Többszörös vízdíj fizetése helyett ingyen öntözhetnek idén a hazai gazdák

Nagy terhet vett le a kormány a gazdák válláról azzal, hogy átvállalta a vízszolgáltatási díjat. Az energiaköltségek emelkedése miatt ugyanis az ország egyes részein – ahol a gravitáció helyett szivattyúkkal tudják csak átemelni az öntözéshez szükséges vizet a szolgáltatók – a múlt évi szinthez képest tízszeres vízdíjakkal találták volna szembe magukat a termelők. Az ingyenessé tett öntözővíz ráadásul a versenyfeltételeket is kiegyenlíti az ország különböző pontjain gazdálkodó termelők között.

Jelentős összeget takaríthatnak meg a gazdálkodók azáltal, hogy a kormány az idén ingyenesen biztosítja az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek. A kabinet szándékáról egy kormányinfón számolt be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter. A Világgazdaság írta meg, hogy a miniszter tájékoztatása szerint a kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt. Ezért döntött a kabinet arról, hogy idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés. 

Az idén olyan mértékben nőtt volna meg a vízszolgáltatási díj az ország egyes részein, amelyet nem lehetett volna kigazdálkodni - Fotó: Magro.hu, CSZS, Komárom
Az idén olyan mértékben nőtt volna meg a vízszolgáltatási díj az ország egyes részein, amelyet nem lehetett volna kigazdálkodni – Fotó: Magro.hu, CSZS, Komárom

Ezért fontos a vízszolgáltatási díj elhagyása

A szóban forgó kormánydöntésről szóló rendelet megjelenése a szemlézett cikk megjelenésekor még váratott magára. A lap által megkérdezett ágazati szakemberek szerint az ingyenes öntözés lehetőségének megteremtése rendkívül fontos döntés volt, hiszen a termelők költségei minden egyéb szinten megemelkedtek. A szóban forgó kedvezmény a felszíni vizek felhasználására vonatkozik. Tehát azokat a termelőket érinti, akik nem fúrt kutakból, hanem valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet.

A kertészeteknek is könnyebb lesz az intézkedés hatására

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője szerint az öntözővíz költségének egy része maga a vízdíj, hiszen az öntözéshez szükséges víz kijuttatásához energiára van szükség. Van, ahol a gazdák villamos energiával, van, ahol gázolajjal oldják meg. Ennek a költsége megmarad ugyan, de ha a vízért nem kell fizetni, az már könnyebbséget jelent a gazdáknak, hiszen az elmúlt időszakban számos termeléshez kapcsolódó kiadásuk nagyot nőtt. A hazai kertészeti területek 70-75 százaléka öntözhető, a nagyobb területen gazdálkodó, illetve a folyóparthoz, csatornához közel eső parcellákon termelők főként felszíni vízből öntöznek, míg a kisebb termelők általában fúrt kutakat használnak – fogalmazott. 

A szakember szerint a gazdák piaci előnyét javíthatja az ingyenes öntözővíz, ráadásul a versenyt is kiegyenlítettebbé teszi az ország egyes pontjain gazdálkodók között.

A víznek ugyanis nincs egységes ára hazánkban, az egyes vízszolgáltatók díjszabása ráadásul attól is függ, hogy milyen módon tudják eljuttatni a parcellákra a vizet. A szerencsésebb gazdálkodók jóval kevesebbet fizetnek egy köbméter vízért, mint azok, akikhez hosszabb úton, több átemeléssel tudja eljuttatni a vizet a szolgáltató. Ledó Ferenc szerint ha a rendelet erre is vonatkozik majd, az nagy segítség lesz a termelőknek.

Akár tízszeresére is nőhetett volna a vízdíj 2023-ban

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) maximálisan támogatja az intézkedést, hiszen nagy terhet vesz le a gazdálkodók válláról egy olyan időszakban, amikor a gabonapiaci krízis miatt nehéz helyzetben vannak. Cseh Tibor, a Magosz főtitkára jelezte: ha nem lépett volna időben a kormány, az energiaköltségek emelkedése miatt az idén olyan mértékben nőtt volna meg a vízszolgáltatási díj az ország egyes részein, amelyet nem lehetett volna kigazdálkodni. 

Példaként Békés és Csongrád vármegyét említette a főtitkár, ahol szivattyús átemeléssel tudja a szolgáltató biztosítani a parcellák öntözéséhez szükséges vizet. Ezekben a régiókban a múlt évi díj tízszeresét kellett volna fizetniük a gazdálkodóknak. Ráadásul épp ezek azok a megyék, ahol tavaly a legnagyobb kárt okozta az aszály.

Ebből áll az öntözővíz költsége

A szakember korábban az Agroképen megjelent írásában jelezte: az öntözővíz kapcsán fizetendő összeg két tételből tevődik össze. A vízszolgáltatási díjból és a vízkészletjárulékból. Ez utóbbi kapcsán a kormány már korábban jelentős kedvezményeket épített be a rendszerbe, így ezt az összeget csak azoknak a gazdáknak kell kifizetniük, akik évente 400 ezer köbméternél több vizet használnak fel öntözésre. 

Mivel a legtöbben takarékosan bánnak a felszíni vizekkel, ezért általában nem is lépik túl ezt a határértéket, így fizetési kötelezettségük sem keletkezik – írták. 

A vízszolgáltatási díjat a mezőgazdasági vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területek öntözésére, illetve a halastavak feltöltésére használt felszíni víz után kell kifizetni. Az állam a vízszolgáltatási alapdíj 50 százalékát eddig is átvállalta a termelőktől, az idén azonban sem alapdíjat, sem a változó vízdíjat nem kell kifizetniük a termelőknek.

A halasok is hasonló lépésben reménykednek

Bár arról egyelőre nem esett szó, hogy az öntözés mellett a haltermeléshez szükséges víz is ingyenessé válik-e, az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek a háttérben. Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szövetség (MAHAL) ügyvezető igazgatója szerint már az is nagy előrelépésnek számít, ha az idén nem változik a tarifa. A rendkívüli mértékben dráguló inputanyagok beszerzése ugyanis így is megterheli a haltermelők költségvetését. A szakember elmondta, hogy a szövetség fontos törekvése, hogy a kormányrendeletbe a halászati vízhasználat is bekerüljön.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...