Tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

A tavalyihoz képest 5,5 százalékkal nőtt a mezőgazdasági termelői árak emelkedése. A növényi termékek 4, az élő állatok és állati termékek 7,9%-kal dobták meg az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint. Nézze meg, mi, és mennyivel változott!

Szeptemberben a növényi termékek árának 4,0 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos emelkedése miatt a mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az augusztusi 3,4 százalékos és a júliusi 3,1 százalékos növekedés után ez gyorsulást jelent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése - Fotó: Pixabay, Nattanan Kanchanaprat
Felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése – Fotó: Pixabay, Nattanan Kanchanaprat
A búza és a gyümölcs ára megugrott, a burgonyáé nagyon lecsökkent

A gabonafélék ára 6,8, ezen belül a búzáé 13, a kukoricáé 4,0 százalékkal nőtt. A gyümölcsök ára 13,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az almáé 68 százalékkal nőtt, a szőlőé 5,7 százalékkal csökkent. A zöldségek ára 0,8 százalékkal emelkedett, a burgonya ára 13,5 százalékkal csökkent.

A tej és az állati termékek ára nagyot nőtt

Az élő állatok termelői árszintje 3,4, az állati termékeké 19,5 százalékkal növekedett. A tej ára 30, a tojásé 1,3 százalékkal nőtt.

Összesítve jellemző a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az év első három negyedévében a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 3,4 százalékkal növekedtek. Ezen belül a növényi termékek ára 0,9 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké viszont 10,7 százalékkal emelkedett.

A gabonafélék kilenc havi átlagára 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint a múlt év januárjától szeptemberig terjedő időszakában. Ezen belül a búza ára 9,0 százalékkal emelkedett, a kukorica ára pedig 5,9 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 0,9 százalékkal, a burgonya ára 16,7 százalékkal csökkent.

A vágósertés ára 16,3 a marháé 4,1 százalékkal emelkedett az év első 9 hónapjában. A vágó baromfi 2,7 százalékkal volt olcsóbb, de a liba 7,4, a kacsa ára pedig 5,7 százalékkal drágult. A tej ára 30,0, a tojásé 14,5 százalékkal emelkedett a tavaly január szeptemberi átlagárhoz viszonyítva.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,7 százalékkal alacsonyabbak lettek a tavalyi első három negyedévhez hasonlítva. A folyó termelő felhasználás árszínvonal 1,2 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,5 százalékos emelkedéséből adódott. A felhasznált energia 6,5 százalékkal drágult, a vetőmag 2,1, a takarmány 5,1 százalékkal lett olcsóbb. A beruházási költségek 2,5 százalékkal nőttek, míg a gépvásárlás átlagos költsége 0,2 százalékkal alacsonyabb, az építési beruházásoké pedig 5,4 százalékkal emelkedett.

Az értékesítési árak emelkedése és a ráfordítási költségek csökkenése nyomán a kettő hányadosából képzett agrárolló 4,1 százalékosra nyílt a tavaly egész évi -1,8 százalékról, amikor a ráfordítási költségek emelkedése meghaladta az értékesítési árak növekedési ütemét.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) hírét a Trade Magazin weboldala közölte.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csökkentek a termelői árak, korán lesz a gyümölcss... Több száz millió forint került kifizetésre az elmúlt héten is; előbb szedhető majd a meggy, cseresznye; nőhet a haltermelés; kitiltják az agresszív nö...
Állnak a munkálatok, de a kifizetések nem Nem szomjaznak többet a földek; ideiglenes a hústilalom; rizstámogatás és egyéb kifizetések; új agrárhitel jön; tovább csökkentek a termelői árak. A r...
Átlagtermések és terméshozamok Befejeződött az aratás; sok alma és csemegekukorica lesz; átalakul az uniós támogatási rendszer szerkezete; jelentünk a júniusi termelői árakról; mind...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi első fél... Az idei első félévben 11,8%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013 első félévében. Az összesítésből kiderül, hogy a növény...
KSH: lassult a mezőgazdasági termelői árak csökken... A növényi termékek 4,9, az élő állatok és állati termékek árának 0,8 százalékos csökkenésének eredőjeként augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3...
Szeptemberben 5,1%-kal csökkentek a mezőgazdasági ... 2014 szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,1%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára ...