünk. Ezzel együtt azonban továbbra is csak egy nagyobb porszem vagyunk a globális gépezetben. Ennek okait ismerteti Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk következő állomásain Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezető-helyettese.
A magyar gabonatermesztés – bármilyen rekord évet is tudhat maga mögött 2016-ban – az Európai Unióban nem számít mérvadónak. Búzából mindössze az uniós termelés 3-4 százalékát adjuk, de kukoricából is csak a termésmennyiség 10-12 százalékáért felelünk.
De mit is tehetnek a búza és a kukorica termesztésével foglalkozó magyar gazdák annak érdekében, hogy előrébb léphessünk a fent említett ranglétrán? A Kukorica és Búza Konferenciasorozat kaposvári és debreceni állomásán többek között erre a kérdésre is keresi a választ Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezető-helyettese és tudományos főmunkatársa.
Előadásában szó lesz még arról, hogy alacsony és a magas termelési színvonal mellett mennyiben változik a növénytermesztés jövedelmezősége, valamint megtudhatjuk, hogy milyen költségviszonyok jellemzik az átlagon aluli és az átlagon felüli termelést.
A 20 perces előadás során a számok tükrében kaphatnak az érdeklődők reális képet a magyarországi búza- és kukoricatermesztés színvonaláról. Mindenki a saját eredményei alapján mérlegelheti, vajon termőhelyre adaptált fajtákkal/hibridekkel dolgozik-e, kellően racionalizálta-e az inputráfordításait, esetleg szükség van-e a ráfordítások további növelésére.
Amennyiben Önt is érinti a téma, jöjjön el Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk következő vidéki rendezvényeinkre, amely 2016. 12. 15-én, Kaposváron és 2017. január 18-án, Debrecenben kerül megrendezésre. További részleteket a következő linkre kattintva kaphat, valamint jelentkezését is itt adhatja le: http://www.magro.hu/konferencia/