KSH: lassult a mezőgazdasági termelői árak csökkenése

A növényi termékek 4,9, az élő állatok és állati termékek árának 0,8 százalékos csökkenésének eredőjeként augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban 5,1 százalékkal mérséklődtek a felvásárlási árak, miután akkor a növényi termékek ára 8,4 százalékkal esett éves összevetésben, és a vágóállatok és állati termékek ára még 0,4 százalékos növekedést mutatott.

Augusztusban a gabonafélék termelői ára már csak 1,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ugyanabban a hónapban, a júliusi 5,6 százalékos áresés után. A búza ára a betakarítást követően ugyan csökkent az előző hónaphoz képest, de árszintje 7,7 százalékkal a tavaly augusztusi felett volt. A kukorica ára 5,4, az árpáé 4,2 százalékkal csökkent.

A burgonya árcsökkenése a júliusi 25,5 százalékosról 19,8 százalékosra lassult. Az ipari növények ára 9,2 százalékkal volt alacsonyabb augusztusban az egy évvel korábbinál.

A zöldségfélék ára 5,3 százalékkal mérséklődött 2013 augusztusához képest
A zöldségfélék ára 5,3 százalékkal mérséklődött 2013 augusztusához képest

 

A zöldségfélék ára 5,3 százalékkal mérséklődött 2013 augusztusához képest. A termékcsoporton belül a zöldpaprikának, a görögdinnyének és a csemegekukoricának van a legnagyobb a súlya ebben az időszakban. A zöldpaprika ára 9,8 százalékkal nőtt, a másik két terméké viszont 9,8, illetve 12,1 százalékkal csökkent – közölte a KSH.

A gyümölcsfélék árcsökkenése a júliusi 19,0 százalékosról 6,4 százalékosra lassult augusztusban. Ebben az időszakban legnagyobb arányú az őszibarack és a szilva értékesítése volt. Az őszibarack ára 3,8 százalékkal nőtt, a szilváé pedig 13,3 százalékkal csökkent.

Az alma ára 40 százalékkal csökkent a tavaly augusztusihoz képest, de igazán jelentős súlya szeptember-októberben lesz – hívta fel a figyelmet a statisztikai hivatal.

Az élőállatok termelői árszintje 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A vágósertés ára 1,3 százalékkal mérséklődött, a vágómarha felvásárlási ára viszont 4,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A baromfi ára összességében 6,0 százalékkal maradt el a 2013. augusztusitól.

Idén augusztusban az állati termékek ára 3,0 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A tojás ára 3,7, a tej termelői ára 2,6 százalékkal nőtt.

Az év első nyolc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 8,7 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 13,7 százalékkal visszaesett, míg az élő állatok és állati termékeké 0,4 százalékkal emelkedett.

Január-augusztusban a gabonafélék ára 14,2, az ipari növényeké 17,5, a burgonyáé 13,3 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék ára 3,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül a már betakarított csemegekukoricáé és görögdinnyéé mintegy 10 százalékkal csökkent. A paradicsom ára 2 százalékkal nőtt, de az ipari paradicsomot még nem kezdték el értékesíteni – közölte a KSH.

A gyümölcsfélék ára 16 százalékkal maradt el a 2013. január-augusztusitól. Az őszibarack és a sárgabarack ára 9,1, illetve 25 százalékkal nőtt, a meggyé és a málnáé 48, illetve 20 százalékkal csökkent. Az ipari alma és a borszőlő betakarítása már elkezdődött, esetükben 43, illetve 13 százalékkal csökkentek az árak.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Júniusban is csökkent a mezőgazdasági termények ár... Az előző évi árakhoz képest júniusban 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetnünk a növényfélékért. Az állatok és feldolgozott állati eredetű termék...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi első fél... Az idei első félévben 11,8%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013 első félévében. Az összesítésből kiderül, hogy a növény...
Az orosz embargó újabb hatása Az orosz embargó hatása pontosan nem kiszámítható, de több piac is komolyan átrendeződhet a jövőben. Bajba kerülhetnek például a hazai alma- és szilva...
Áremelkedés a hazai zöldségek körében Általánosságban 4 százalékot emelkedtek a zöldségárak a 35. héten a Budapesti Nagybani Piacon. A legtöbbet a karfiol drágult, 57 százalékkal, míg a le...
Drágultak a gyümölcsök vidéken 3,6 százalékkal drágultak a gyümölcsök a vidéki nagybani piacokon ezen a héten. További információkat cikkünkben olvashat a piaci árak alakulásáról! ...
Szeptemberben 5,1%-kal csökkentek a mezőgazdasági ... 2014 szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,1%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára ...